Hlavní obsah
Finance

Jaká recese? Delta a PepsiCo se vezou na pozitivní vlně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Akciový trh vidí lepší budoucnost pro obě společnosti.

Článek

Investoři pomalu přicházejí na myšlenku, že by americká ekonomika mohla být schopna odolat všem tlakům, které jsou na ni vyvíjeny. Vzhledem k tomu, že vládní stimulační programy skončily a Federální rezervní systém v posledních 18 měsících prudce zvýšil úrokové sazby, mnozí se domnívají, že recese je stále nevyhnutelná.

Přesto akciový trh nadále roste a klíčovou roli v tom hraje síla velkých podniků napříč ekonomickým spektrem. Dnes ráno poskytly společnosti Delta Air Lines (DAL) i PepsiCo (PEP) pozitivní známky toho, že zaznamenávají silnou aktivitu, která pomáhá podporovat jejich společnosti. Níže se dozvíte více o tom, co tito dva giganti řekli a co by to mohlo znamenat pro širší ekonomiku.

Akcie společnosti Delta Air Lines ve čtvrtek brzy ráno vzrostly o 4 %. Letecká společnost jako první ze svých kolegů zveřejnila čtvrtletní finanční výsledky a čísla, která zveřejnila, byla velmi povzbudivá, protože ukazují na pokračující oživení kdysi těžce postiženého odvětví.

Výsledky společnosti Delta za druhé čtvrtletí přinesly mnoho skvělých zpráv. Provozní výnosy dosáhly nového rekordu 14,6 miliardy dolarů na upravené bázi a meziročně vzrostly o 19 %. Celkové jednotkové výnosy mírně vzrostly, ale velký rozdíl pro společnost Delta znamenala nabídka o 17 % vyšší kapacity, protože cestující se vrátili na oblohu. Provozní výnosy rovněž dosáhly historického maxima a upravený zisk ve výši 2,68 USD na akcii byl mnohem lepší, než většina investorů očekávala.

Zejména společnost Delta zaznamenala návrat k mezinárodnímu cestování. Tržby z cestujících v zahraničí se meziročně zvýšily o 61 % a dosáhly nového rekordu pro jarní sezónu. Znovuotevření Japonska pomohlo společnosti Delta na transtichomořském trhu, zatímco Latinská Amerika i Evropa rovněž zaznamenaly solidní oživení. Společnost Delta navíc zaznamenala výrazný nárůst v prémiových a věrnostních kategoriích, což naznačuje, že se na cesty vracejí i obchodní cestující.

Delta věří, že budoucnost bude podobně jasná, a předpokládá, že tržby ve třetím čtvrtletí vzrostou o 11 % až 14 % a zisk se bude pohybovat mezi 2,20 a 2,50 dolaru na akcii. To se shoduje s celoroční prognózou společnosti Delta, která předpokládá růst tržeb o 17 % až 20 % a zisk 6 až 7 USD na akcii, a růst akcií by mohl společnost Delta dostat na nejlepší úroveň od doby před pandemií.

Akcie společnosti PepsiCo byly ve čtvrtek také vyšší a připsaly si více než 2 %. Tento gigant v oblasti nealkoholických nápojů a občerstvení překonal některé nepříznivé faktory a dosáhl působivých finančních výsledků ve druhém fiskálním čtvrtletí, které skončilo 17. června, a zvýšil svůj výhled pro zbytek roku.

Společnost PepsiCo vykázala meziroční nárůst tržeb o 10,4 % na 22,3 miliardy dolarů, přičemž organické tržby vzrostly o 13 %. Jádrový zisk ve výši 2,09 USD na akcii vzrostl oproti předchozímu roku o 15 %. Klíčovou složkou úspěchu společnosti PepsiCo byla cenová síla, protože jednotkové objemy prodeje se ve skutečnosti snížily jak u snacků, tak u nápojů.

Nárůst tržeb se projevil napříč celosvětovou působností společnosti PepsiCo, přičemž nejvýraznější organický růst zaznamenala Evropa a segment společnosti v Africe, na Středním východě a v jižní Asii. Severoamerická jednotka Frito-Lay rovněž zaznamenala solidní nárůst, pouze jednotka Quaker Foods zaostala s minimálním 2% růstem.

V reakci na příznivé podmínky společnost PepsiCo nyní očekává, že její organické tržby za celý rok vzrostou o 10 %, zatímco dříve předpokládala růst o 8 %. Jádrový zisk na akcii by měl rovněž vzrůst o 12 % na 7,47 USD, což je o 0,20 USD na akcii více než v předchozím výhledu. To mnohé investory přesvědčilo, že PepsiCo je rozumnou akcií k nákupu.

Nepřestávejte věřit

Je snadné propadnout pesimismu ohledně tržních podmínek a vždy existuje možnost, že trhy krátkodobě korigují směrem dolů. Když jsou však podniky silné, podporují dlouhodobější zisky svých investorů. To je cenná lekce, protože v nadcházejících dnech a týdnech bude stále více společností zveřejňovat své nejnovější výsledky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz