Hlavní obsah
Finance

Co se aktuálně děje kolem společnosti Disney?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Hlasování na schůzi akcionářů společnosti Disney je důležité, ale ještě důležitější jsou následky.

Článek

Středeční jednání ve společnosti Walt Disney (DIS) se nevyvíjí jako velký boj. Současní členové představenstva mediálního gigantu nadále získávají podporu některých z jeho největších akcionářů, ale nechávají to na předních akciích zábavního průmyslu, aby před závěrečnými titulky vnesli trochu dramatu.

Zpráva deníku New York Times - několik hodin před sečtením konečných hlasů - naznačuje, že se bitva o zástupce „vyvinula v mnohem těsnější souboj“, než se původně očekávalo. Aktuální zpráva Financial Times tvrdí, že „hlasování zůstalo těsně vybojované i v závěrečné fázi“.

Skutečný příběh se ale nikdy netýkal samotného hlasování akcionářů. Důležité je, co Disney udělá poté, co bitva o plné moci skončí. Nechte to na společnosti Disney, aby to uzavřela cliffhangerem a vydělala na pokračování.

Hlasování je problematické

Není důvod si myslet, že Disney středeční odpolední hlasování s přehledem nevyhraje. Mnoho největších institucionálních investorů společnosti Disney a dokonce i několik významných individuálních akcionářů vyjádřilo svou podporu strategii generálního ředitele Boba Igera na zvrat. Jen za posledních několik dní podpořily současnou sestavu členů správní rady společnosti Vanguard, BlackRock a T. Rowe Price.

Známé osobnosti včetně George Lucase a vdovy po Stevu Jobsovi, Laurene Powell Jobsové, veřejně podpořily starou gardu nejen kvůli hvězdné síle. Lucas a Jobs mají shodou okolností také značné podíly ve společnosti Disney po akvizici Lucasfilmu, respektive Pixaru.

To neznamená, že aktivista Nelson Peltz neshromáždil podporu. Jeho kampaň podpořily dvě významné poradenské služby. Calpers - kalifornský penzijní fond pro státní zaměstnance - také podporuje Peltze do správní rady společnosti Disney. Calpers vlastní významných 6,6 milionu akcií společnosti Disney, ale mluvíme o společnosti s více než 1,8 miliardy akcií v oběhu. Peltz a Calpers tvoří pouhá 2 % akcionářské základny. Čas na získání dalších 48 % na jejich stranu se krátí.

Společnost Disney vynaložila zhruba 40 milionů dolarů na kampaň, která má akcionáře přesvědčit, aby hlasovali pro stávající členy představenstva. Pokud jste akcionáři společnosti Disney, pravděpodobně jste i nadále dostávali výzvy k hlasování. Neznamená to, že by společnost Disney byla tak zoufalá, že by si myslela, že prohraje. Disney chce jen přesvědčivě zvítězit.

Peltz může vyhrát, i když prohraje. Ve středu dostane příležitost promluvit na výroční schůzi akcionářů. Pokud bude mít u investorů - a ve správní radě - odezvu, proč by Disney nemohl prosazovat některé z jeho lepších nápadů? Nezáleží na tom, jestli získá jen 7 % hlasů nebo 37 % hlasů.

Dá se říci, že Peltz bude mít větší slovo a vliv na porážku, pokud akcie společnosti Disney po oznámení konečných výsledků hlasování klesnou. Může argumentovat tím, že akcie v posledních měsících prudce rostly - minulý týden dosáhly dalšího 52týdenního maxima - spíše v očekávání otřesů než pokroku, kterého Disney dosáhl ve svém úsilí o ozdravení.

I kdyby Peltz žalostně propadl, jeho otázky ohledně Igerových nástupnických plánů budou stále hlasitější, zejména poté, jak bylo předávání před čtyřmi lety zmařeno. Společnost Disney se nebude chystat na vítězné kolečko. Bude utíkat, protože v tuto chvíli nemá na výběr. Pokud Disney+ nebude do konce tohoto fiskálního roku ziskový nebo pokud Dům myší nesplní své vznesené cíle v oblasti snižování nákladů, bude muset zaplatit cenu za to, že investorům řekl to, co chtěli slyšet teď. V takovém případě si můžete být jisti, že příští rok bude bitva o proxy mnohem zajímavější.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz