Hlavní obsah
Sport

Dvaadvacetiletý hráč je nejdražším v Premier League. Obchod přinesl desetinásobné zhodnocení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Zdroj: Shutterstock

Když Benfica v červnu podepsala smlouvu s Enzem Fernándezem za 8,8 milionu liber, nebylo jisté, zda se záložník River Plate připojí ke klubu okamžitě, nebo až v lednu.

Článek

Ukázalo se, že lepší otázkou by bylo, kdy odejde? Odpověď: O sedm měsíců později do Chelsea za více než desetinásobek této částky a jako vítěz mistrovství světa a také nejdražší podpis Premier League.

Chelsea podepsala Fernándeze v den uzávěrky přestupů za rekordních 107 milionů liber (121 milionů eur) po pouhé půlsezoně v Evropě.

Vzestup dvaadvacetiletého Argentince od doby, kdy se před 18 měsíci vrátil do Riveru z hostování v Defensa y Justicia, nebyl nijak závratný.

Jak dobrý byl v této sezoně?

Tenhle příběh už jsme slyšeli - hráč, který nebyl známý, se na základě skvělého mistrovství světa dostal do velkého angažmá.

Fernández nebyl ani seniorským reprezentantem, dokud v září nenastoupil jako náhradník v přátelském utkání proti Hondurasu.

Poprvé nastoupil za svou zemi až v závěrečném zápase Argentiny ve skupině mistrovství světa, ale poté nastoupil do všech zápasů. Jeho bilance v Kataru čítala jeden gól, jednu asistenci, jednu trofej z mistrovství světa a jedno ocenění pro mladého hráče turnaje.

Nazývat ho zázrakem mistrovství světa by však bylo hrubým zjednodušením hodnocení hráče, který má za sebou skvělý start do života v Evropě.

Wolves byli v létě blízko podpisu smlouvy s Fernándezem, ale místo toho odešel do Benfiky za počáteční poplatek 10 milionů eur a dalších 8 milionů jako potenciální doplatek.

River si moudře ponechal práva na 25 % z jeho dalšího přestupu.

Dohoda byla původně oznámena v červnu, ale všeobecně se předpokládalo, že Fernández se k Benfice připojí až po Copa Libertadores, jihoamerické obdobě Ligy mistrů.

Pokud by River šel až do konce, bylo by to na konci října, což znamená, že by se stěhoval až v lednu - a za Benficu by tak sotva ještě hrál.

O několik týdnů později udělal Velez Sarsfield portugalské straně velkou službu a vyřadil River v poslední šestnáctce.

O dalších pár týdnů později debutoval v dresu Benfiky a skóroval v kvalifikačním utkání Ligy mistrů proti Midtjyllandu. Ve druhém zápase se trefil znovu - a už se nikdy neohlédl zpět.

Fernández má na svém kontě čtyři góly a sedm asistencí z prvních 29 zápasů v evropském fotbale - ale to vypovídá jen o polovině hry tohoto záložníka.

Pouze čtyři střední záložníci se ve skupinových fázích Ligy mistrů prosadili vícekrát než Fernández (19).

V letošní sezoně portugalské nejvyšší soutěže má na kontě o 286 úspěšných přihrávek více než kdokoli jiný (1431 oproti 1145 Nicolase Otamendiho).

Mezi středními záložníky Primeir League je jasně na prvním místě v počtu i vzdálenosti přenesení míče.

Mezi hráči s 1 000 a více minutami v šesti nejlepších evropských ligách (Anglie, Španělsko, Německo, Itálie, Francie a Portugalsko) se pouze Ricardo Horta z Bragy a Khvicha Kvaratskhelia z Neapole podíleli na více akcích zakončených střelou z volného prostoru za 90 minut než Fernández (7,91).

Začátkem tohoto měsíce řekl portugalský fotbalový podcaster Zach Lowy: „Je těžké přecenit, jak dobrý byl Fernández pro Benficu.“

„Má opravdu kompletní soubor dovedností. Hraje ve dvojici s Florentinem Luisem, který má spíše defenzivní profil, a má tu kombinaci hlubokého playmakera a záložníka.“

„Jedinou jeho chybou je, že je trochu zbrklý ve svých zákrocích; může se nechat brzy vyloučit, takže to možná bude muset upravit.“

Fernández dostal ve svých 29 zápasech sedm žlutých karet a byl suspendován na poslední zápas ve skupině Ligy mistrů.

A co před touto sezónou?

Fernández se připojil k akademii Riveru jako šestiletý a v roce 2019 za klub debutoval.

Rok strávil na hostování u jejich prvoligových soupeřů Defensa y Justicia, které vedl bývalý útočník Chelsea Hernan Crespo, kde si zahrál 32krát a jednou skóroval.

V tomto roce vyhráli dvě největší trofeje ve své historii - Copa Sudamericana a Recopa Sudamericana, což jsou vlastně jihoamerické verze Evropské ligy a Superpoháru.

Do Riveru se vrátil v létě 2021 a o rok později ho opustil po 12 gólech a 10 asistencích v 53 zápasech.

Tom Nash, který vede účet River Plate v angličtině na Twitteru, uvedl: „Vím, že to není pravda: Pro River Plate byl třída. Jeho forma byla obrovským důvodem, proč v roce 2021 vyhráli ligový titul. Na začátku roku 2022 bylo jasné, že je budoucím internacionálem.“

Ani klub z Buenos Aires si nedokázal představit, že by pětadvacetiprocentní prodejní transakce dopadla tak dobře.

„Částka a načasování jsou překvapením, ale jeho přestup k pravidelnému účastníkovi Ligy mistrů se očekával,“ řekl Nash.

„[Poplatek] 60-70 milionů liber do Liverpoolu nebo Chelsea v červnu jsme si představovali, takže spěch a výdaje ze strany Chelsea jsou překvapivé. Vypadá to, že chtějí předejít letnímu boji o něj a jsou ochotni za to zaplatit takovou prémii.“

„River udělal velmi dobře, že se mu podařilo vyjednat 25procentní odstupné. Proto ho loni nechali odejít za nižší částku, než byla klauzule.“

„Vždycky jsme si byli jisti, že se nám podaří snížit cenu o více než 12 milionů liber. Klauzule Benfiky ve výši 120 milionů eur nám připadala spíše jako odstrašující příklad než jako vyjednávací strategie, takže jsme si nikdy nepředstavovali, že bychom vybrali 28 milionů liber.“

Načasování argentinské a portugalské sezony znamená, že Fernández hraje nepřetržitě už více než rok.

Jeho čekání na přestávku bude jistě pokračovat, protože Chelsea je v Premier League na 10. místě a zoufale touží po tom, aby ji nový rekordní podpis posunul v tabulce výš.

„Naprosto šílená“ částka?

Fernándezův rychlý vzestup a obrovský poplatek se nepochybně stanou předmětem zkoumání, takže se ukáže, že za ty peníze stojí?

„Enzo Fernández nenastoupil ani v základní jedenáctce Argentiny na mistrovství světa,“ řekl v podcastu Euro Leagues evropský fotbalový novinář James Horncastle. „Jednou ze zajímavých věcí je, že Argentina v každém z prvních tří zápasů nasadila tři různé záložníky.“

„Na posouzení hráče máte tak malý vzorek. To neznamená, že není fantastickým talentem, ale uvažovat o tom, že zaplatíme přes 120 milionů eur, je stále naprosto bláznivé.“

Francouzský novinář Julien Laurens však věří, že by se záložník nakonec mohl pro Chelsea stát „hráčem, který změní pravidla hry“.

„Stále si myslím, že sám o sobě ještě nemůže být úplně game-changerem, potřebuje někoho vedle sebe,“ dodal. „V Benfice se mu nejlépe daří ve zdvojeném pivotu. Enzo je spíše hráčem číslo osm.“

„Možná by sám o sobě nemusel pro Chelsea znamenat takový rozdíl, ale pokud budete mít kolem něj správné hráče, mohl by být úžasným podpisem. Pokud máte takové peníze, proč do toho nejít?“

Nejdražší přestup v historii fotbalu?

Nejdražším fotbalistou v historii je Neymar, který v roce 2017 přestoupil z Barcelony do Paris Saint-Germain.

Brazilec odešel z Camp Nou do PSG v hodnotě 222 milionů eur a ukončil tak působivé čtyřleté působení v Barce.

Neymar byl prvním případem, kdy se francouzský klub přihlásil o světový rekord ve fotbalových přestupech.

Největší přestupy, které se od té doby uskutečnily, se rekordu nepřiblížily.

Ve stejném létě jako Neymar přestoupil Kylian Mbappé z Monaka do PSG, ačkoli smlouva se stala trvalou až v roce 2018.

Jeho hodnota činila 180 milionů eur a jedná se o druhou nejvyšší přestupovou částku všech dob.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz