Hlavní obsah
Finance

Japonský fenomén jménem Pokémon může být vhodnou alternativní investicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Unsplash

Fenomén Pokémonů nikdy neumírá - a ani nezaniká. Přinášíme informace, které potřebujete vědět ke dni Pokémonů, který se konal včera 27. února.

Článek

Pravděpodobně potřebujete znát počátky slávy kapesních příšerek, která začala už v roce 1996. Možná budete chtít také vědět, jak se tento zábavný a veselý svátek oslavuje. Pojďme se do dne pokémonů ponořit. Jste připraveni? Pojďme se do toho pustit!

KDY JE DEN POKÉMONŮ 2023?

Pokemon Day se každoročně slaví 27. února. V tento den byl v roce 1996 představen Pokémon a vzal svět útokem!

HISTORIE DNE POKÉMONŮ

Pokémon“ pochází z japonského výrazu „Poketto Monsuta“ neboli „Kapesní příšerky“. Při pohledu na dnešní úspěch této série je neuvěřitelné, že v jednu chvíli existoval jiný titul, který málem přivedl vývojářskou společnost Game Freak k bankrotu. Naštěstí se tak nestalo a „Pokémoni“ se stali kulturním fenoménem.

Pokémony vytvořil Satoshi Tajiri, který se narodil a vyrostl v Tokiu v roce 1965. Od mládí byl fascinován hmyzem a sbíral ho. Tajiri se chtěl stát entomologem, ale převážila nad ním vášeň pro videohry. Byl okouzlen arkádovou hrou Space Invaders, a tak léta dospívání strávil hraním her a poznáváním tohoto média. V roce 1991 spolupracoval Tadžiri se společností Nintendo na logické hře „Yoshi“ a už tehdy vymýšlel nový nápad na hru. Z této hry se nakonec stala hra „Pokémon“.

„Pokémon“ se nejprve jmenoval „Capsule Monsters“, ale ten byl změněn kvůli porušení autorských práv. Nejprve byl přejmenován na „CapuMon“ a poté na „Pocket Monsters“. Šigeru Mijamoto ze společnosti Nintendo byl návrhy „Pokémonů“ zaujat a netrvalo dlouho a nápad dostal zelenou. Pokémoni I. generace Red a Green oficiálně odstartovali celou sérii.

V roce 1997 byl Pokémon v Japonsku animován do podoby televizního seriálu. Příběh vypráví o chlapci jménem Satoshi, který se spolu se svým společníkem Pikachu vydává na cestu, aby se stal největším mistrem Pokémonů.

V roce 1998 byly vydány karty Pokémon, které se staly jednou z největších módních vln 90. let. Fanoušci tyto karty posedle sbírali a vyměňovali si je, aby doplnili svou sbírku.

V rámci oslav 20. výročí této série byla vydána virtuální hra „Pokémon Go“, která opět zaujala masy.

Chcete-li se dozvědět jako první o novinkách na trhu, zaregistrujte se k odběru našeho Ranního Burziána zde.

TRADICE DNE

Neuvěřitelný svět kapesních příšerek, od nádherných animací televizních seriálů, filmů a videoher, je oslavován fanoušky po celém světě. Tato série je senzací jako žádná jiná a její stálá fanouškovská základna se v tento den vyřádí v kostýmech, na tematických setkáních, večírcích a konferencích o Pokémonech.

Online komunita Pokémonů je v tento den velmi aktivní. Pořádají diskuse a cosplaye a ukazují své Pokémony ulovené v Pokemon Go i screenshoty z online bitev. Pořádají se také filmové maratony Pokémonů a tisk obvykle zveřejňuje vzrušující novinky o budoucnosti série.

POKÉMON V ČÍSLECH

432 142 736 dolarů - celosvětový výdělek filmu „Detektiv Pikachu“.

800 - tolik je dnes druhů Pokémonů a stále jich přibývá.

2. nejprodávanější série všech dob.

25 - číslo v Pokedexu, které má Pikachu.

55 000 dolarů - hodnota holografické karty Charizarda z první edice.

35 % - Toto množství lidí v USA si kupuje karty Pokémon, aby je dále prodávalo na eBay.

A na závěr - Je nedostatek karet Pokémon, protože společnost nestíhá tisknout rychle.

AKCIE NEBO KARTY POKÉMON? ÚVOD DO ALTETRNATÍVNIHO INVESTOVÁNÍ

Investice do obchodních karet Pokémonů

Obchodní karty Pokémon jsou známé po celém světě. Jsou to malé papírky, které mnozí z nás nosili před mnoha lety při běhání po hřišti. Co kdybych vám řekl, že mnohé z těchto kartiček dnes mohou dosáhnout astronomicky vysokých cen? Mnohé z těchto karet a zapečetěných produktů se v různých aukčních síních denně prodávají za tisíce dolarů. A jako u každého žádaného sběratelského zboží se i u této dětské karetní hry zrodilo několik milionářů.

Pokut chcete pokračovat v článku alternativních investice do kartiček Pokémonů, klikněte zde.

Je možné investovat do karet Pokémon?

Představte si investora Warrena Buffetta, který se rozhodne koupit 20 akcií společnosti Apple. Warren tyto akcie pravděpodobně kupuje, protože očekává, že jejich hodnota v budoucnu vzroste. Někteří lidé mohou s Warrenem nesouhlasit a říkat, že by měl diverzifikovat, aby minimalizoval své riziko, a to tak, že do svého portfolia zahrne i jiné akcie a také dluhopisy a indexové fondy. Jiní by mu dokonce mohli říci, aby „šel do toho ve velkém, nebo šel domů“, že by měl akcie zcela opustit a veškerý svůj kapitál vložit do bitcoinů a hedgeových fondů.

Pomalu a jistě to jde

Karty Pokémonů se od sebe příliš neliší. Pokud hledáte pomalý a stabilní růst, může být dobrou volbou koupit karty Charizard ze základní sady. Tato karta je zdaleka nejoblíbenější a nejznámější kartou v hobby a její hodnota bude s největší pravděpodobností i v budoucnu stabilním tempem růst.

Na druhou stranu možná chcete utratit všechny peníze za duhového Mewtwo GX ze sady (mnohem novější) Shining Legends. I když by se tato karta mohla za pár let stát nesmírně cennou, Nintendo (společnost vlastnící Pokémony) by se mohlo rozhodnout, že na konci roku vydá další náklad této sady, což by hodnotu této karty srazilo k zemi.

Odpověď na otázku zní: ano, do karet Pokémonů můžete investovat stejně jako do mnoha jiných věcí. Nakonec záleží na vašich znalostech o trhu. Podobně jako u akcií musíte vědět, kolik karet je k dispozici, kdo by je mohl chtít koupit a kdy je čas je prodat.

Lidé mohou namítat, že věci jako sběratelské předměty nelze považovat za „správné investování“, protože se nejedná o produktivní aktiva. Tyto karty nevyplácejí dividendy, ani je nemůžete použít na stavbu domu. Avšak, tato neproduktivní aktiva nemusí být schopna vytvářet hodnotu.

Tvorba hodnoty

Domníváme se však, že investice do sběratelských předmětů může kromě rozsáhlých příležitostí k finančnímu zhodnocení vést svým způsobem i k tvorbě hodnoty. Někdo se například může rozhodnout odeslat vysoce kvalitní karty ke třídění (gradaci). Společnosti jako PSA pak kartám přidělí známku v rozmezí od 1 do 10. Karta, která byla uznána za hodnou obdržet známku 9 nebo 10, má podstatně vyšší hodnotu než běžná, nehodnocená verze této karty. Známkování může být zdlouhavý a únavný proces, což vysvětluje, proč mnoho lidí dává přednost nákupu již známkovaných karet. Být prostředníkem, který najde karty v dobrém stavu, odešle je ke známkování a následně známkovanou kartu prodá v aukci, je jedním z mnoha způsobů, jak vytvořit hodnotu.

Jaké výnosy lze očekávat od investice do karet Pokémon?

Bohužel nemáme křišťálovou kouli. Není možné, abychom vám řekli, jaké výnosy můžete očekávat. Co však můžeme udělat, je ukázat vám, jakých výnosů dosáhli předchůdci v minulosti. Mějte na paměti, že stejně jako u každého druhu investování je každý nákup spojen s rizikem a vždy se najdou vítězové a poražení.

Vítězové vs. Poražení

Začněme dobrými zprávami a podívejme se na některé vítěze. Naprostá většina starších karet (z let 1999-2003) ohromně zhodnotila a mnohé z nich budou pravděpodobně zhodnocovat i nadále.

Podívejme se ještě jednou na vytouženou kartu Charizarda ze základní sady. V roce 2013 stála tahle karta 12,30 USD. A teď? Téměř 300 USD! (Zhodnocení téměř 2 440 %)!

Dalším příkladem „go big or go home“ je karta Pikachu Illustrator. Pro představu, těchto karet bylo vytištěno pouze 39 kusů. Byly uděleny pouze nejlepším účastníkům soutěže CoroCoro Magazine Pokemon Illustration, která se konala ve vybraných oblastech Japonska v roce 1998.

Scott Pratte, známý sběratel Pokémonů, koupil v roce 2009 několik kopií karet, každou za zhruba 20 000 dolarů. V roce 2016 byla jedna kopie těchto karet prodána v aukční síni Weiss Auctions za 195 000 dolarů. V současné době je jedna z Pratteho karet k dispozici na eBay za neuvěřitelných 2 000 000 dolarů. Dá se říci, že Pratte udělal solidní investici.

Zatímco některé z těchto karet od svého prvního vydání mnohonásobně zvýšily svou hodnotu, musíme vzít v úvahu i stranu poražených.

Začněme menším příkladem: jeden sběratel si koupil několik kopií karty Keldeo EX ze sady Boundaries Crossed vydané v roce 2012. Krátce po vydání sady se tyto karty prodávaly za zhruba 40 až 50 dolarů. Dnes se mnoho kopií prodává v obchodech s přeprodejci karet a na eBay za 10 až 15 dolarů.

Jak investovat do karet Pokémon? Měl bych to dělat?

Při investování do karet Pokémon je nejdůležitější dobře znát svůj trh. Velmi dobře. Jak jsme již zmínili, vždy se ptejte sami sebe: Kolik karet je k dispozici? Kdo by je mohl chtít koupit? A kdy je čas je prodat? To jsou jednoduché, ale zásadní otázky, které si musíte klást při investování do čehokoli, protože se týkají zákonů vzácnosti, poptávky a nabídky.

Komentář

Pokémoni byli součástí života před mnoha lety a tento trend tu zjevně stále je. Když jsem byl mladý, také jsem sbíral kartičky Pokémonů a nevěděl jsem, jakou mají skutečnou hodnotu, kdybych to věděl (a nejen já), nechali bychom si je. Jako alternativní investice by mohly být dobré, pokud jde o diverzifikaci vašeho kapitálu. Nicméně si uvědomte, že jako chytrý investor musíte diverzifikovat a dvakrát si rozmyslet, než něco koupíte. Andrej Krúpa, BurzovníSvět.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz