Hlavní obsah
Finance

Co by měl udělat jediný vítěz jackpotu 754,6 milionu dolarů, který aktuálně padl ve hře Powerball?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

Vyspat se? Dát výpověď v práci? Možná. Ale nejdůležitější je, co nedělat: neříkat to hned všem.

Článek

Jackpot loterie Powerball se letos vyšplhal na 754,6 milionu dolarů (16,7 miliardy Kč) poté, co několik měsíců neměl žádného výherce. Tedy až do pondělního večera, kdy jeden tiket prodaný ve státě Washington trefil všech šest čísel a vyhrál pátý nejvyšší jackpot v historii Powerballu, devátou nejvyšší výhru v americké loterii vůbec a první v novém roce.

Nárok na tolik peněz pravděpodobně přitáhne zájem daňových institucí, podvodníky, přátele a rodinné příslušníky. Všechna tato pozornost znamená, že první a nejdůležitější finanční rada pravděpodobně zní, co byste neměli dělat, pokud máte v ruce výherní los.

„Nekřičte svou výhru ze střechy,“ říká Rob Burnette, finanční a investiční poradce společnosti Outlook Financial Center v Troy ve státě Ohio. „Pokud máte to štěstí a vyhrajete v loterii, mlčte o tom. Udělejte si pořádek a vytvořte si plán. Pokud je to možné, zvažte, zda zůstat v anonymitě.“

Jaké jsou šance na výhru?

Výhra ve výši 754,6 milionu dolarů je určena pro výherce, kteří si zvolí možnost renty vyplácené ročně po dobu 30 let. Většina výherců se rozhodne pro peněžní variantu (vyplacení ihned), která činila 407,2 milionu dolarů. Obě tyto částky jsou před zdaněním.

Šance na uhodnutí všech šesti čísel je 1 ku 292,2 milionu. Tikety Powerball - každý stojí 2 dolary - se prodávají ve 45 státech, v distriktu Columbia, Portoriku a na Amerických Panenských ostrovech.

Proč byste to neměli říct všem?

Podvodníci.

„Podvodníci dokonce používají názvy a loga legitimních loterií, aby jejich operace vypadala důvěryhodně,“ řekl Powerball.

Žádný zástupce společnosti Powerball by vás nikdy nekontaktoval prostřednictvím e-mailu nebo sociálních médií, aby vám sdělil, že jste vyhráli cenu, pokud jste se výslovně nezúčastnili oficiální loterijní akce nebo soutěže. Nikdy také nepřijímejte telefonní hovory na vyzvednutí od někoho, kdo se vydává za zástupce loterie. Legitimní loterie nevolají na dobírku.

Pamatujte si také: „Neposílejte peníze! Pokud jste požádáni o zaplacení poplatku za vyzvednutí výhry, pravděpodobně jste podvedeni,“ uvádí se v něm.

Nikdy nesdělujte své osobní nebo finanční údaje. Podvodníci se mohou pokusit tyto informace od vás získat tím, že vám nabídnou převod „výhry“ přímo na váš bankovní účet, varuje Powerball. A nikdy nesouhlaste s tím, že cizímu člověku proplatíte los.

Steve Azoury, majitel společnosti Azoury Financial ve městě Troy ve státě Michigan, uvedl, že radil mnoha výhercům loterie, včetně výherce 181 milionů dolarů, „který řekl: 'Když jsem vás neznal předtím, nechci vás znát ani teď“.

Pokud nemůžete všem říct, že jste vyhráli, co můžete nebo byste měli udělat?

„Hned na začátku si sežeňte daňového právníka a daňového účetního a pak finančního poradce,“ řekl Azoury. „Ti budou pracovat ruku v ruce a vymyslí plán.“

Kolik si přinese výherce?

V České republice je výhra v loterii a tombole zdaněná. V okamžiku, kdy hodnota jednotlivé výhry přesáhne jeden milion korun, daň pak činí 15 % z výhry.

Je důležité si uvědomit, že daňový systém USA je zcela odlišný. To záleží na tom, jak se rozhodnete s penězi nakládat, a na složitých státních zákonech.

Pokud vyhrajete v loterii, pravděpodobně se dostanete do nejvyššího federálního daňového pásma. Stát, ve kterém je bydliště, a místo, kde byl zakoupen výherní tiket, může výrazně ovlivnit výši daní, které zaplatíte ve státě.

Pokud jste například obyvatelem Kalifornie a zakoupíte si tam tiket, zaplatíte 37% federální daň, ale máte štěstí, protože Kalifornie výhry v loterii nezdaňuje, uvedl Steber.

V New Yorku je však sazba daně z loterijních výher nejvyšší.

Pokud jste však rezidentem Kalifornie a jste na dovolené na Rhode Islandu a rozhodnete se koupit si tam los, budete muset zahrnout výhru v loterii do svého federálního a kalifornského daňového přiznání a podat daňové přiznání pro nerezidenta Rhode Islandu za svou výhru. V kalifornském daňovém přiznání byste měli uplatnit daňový odpočet za daně z Rhode Islandu, abyste nebyli dvakrát zdaněni ze stejného příjmu ve dvou státech, řekl.

„Zde se opravdu hodí daňový odborník,“ řekl Steber. „Státní daně mohou být velmi složité.“

„Jak dlouho trvá, než dostanete své peníze, když vyhrajete Powerball?“ zeptal se Steber.

Jakmile se o výhru přihlásíte, nemělo by to trvat příliš dlouho, řekl Azoury. „Možná pár týdnů,“ řekl.

Nezapomeňte, že většina lidí se o výhru nepřihlásí hned, protože jim bude trvat, než si nastaví svůj plán. Lhůty pro uplatnění nároku se liší podle jurisdikce, takže lidé by si měli ověřit u loterijní společnosti ve státě, kde byl los zakoupen, jaká lhůta pro uplatnění nároku se na daný los vztahuje.

Loterie Powerball uvedla, že lhůty pro uplatnění nároku se pohybují od 90 dnů do jednoho roku od data losování.

Pro srovnání, nejvyšší výhra v České republice ve Sportce padla v září 2013 na Chrudimsku. Výherce pomocí náhodných tipů získal 399,9 milionu korun.

Proč vítězové loterie brzy nebo později zkrachují?

Výherci loterie mají větší pravděpodobnost, že do tří až pěti let vyhlásí bankrot, než průměrný Američan. Studie navíc ukázaly, že výhra v loterii vás nemusí nutně učinit šťastnějšími nebo zdravějšími.

„Důkazy ukazují, že většina lidí, kteří se dostanou mezi jedno procento nejlépe vydělávajících, se na vrcholu obvykle dlouho neudrží,“ píše Jonnelle Marteová z deníku The Washington Post.

Ekonom Jay L. Zagorsky s výzkumem souhlasí. Píše pro U.S. News and World Report: „Studie zjistily, že výhra v loterii místo toho, aby lidi dostala z finančních potíží, dostala je do ještě větších potíží, protože počet bankrotů u výherců loterie tři až pět let po výhře prudce vzrostl.“

Jack Whittaker, který v roce 2002 vyhrál v loterii v Západní Virginii 315 milionů dolarů, řekl časopisu Time: „Přál bych si, abychom los roztrhali.“ Od výhry zemřely Whittakerova dcera a vnučka v důsledku předávkování drogami.

Pouhých osm měsíců po výhře byl okraden o 545 000 dolarů. „Jacka Whittakera prostě nemám rád. Nemám rád to tvrdé srdce, které mám,“ řekl. „Nelíbí se mi, čím jsem se stal.“

„Je to ten poslední člověk, jehož prototyp bych tipoval na to, že se úplně zblázní, ale on to udělal,“ říká o Whittakerovi Don McNay, finanční poradce loterijních výherců a autor knihy „Životní lekce z loterie“, pro Time. „Bezpochyby to bylo proto, že vyhrál v loterii.“

McNay říká, že mnoho výherců se potýká se sebevraždami, depresemi a rozvody. „Je to prokletí loterie, protože jim zhoršila život, místo aby ho zlepšila,“ říká.

Dalším velkým problémem, se kterým se výherci často potýkají, je říkat „ne“ přátelům a rodině, kteří doufají, že se k nim štěstí přidá.

Charles Conrad, senior finanční plánovač ve společnosti Szarka Financial, řekl Terese Dixon Murrayové: „Jakmile se rodina a přátelé dozvědí o nečekané výhře, mají očekávání, na co by měli mít nárok.“ Vysvětlil: „Může být velmi obtížné říci ‚ne‘.“

Někteří výherci v loterii samozřejmě přežijí a dále se jim daří. Výherkyně loterie v Missouri Sandra Hayesová se dokázala udržet nad vodou i poté, co se s 12 spolupracovníky rozdělila o jackpot 224 milionů dolarů v loterii Powerball.

„Musela jsem vydržet chamtivost a potřebu, kterou lidé mají, když se vás snaží přimět, abyste jim vydali své peníze. To mi způsobilo velkou emocionální bolest,“ řekla agentuře Associated Press. „Jsou to lidé, které jste v hloubi duše milovali, a oni se mění v upíry, kteří se ze mě snaží vysát život.“

Bývalá sociální pracovnice se vyhnula finančnímu neštěstí tím, že si zachovala skromný životní styl, i když už nežije od výplaty k výplatě. „Znám spoustu lidí, kteří vyhráli v loterii a dnes jsou na mizině,“ řekla. „Pokud nejste disciplinovaní, přijdete na mizinu. Je jedno, kolik peněz máte.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz