Hlavní obsah
Finance

Investoři sledují potenciální růstové příležitosti v technologických gigantech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Pxfuel

4 akcie, na které v roce 2024 vsadí investoři.

Článek

Akciový trh je často krajinou vrcholů a údolí, která nabízí různorodé investiční příležitosti. V roce 2024 se může zdát, že trh se svou blízkostí k historickým maximům nabízí méně „jednorázových“ nákupních šancí. Přesto si hrstka akcií získává pozornost investorů, kteří vidí současný trh jako zralý na to, aby učinili významné pohyby. Patří mezi ně dva známí technologičtí giganti, Amazon a Alphabet, a dva méně významní hráči, UiPath a DLocal, z nichž každý je připraven k růstu, který by z nich mohl učinit zajímavé investiční cíle pro letošní rok.

Amazon se po překonání zpomalení cloud computingu připravuje na výjimečný rok 2024

Společnost Amazon (AMZN), proslulá svým online maloobchodním impériem a službami cloud computingu, je v popředí investičního zájmu. Přestože zažil nepříliš pozoruhodné čtvrtletí pro svůj zásadní segment cloud computingu, Amazon Web Services (AWS), vedení společnosti signalizuje, že dřívější problémy mohou ustupovat s tím, jak se do platformy zapojují nové pracovní zátěže.

Potenciální vzestup v kombinaci s robustním profilem marží společnosti Amazon naznačuje, že akcie Amazonu mohou v roce 2024 zaznamenat výrazný růst. Ve třetím čtvrtletí (Q3) dosáhla většina ukazatelů zisku společnosti historických maxim nebo se jim téměř vyrovnala. Působivé je, že tohoto úspěchu bylo dosaženo bez tlaku faktorů souvisejících s pandemií, jako je například nárůst online nákupů vyvolaný výlukou.

V novém roce, kdy se očekává plné období zvýšených zisků a revitalizace AWS, má Amazon silnou pozici. Pro investory to vytváří předpoklady pro zvýšení důvěry a strategické posílení akcií tohoto giganta v oblasti elektronického obchodu.

Oživení reklamního trhu a inovace umělé inteligence společnosti Alphabet vyvolávají optimismus

Stejně tak společnost Alphabet (GOOG) (GOOGL), mateřská společnost Googlu, se do roku 2023 potýká se svými problémy. Reklamní sektor, který tvoří lví podíl na příjmech společnosti Alphabet, zaznamenal koncem roku 2022 pokles a tento propad si udržel i při vstupu do roku 2023. Toto období poznamenalo utažení opasků mezi inzerenty v očekávání hospodářského poklesu.

Nyní, s lepšími ekonomickými vyhlídkami, společnost Alphabet zaznamenala pokrok, když se dostala přes náročná srovnání s předchozími roky. Za zmínku stojí její solidní růst, kdy ve druhém čtvrtletí (Q2) došlo k meziročnímu nárůstu tržeb o 11 %, což se promítlo do zvýšení zisku na akcii z 1,06 USD na 1,55 USD.

Kromě toho je pro společnost Alphabet klíčovou oblastí růstu a inovací umělá inteligence (AI). Její nejnovější model umělé inteligence Gemini prokázal své schopnosti tím, že překonal konkurenční srovnávací testy, což může být předzvěstí zcela nové cesty k příjmům. Díky této investici do AI očekává Alphabet v roce 2024 solidní výkonnost, což naznačuje, že se může jednat o strategický investiční tah, který má získat oporu v akciích před jejich očekávaným vzestupem.

Pokročilá řešení RPA společnosti UiPath využívající vzkvétající trh

Stranou velkého technologického zájmu si společnost UiPath (PATH) vytváří mezeru díky svému softwaru pro robotickou automatizaci procesů (RPA). Tato technologie je navržena tak, aby pomáhala podnikům automatizovat rutinní úkoly, a tím zvyšovala efektivitu. S pomocí umělé inteligence UiPath posouvá hranice a rozšiřuje rozsah procesů, které dokáže automatizovat, a zároveň vyhodnocuje činnosti zaměstnanců pro potenciální automatizaci.

Odvětví RPA je na impozantní růstové trajektorii a prognózy společnosti Polaris Market Research ukazují na expanzi trhu z 2,6 miliardy dolarů v roce 2022 na kolosálních 66 miliard dolarů v roce 2032. Společnost UiPath je již nyní klíčovou postavou v tomto odvětví a může se pochlubit ročními opakovanými příjmy ve výši 1,38 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 24 %.

Investoři, kteří sledují rychlý vývoj na významných trzích, mohou považovat společnost UiPath za hvězdný přírůstek, který ji staví do pozice nejlepšího akciového tipu pro rok 2024.

Jedinečná nabídka společnosti DLocal na rozvíjejících se trzích podporuje rychlý růst a ziskovost

Nově vznikající síla ve světě investic, společnost DLocal (DLO), umožňuje společnostem, jako jsou Amazon, Shopify a Nike, proniknout na území rozvíjejících se trhů v Egyptě, Turecku a Indii. Zefektivněním možností online plateb pro tyto země, které se často radikálně liší od těch západních, poskytuje DLocal svým klientům hotové řešení, rozšiřuje jejich pokrytí trhu a získává nové demografické zákazníky.

Obchodní model společnosti DLocal nejenže postupuje závratným tempem, což se projevuje 47% meziročním nárůstem tržeb na 164 milionů dolarů, ale také se těší pozoruhodně zdravé ziskovosti. Ve třetím čtvrtletí dosáhla společnost DLocal zisku 40,4 milionu dolarů, což představuje 25% nárůst oproti předchozímu roku, a dosáhla tak záviděníhodné 25% ziskové marže, které dosahují společnosti jen zřídka.

Vzhledem k tomuto vysokému růstu a ziskovosti spolu s tím, že se akcie v poslední době obchodují za pouhý 23násobek zisku za rok 2023, představuje DLocal další potenciální investiční cestu, která by mohla být podhodnocena, než získá širší uznání trhu.

Závěr

Vyhlídky vybraných akcií – Amazon, Alphabet, UiPath a DLocal – jsou podpořeny solidní výkonností, strategickými růstovými odvětvími a tržními podmínkami, které naznačují souběh příležitostí a potenciálního zisku. S blížícím se rokem 2024 představují tyto akcie něco, co by mohlo být bezkonkurenční investiční příležitostí pro ty, kteří se chtějí strategicky orientovat na trhu, i když se pohybuje blízko svého zenitu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz