Hlavní obsah
Umění a zábava

Co se děje s akvizicí Activision Blizzard společností Microsoft

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Jak se technologický gigant snaží vyjasnit svůj obrovský obchod, neustále přicházejí nové zprávy - zde jsou novinky.

Článek

Microsoft se snaží přesvědčit regulační orgány po celém světě, aby povolily jeho akvizici společnosti Activision Blizzard za 68,7 miliardy dolarů - největší obchod svého druhu, jaký kdy herní průmysl zažil. Americká Federální obchodní komise (Federal Trade Commission) uvedla, že se pokusí transakci právně zablokovat, a britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (Competition and Markets Authority) vyjádřil skepsi.

Zde jsou nejnovější informace o plánech společnosti Microsoft na převzetí Activision Blizzard.

MICROSOFT NA ZASEDÁNÍ EU TVRDĚ TLAČÍ NA NVIDII, ALE SONY NEUSTOUPÍ

Společnost Microsoft v úterý 21. února využila všech dostupných prostředků, aby prosadila svou akvizici společnosti Activision Blizzard. Oznámila, že podepsala dohodu se společností Nvidia o zpřístupnění počítačových her pro Xbox, včetně titulů Activision Blizzard, jako je Call of Duty, v cloudové herní službě GeForce Now, která je přímou konkurencí jeho vlastní služby Xbox Cloud Gaming. Jedná se o první krok, který Microsoft učinil, aby uklidnil obavy regulačních orgánů z toho, že si na rozdíl od dostupnosti Call of Duty na konkurenčních konzolích vytvoří nadvládu nad cloudovým herním trhem.

Společnost Microsoft se rovněž zúčastnila setkání s regulačními orgány Evropské unie v belgickém Bruselu, na kterém byli přítomni i konkurenti včetně společnosti Sony. Média pak byla svolána na tiskovou konferenci, kde místopředseda představenstva a prezident společnosti Microsoft Brad Smith vášnivě obhajoval dohodu; dobrou představu o této události si můžete udělat z reportáže Eurogameru. Smith zdůraznil dominanci Sony na trhu konzolí a charakterizoval rozdělení podílu na světovém trhu mezi PlayStation a Xbox jako 70:30.

Chcete-li se dozvědět jako první o novinkách na trhu, zaregistrujte se k odběru našeho Ranního Burziána zde.

V jednu chvíli Smith teatrálně ukázal obálku, která podle něj obsahovala desetiletou smlouvu, podobnou té od Nintenda, která byla nabídnuta společnosti Sony. „Jsem připraven ji kdykoli podepsat,“ řekl Smith v přímé výzvě šéfovi PlayStation Jimu Ryanovi - a výzvě regulačním orgánům, aby se přesvědčily o otevřenosti a flexibilitě Microsoftu. (Ačkoli se ohradil proti návrhu britského regulátora, aby byl podnik Call of Duty prodán.)

Podstata skutečného jednání, na němž byl přítomen Ryan, šéf Xboxu Phil Spencer a generální ředitel Activision Blizzard Bobby Kotick, zůstává neveřejná. Všechny zdroje však naznačují, že Ryan je neochvějný a společnost Sony je nadále odhodlána pokus o přímé zablokování transakce. Na tiskové konferenci Smith poukázal na dlouholeté zkušenosti Microsoftu s uzavíráním podobných dohod. Zdá se, že společnost Sony je ochotna tuto skutečnost vyzkoušet až do krajnosti.

SPOLEČNOST MICROSOFT UZAVŘELA DOHODU, NA JEJÍMŽ ZÁKLADĚ SE CALL OF DUTY NA 10 LET STANE SOUČÁSTÍ NABÍDKY SPOLEČNOSTI NINTENDO

Pokud se chcete dozvědět více o dění ohledně akvizice, klikněte zde.

Společnost Microsoft potvrdila, že podepsala „závaznou právní dohodu na 10 let“ o uvedení hry Call of Duty na platformy Nintendo „ve stejný den jako na Xbox, s plnou paritou funkcí a obsahu“. Místopředseda a prezident společnosti Microsoft Brad Smith oznámil dohodu na Twitteru.

„Jsme odhodláni poskytnout dlouhodobě rovný přístup ke hře Call of Duty na ostatní herní platformy, což přinese větší výběr pro více hráčů a větší konkurenci na herním trhu,“ stojí ve Smithově prohlášení. Jeho formulace i samotná dohoda zjevně míří na regulační orgány, které projednávají plánovanou akvizici společnosti Activision Blizzard společností Microsoft, mezi nimiž je přístupnost hry Call of Duty na jiné platformy považována za klíčový problém. Díky dohodě se hra Call of Duty poprvé od roku 2013 vrátí na konzole Nintendo.

Smlouva byla poprvé oznámena v prosinci spolu s podobnou nabídkou Steamu; šéf Valve Gabe Newell tehdy nad nabídkou mávl rukou s tím, že jeho důvěra v Microsoft a jeho herního šéfa Phila Spencera je natolik hluboká, že taková smlouva není nutná, a že je podle něj v zájmu Microsoftu, aby Call of Duty bylo i tak široce dostupné. Microsoft tvrdí, že stejnou nabídku učinil i společnosti Sony, ale držitel platformy PlayStation se pravděpodobně drží zpátky a raději prosí regulační orgány, aby dohodu úplně zrušily.

VÁLKA SLOV SE STÁVÁ OŠKLIVĚJŠÍ, SPOLEČNOST SONY OBVIŇUJE MICROSOFT Z „OBTĚŽOVÁNÍ“ A SPOLEČNOST ACTIVISION OBVIŇUJE SPOLEČNOST SONY ZE „SABOTÁŽE“

Spor o akvizici společnosti Activision Blizzard společností Microsoft vstoupil do ostré fáze. V soudních dokumentech reagujících na předvolání společnosti Microsoft k soudu ohledně interních dokumentů společnosti Sony (viz níže) obvinili právníci společnosti Sony společnost Microsoft ze „zjevného obtěžování“ - zejména z toho, že si vyžádala hodnocení výkonnosti vedoucích pracovníků společnosti Sony. Vyplývá to ze zpráv, které 9. února zveřejnily agentury Axios a Kotaku. „Nejedná se o pracovní případ,“ uvedla společnost Sony.

Mezitím se po několika letech v utajení ozval kontroverzní šéf Activision Blizzard Bobby Kotick. Jen co pro televizi MSNBC řekl, že zablokování dohody by proměnilo Velkou Británii v „Údolí smrti“, řekl Kotick listu Financial Times, že se Sony „snaží sabotovat“ dohodu a že vedení Sony odmítá odpovídat na telefonáty Microsoftu a dokonce i samotné společnosti Activision. Sony a Activision jsou samozřejmě blízkými partnery, mimo jiné na verzi Call of Duty pro PlayStation. Podle Koticka je představa, že by Microsoft nepodporoval hry Activisionu na PlayStationu, „absurdní“.

Situace se zjevně trochu vyhrocuje, protože proti dohodě se staví regulační orgány tří největších vlád. Zajímavé však je, že analytici společnosti Wedbush Securities se domnívají, že jde jen o horký vzduch. Ve zprávě pro investory (jak uvádí VGC) Nick McKay a Michael Pachter ze společnosti Wedbush uvedli, že britský úřad CMA a další regulační orgány manévrují tak, aby vypadaly tvrdě a vymohly si od Microsoftu ústupky, protože vědí, že mají „prohraný právní argument“ a že fúze je ve skutečnosti „blízko schválení“. Jinými slovy, jde o politickou hru s dvojím blafováním. Je to dost na to, aby se vám z toho zatočila hlava.

CHILE SCHVÁLILO AKVIZICI

29. prosince 2022 se chilská Národní hospodářská prokuratura stala posledním mezinárodním regulačním orgánem, který transakci schválil. Uvedl, že se nedomnívá, že by dohoda výrazně omezila hospodářskou soutěž, a nepovažuje za pravděpodobné, že by Microsoft stáhl hru Call of Duty z jiných platforem včetně PlayStation (tato obava byla v centru námitek společnosti Sony proti transakci).

Zde je seznam všech zemí, které dosud schválily akvizici společnosti Activision Blizzard společností Microsoft:

· Chile

· Brazílie

· Saúdská Arábie

· Srbsko

CO BUDE DÁL?

Dalším důležitým termínem je verdikt Evropské komise, který by měl být vynesen nejpozději 11. dubna.

POKUD SE DOHODA USKUTEČNÍ?

Po schválení dohody různými regulačními orgány bude moci Microsoft vykoupit akcionáře společnosti Activision za 95 dolarů na akcii. Jednalo by se o rychlý zisk 25 %. To není špatný zisk za krátkou dobu držení.

Existuje také další faktor, na který mnoho investorů zapomíná: náklady obětované příležitosti. Náklady obětované příležitosti jsou „cenou“, kterou platíte za to, že děláte jednu činnost, zatímco byste mohli dělat jinou. Pokud dokončení obchodu trvá měsíce nebo dokonce rok, mohly existovat jiné investiční příležitosti, které vám mohly přinést výraznější zisk. Mnoho akcií solidních, dlouhodobě fungujících společností kleslo o více než 75 % oproti svým historickým maximům. Investice do těchto akcií by mohla přinést mnohem větší výnos než odkup Activation Blizzard.

A obě tyto úvahy předpokládají, že se obchod nakonec uskuteční. Co se však stane, pokud bude zablokován?

POKUD SE DOHODA NEZDAŘÍ

Za předpokladu, že jste si koupili pozici v Activision Blizzard v očekávání odkupu, v případě neúspěchu transakce zůstanete „uvězněni“ v držení akcií. To nemusí být nutně špatně - Activision Blizzard má solidní herní franšízy. Ale společnost trápí špatné pracovní podmínky a špatné titulky. Společnost bezpochyby pracuje na tom, aby dala své zaměstnance do pořádku, a Microsoft pravděpodobně pomáhá se změnou kultury v rámci příprav na odkup.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz