Hlavní obsah
Finance

Index S&P 500 roste. Propásli jste nejlepší čas na investování?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Ceny akcií v posledních měsících výrazně vzrostly, ale bude trh stoupat i nadále?

Článek

Do roku 2024 zbývá jen několik měsíců, ale index S&P 500 (^SPX) zahájil letošní rok razantně. Jen v letošním roce index aktuálně vzrostl o více než 8 % a od svého minima v říjnu 2022 se vyšplhal o neuvěřitelných 44 %.

Nyní, když index S&P 500 dosáhl nového historického maxima a dostal se do teritoria býčího trhu, se někteří investoři mohou obávat, že nejlepší čas k nákupu již nastal. Ceny akcií prudce rostou a investovat je den ode dne dražší.

Zároveň však platí, že pokud bude trh i nadále stoupat, můžete přijít o cennou příležitost k budování bohatství, pokud právě teď neinvestujete. Znamená to tedy, že nyní je rozumná doba k nákupu? Nebo jste již propásli nejlepší příležitost investovat? Zde je to, co byste měli vědět.

Je na investování na akciovém trhu pozdě?

I když ceny akcií ve srovnání s obdobím před rokem či dvěma výrazně vzrostly, dobrou zprávou je, že při správné strategii nikdy nemusí být špatný čas na investování.

Budování bohatství na akciovém trhu je dlouhodobá strategie. Místo toho, abyste se nechali strhnout krátkodobými pohyby trhu a snažili se investovat v pravý čas, můžete často vydělat více, pokud budete investovat soustavně a zůstanete na trhu dlouhodobě.

Čas na trhu je mnohem důležitější než jeho načasování, a čím více let můžete svým investicím dopřát k růstu, tím více můžete potenciálně vydělat. I když investujete ve zdánlivě hrozném okamžiku, stále můžete vydělat více, než když s nákupem počkáte na „bezpečnější“ dobu.

Řekněme například, že byste v lednu 2009, uprostřed velké recese, investovali do indexového fondu S&P 500. V lednu 2009 byste se rozhodli pro investici do indexového fondu S&P 500. To se tehdy mohlo zdát jako špatná doba pro nákup, protože téměř okamžitě poté trh zaznamenal poměrně výrazný pokles, než v březnu 2009 dosáhl svého dna. Ale do dnešního dne byste i tak dosáhli celkového výnosu více než 471 %.

Řekněme však, že jste se cítili rozkolísaní volatilitou trhu a místo investice v roce 2009 jste se rozhodli pár let počkat a začít nakupovat v lednu 2011. Trh byl v té době již dávno v nové býčí fázi a navzdory některým krátkodobým zádrhelům ceny akcií neustále rostly. Do dnešního dne byste však dosáhli výnosu pouze necelých 311 %.

V jiném případě byste se zase obávali, že jste již promeškali nejlepší dobu k nákupu a že investováním po prudkém růstu cen akcií byste omezili své příjmy. Místo toho jste tedy počkali ještě několik let a začali investovat v lednu 2013. Do dnešního dne byste dosáhli pouze celkového výnosu kolem 262 %.

Samozřejmě, abyste skutečně maximalizovali své výdělky, museli byste investovat v době, kdy je trh na nejnižší úrovni. Pokud byste investovali již v říjnu 2022, kdy index S&P 500 dosáhl svého dna, dosáhli byste do dnešního dne značných výnosů. Ale zpětný pohled je 20/20, a protože se nemůžete vrátit v čase, vaše jediné možnosti jsou investovat nyní nebo počkat. Mezi těmito dvěma možnostmi je téměř vždy výhodnější investovat nyní.

Nikdo neví, kam se bude trh v krátkodobém horizontu ubírat. Ceny akcií mohou růst ještě mnoho let, nebo může být na obzoru propad. Dlouhodobý potenciál trhu je však mnohem důležitější než jeho krátkodobá výkonnost, a čím více času máte na to, aby vaše peníze rostly, tím více můžete vydělat.

Klíč k maximalizaci vašich výdělků

Pokud si zachováte dlouhodobý výhled, nemusí nutně záležet na tom, kdy investujete. Aby však byly vaše peníze v co největším bezpečí, musíte si dávat pozor na to, kam investujete.

I tak trochu nestabilním akciím se může dařit, když je trh na vzestupu, ale mnohem hůře se budou zotavovat z poklesů. Pokud investujete na špatných místech, můžete snadno ztratit více, než na akciovém trhu získáte.

Neexistuje jediný správný způsob investování, ale nejsilnější akcie jsou od společností s pevnými základy. To může zahrnovat vše od konkurenční výhody v odvětví přes silné finanční výsledky až po znalý a schopný tým vedoucích pracovníků. Čím je společnost zdravější, tím větší je pravděpodobnost, že překoná těžké ekonomické časy a zažije dlouhodobý růst.

Trh má za sebou neuvěřitelnou jízdu v posledním roce a půl, ale to neznamená, že je na nákup pozdě. Pokud začnete investovat již nyní, zachováte si dlouhodobý výhled a budete investovat do správných akcií, můžete maximalizovat své výdělky na akciovém trhu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz