Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hans Zimmer - otec filmové hudby slaví 40 let v businessu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Flickr

Hudba v pozadí filmu je často zásadní pro to, jak film vnímáme. V některých případech se může stát stejně nezapomenutelnou jako samotný film.

Článek

Vzpomeňte si například na vřískající housle ve filmu Psycho nebo na podmanivou hudbu ve filmu Čelisti, kterou napsal John Williams, jenž byl po více než jednu generaci předním hollywoodským skladatelem.

Ale v průběhu let, kdy režiséři a studia začali hledat ostřejší hudbu, se stále častěji obraceli na skladatele německého původu jménem Hans Zimmer. Pokud jste byli v posledních 40 letech v kině, určitě jste slyšeli hudbu tohoto skvostného hudebníka.

Hans Florian Zimmer se narodil 12. září 1957. Jedná se o předního německého skladatel filmové hudby a hudebního producenta. Je držitelem dvou Oscarů a čtyř cen Grammy a byl nominován na dvě ceny Emmy a Tony. Zimmer byl také zařazen na seznam 100 nejlepších žijících géniů, který zveřejnil deník The Daily Telegraph.

Ceny a vyznamenání

Zimmer obdržel řadu vyznamenání a ocenění, včetně Max Steiner Film Music Achievement Award at Hollywoodu ve Vídni v roce 2018.

Career Achievement Award „za excelenci ve složení filmové hudby“ od National Board of Review v roce 2003.

Cenu Fredericka Loewea za filmové skládání na Mezinárodním filmovém festivalu v Palm Springs v roce 2003.

Cenu ASCAP Henryho Manciniho v roce 2003 a Richarda Kirka Career Achievement Award od BMI Film Music Awards v roce 1996.

V prosinci 2010 obdržel hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Cenu věnoval svému publicistovi a dlouholetému příteli Ronni Chasenovi, který byl minulý měsíc zastřelen v Beverly Hills.

V roce 2016 byl Zimmer jedním z prvních nositelů medaile Stephena Hawkinga za vědeckou komunikaci.

V listopadu 2017 byla planetka hlavního pásu - (495253) 2013 OC8 - objevená polskými astronomy Michałem Kusiakem a Michałem Żołnowskim, pojmenována „Hanszimmer“.

Dne 2. října 2018 obdržel Zimmer Řád za zásluhy Spolkové republiky Německo.

V roce 2019 byl Zimmer uveden mezi legendy společnosti Disney.

Rovněž získal za svou práci dvanáct nominací na Oscara, se dvěma výhrami; první byl na 67. udílení cen Akademie za film Lví král z roku 1994 a druhý za film Duna z roku 2021 na 94. udílení cen Akademie.

Hudba k více než 150 filmům

Jeho díla jsou pozoruhodná integrací elektronických zvuků hudby s tradičními orchestrálními aranžemi. Od 80. let 20. století Zimmer složil hudbu k více než 150 filmům. Mezi jeho díla patří Lví král (za nějž získal v roce 1995 Oscara za nejlepší původní hudbu), Gladiátor, Poslední samuraj, série Piráti z Karibiku, trilogie Temný rytíř, Počátek, Interstellar a Dunkirk. Druhého Oscara získal za Dunu v roce 2022.

K filmovým trhákům využívá hudbu akční, dramatickou, komediální i romantickou.

Od osmdesátých let minulého století se rukopis Hanse Zimmera v jeho hudbě, například v loňském největším hitu Top Gun: Maverick, definuje skvěle nejen pro postavy, ale pomáhá vyprávět příběhy akčních filmů a sci-fi eposů. Třeba k filmu Duna použil drásavé bicí a elektronické syntezátory.

Podle Petera Brookse a dalších režisérů je na Hansovi jedinečné to, jak hluboce se angažuje nejen při psaní hudby. Jeho proces obvykle začíná rozhovorem s režisérem dlouho předtím, než je natočen jediný záběr filmu.

Jeho láska k hudbě, jeho posedlost, vyrostla v jeho dětství v západním Německu. Zatímco ostatní děti si rády hrály hry, on rád hrál na klavír.

Vlastní rukopis

Stal se průkopníkem ve spojování elektroniky s orchestrální hudbou, k čemuž používal svou tajnou zbraň: digitální knihovnu, kterou si sám vytvořil pomocí originálního počítačového kódu. Pečlivě nahrál každý nástroj skutečného orchestru, notu po notě, s použitím prvotřídních hudebníků a nejlepších nástrojů, a vše nahrál do svého počítače.

Své skladby nepíše na papír, dělá to za něj počítač, který pomáhá vytvářet „nekonvenční zvuky“, které v jeho partiturách najdete.

Často spolupracuje s Pedrem Eustachem, světovým flétnistou, který sestrojil zařízení vydávající neobvyklé zvuky, jež Hans vymýšlí pro své filmy.

Hans Zimmer: „Něco vám řeknu. Když začínáte, tak máte všechny ty věci, které jste nikdy předtím nedělal. Každý film měl v sobě každý nápad, každé zařízení, každou změnu akordu, každou … cokoliv. Teď si myslím, že je to spíš o tom přijít na to, co udělat nového. Ale je to čím dál těžší, protože jsem v minulosti spotřeboval tolik munice. Po více než 150 filmech žiju v neustálém strachu ze dne, kdy mi přestane zvonit telefon.“

Jeho díla zahrnují studiová alba, filmové skladby a koncertní turné. Jeho nejznámější turné jsou Hans Zimmer Live a Hans Zimmer Revealed.

Majetek

Hans Zimmer pomohl vytvořit filmy, které vydělaly miliardy dolarů a rovněž má za sebou nespočet ocenění. Jeho čisté jmění odráží jeho slavnou kariéru. V současné době má jeho majetek hodnotu 90 milionů dolarů. Je poměrně obtížné určit jeho roční mzdu, ale z dohledatelných zdrojů lze předpokládat, že jeho výdělek se pohybuje okolo hranice 2 milionů dolarů na film.

Hans Zimmer Live

Jedná se o koncertní turné, které začalo v roce 2016 a pokračuje dodnes. Turné je známé svou vysokou kvalitou a živými vystoupeními s orchestrem a vokálními soubory. Na turné vždy zazní písně z různých filmů, včetně úspěšných snímků jako „Piráti z Karibiku“, „Počátek“ a „Lví král“. Zimmer na turné spolupracuje s různými hudebníky a zpěváky a jeho vystoupení si oblíbili fanoušci filmové hudby po celém světě. Tuto akci rovněž již několik let hostí Pražská O2 arena.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz