Hlavní obsah
Finance

Hospodářské výsledky a prognózy: Dick’s Sporting Goods a Adidas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Needpix

Společnost Dick’s Sporting Goods překonala očekávání prodeje ve všech prodejnách za prázdninové čtvrtletí.

Článek

Společnost Dick’s Sporting Goods (DKS) v úterý oznámila výsledky za prázdninové čtvrtletí, které překonaly očekávání Wall Street, a to s odkazem na nárůst tržeb díky sezóně dárků i u spotřebitelů, kteří jsou unaveni z inflace.

Tržby v prodejnách se ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí zvýšily o 5,3 %, což je více než dvojnásobek odhadů analytiků, kteří očekávali 2,1 %, uvádí server StreetAccount. Tento ukazatel měří tržby na internetu a v obchodech otevřených 14 a více měsíců.

Akcie společnosti uzavřely úterní obchodování o 11 % výše.

Výkonnost maloobchodního prodejce sportovního zboží zůstala odolná tváří v tvář inflačnímu makroprostředí a problémům se zásobami v celém odvětví. V úterý uvedla, že i v situaci rozkolísané spotřebitelské poptávky v celém odvětví její zákazníci pokračovali v nákupech.

Generální ředitelka Lauren Hobartová v hovoru s analytiky uvedla, že společnost zaznamenala „posun v chování spotřebitelů“ směrem k upřednostňování fitness ještě více než před pandemií. Zákazníci nyní začínají vnímat sportovní a fitness produkty „spíše jako nezbytnost než jako diskrétní zboží“, uvedla.

Společnost uvedla, že ve čtvrtém čtvrtletí a za celý rok byly hlavními tahouny výkonnosti obuv, sportovní oblečení a výrobky pro týmové sporty. Vysvětlila, že její velikost a rozsah působení zůstávají pro prodejce atraktivní, i když snižují počet svých distribučních partnerů. To znamená, že Dick’s může zvýšit ceny populárních výrobků, jako je Nike Jordan, běžecké boty Hoka a tenisky Brooks.

Společnost Dick’s vstupuje do příštího fiskálního roku s důvěrou. Očekává celoroční zisk na akcii v rozmezí 12,90 až 13,80 USD, což je více než 10,78 USD na akcii ve fiskálním roce 2022. Analytici oslovení společností Refinitiv očekávali ve fiskálním roce 2023 zisk na akcii ve výši 12 USD.

Očekává, že růst tržeb ve stejných prodejnách za fiskální rok bude stejný až vyšší o 2 %.

Zde je přehled toho, jak si společnost vedla ve čtvrtletí končícím 28. ledna ve srovnání s tím, co očekávala Wall Street na základě průzkumu mezi analytiky provedeného společností Refinitiv:

Zisk na akcii: 2,93 USD oproti očekávaným 2,88 USD centů.
Tržby: 3,60 miliardy USD oproti očekávaným 3,45 miliardy USD.

Společnost vykázala čistý zisk 236 milionů dolarů, což je přibližně o 32 % méně než 346 milionů dolarů, které vykázala o rok dříve. Vykázala čisté tržby ve výši 3,6 miliardy dolarů oproti 3,4 miliardy dolarů ve stejném období loňského roku.

Společnost Dick’s nebyla zcela imunní vůči bolestem maloobchodu v celém odvětví, jako jsou například problémy se zásobami. Narušení dodavatelského řetězce vedlo společnost Dick’s k tomu, že se zásobila výrobky, aby uspokojila poptávku v období pandemie Covid, jenže v době, kdy se tyto výrobky dostaly do prodeje, už neměla sezónu.

Společnost je však přesvědčena, že se jí podařilo vyřešit potíže s dodavatelským řetězcem a zásobami, když vstupuje do fiskálního roku 2023, a uvedla, že se to projeví v růstu tržeb ve stejných prodejnách, zejména v první polovině roku.

„Podle plánu jsme pokračovali v řešení cílených nadměrných zásob a díky tomu jsou naše zásoby na začátku roku 2023 ve skvělé kondici,“ uvedla Hobartová ve zprávě o výsledcích.

Nyní, když jsou zásoby stabilní, se společnost zaměřuje na expanzi.

Většina jejích kapitálových výdajů v příštím roce půjde na rozšíření Dick’s „House of Sport“, jejího zážitkového řetězce prodejen, které jsou vybaveny horolezeckými stěnami, odpalovacími klecemi a golfovými hřišti, uvedl finanční ředitel Navdeep Gupta v hovoru s analytiky.

Společnost Dick’s zahájila provoz prvních tří prodejen „House of Sport“ v roce 2021 a plánuje rozšířit toto portfolio o devět nových prodejen v roce 2023 a dalších deset, jejichž otevření je plánováno na rok 2024.

Chcete-li se dozvědět jako první o novinkách na trhu, zaregistrujte se k odběru našeho Ranního Burziána zde.

Adidas zopakoval prognózu 10% poklesu tržeb v roce 2023 a navrhne výrazně nižší dividendu v souvislosti s propadem značky Yeezy

Společnost Adidas AG očekává, že ji čeká přechodný rok, a navrhne výrazně nižší dividendu za rok 2022 poté, co její příjmy zasáhla řada problémů, včetně rozchodu se značkou tenisek Yeezy, kterou vlastní rapper Kanye West.

Německá společnost vyrábějící sportovní zboží ve středu uvedla, že navrhne výplatu 70 evropských centů (74 amerických centů) na akcii za letošní rok, což je pokles z předchozích 3,30 EUR. Snížení dividendy přichází poté, co Adidas minulý měsíc zveřejnil předběžné výsledky za letošní rok, které ukázaly výrazný pokles čistého zisku z pokračujících činností na 254 milionů EUR z předchozích 1,49 miliardy EUR.

Adidas zopakoval svůj výhled na rok 2023, který počítá s organickým poklesem tržeb blížícím se 10 % a provozní ztrátou ve výši 700 milionů EUR v případě, že se rozhodne odepsat zbývající zásoby Yeezy. Ztráta zahrnuje také jednorázové strategické náklady ve výši 200 milionů EUR, protože se společnost snaží změnit situaci.

Nadcházející rok bude základem pro návrat k ziskovosti, uvedl nově dosazený generální ředitel Bjorn Gulden.

„Musíme snížit zásoby a snížit slevy,“ řekl. „V roce 2024 pak můžeme začít opět budovat ziskový podnik.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz