Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jay Briscoe, top wrestler odešel. Wrestling není dávno jen sport. Jay byl i skvělý businessman!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Getty Images

Legendární hvězda Ring of Honor a šampion ROH tag teamů Jay Briscoe (vlastním jménem Jamin Pugh) bohužel v úterý večer zemřel při autonehodě.

Článek

„S těžkým srdcem truchlíme nad tragickou smrtí Jamina Pugha, známého wrestlingovým fanouškům po celém světě jako Jay Briscoe,“ napsal All Elite Wrestling ve svém prohlášení. „Naše myšlenky jsou s jeho rodinou, jeho přáteli a jeho fanoušky.“

Zprávu potvrdil majitel ROH Tony Khan. WWE NXT rovněž oznámila Briscoeovo úmrtí během vysílání, přičemž Vic Joseph vyjádřil soustrast.

„Jamin Pugh bohužel zemřel. Fanouškům byl známý jako Jay Briscoe, v ROH byl hvězdou více než 20 let, od první show až dodnes,“ uvedl Khan prostřednictvím Twitteru několik hodin po Briscoeově úmrtí.

„Jay a jeho bratr Mark dominovali ROH a dodnes vládnou jako šampioni. Uděláme vše, co bude v našich silách, abychom podpořili jeho rodinu.“

Navzdory legendární kariéře, která trvala dvě desetiletí, zažívali Jay a Mark Briscoeovi pravděpodobně nejlepší období v posledních letech. Briscoeovi a FTR přepsali historii týmových utkání, když se na Final Battle 2021 ucházeli o titul Zápas roku. Týmy se dále utkaly ve velmi krvavé - velmi zábavné - trilogii zápasů, která vyvrcholila zápasem Double Dog Collar na Final Battle 2022.

Bratři byli dlouho považováni za jeden z nejlepších wrestlingových týmů na světě mezi skalními fanoušky. Jejich popularita vzrostla, když se zviditelnili díky AEW a koupi ROH Tonym Khanem.

Bude zajímavé sledovat, jak se AEW vypořádá s Briscoeovým odchodem necelých 24 hodin od AEW Dynamite. V krátkém čase AEW odvysílala v roce 2020 pořad, který mnozí považovali za největší wrestlingovou tribute show všech dob na počest života a odkazu Brodieho Lee (Jona Hubera). Vzhledem k sympatičtějšímu přístupu Tonyho Khana k wrestlingovému byznysu je jisté, že promotion ve středu večer řádně uctí Briscoeův neuvěřitelný odkaz.

Čistý majetek Jaye Briscoea: Svědectví o jeho úspěchu ve wrestlingu!

Jay Briscoe, jehož čisté jmění se k roku 2023 odhaduje na 1,5 milionu dolarů, je považován za jednoho z finančně nejúspěšnějších wrestlerů v branži. Své čisté jmění nashromáždil díky kariéře profesionálního wrestlera, komentátora a promotéra.

Již více než deset let je oporou organizace Ring of Honor (ROH) a získal řadu mistrovských titulů, což mu vyneslo nemalé peníze. Kromě toho působil i v dalších nezávislých promotérských společnostech, což dále zvýšilo jeho čisté jmění.

Vystupoval také v dalších velkých wrestlingových produkcích, jako jsou WWE a TNA. Jeho čisté jmění se v budoucnu pravděpodobně ještě zvýší, protože je i nadále významnou osobností wrestlingového průmyslu.

Mezi sportem a divadlem?

Profesionální wrestling je forma divadla, která se točí kolem inscenovaných zápasů, jež se obvykle odehrávají v ringu podobném tomu, jaký se používá v boxu. Dramatické aspekty profesionálního wrestlingu se mohou odehrávat jak v ringu, tak - jako v televizních wrestlingových show - v zákulisí místa konání, podobně jako v televizní reality show.

Profesionální wrestling jako forma divadla se vyvinul z rozšířené praxe domlouvání zápasů mezi wrestlery na počátku 20. století. Veřejnost začala profesionální wrestling vnímat spíše jako umělecké představení než jako sport, místo aby zápasníky za jejich podvody sankcionovala, jako tomu bylo v případě boxerů. Profesionální zápasníci reagovali na postoj veřejnosti tím, že upustili od věrohodnosti ve prospěch zábavy a svá vystoupení obohatili o melodrama, triky a obskurní kaskadérské kousky. Ačkoli předstírané boje přestaly připomínat autentickou formu wrestlingu, zápasníci přesto nadále předstírali, že jsou autentické, a fanoušci se s nimi přetahovali - tato tradice se nazývá kayfabe.

Profesionální wrestling si vytvořil svou vlastní jedinečnou kulturu

Ti, kdo se podílejí na produkci profesionálního wrestlingu, vytvořili jakési globální bratrství s rodinnými vazbami, společným jazykem a předávanými tradicemi. Od nových umělců se očekává, že budou několik let „platit své povinnosti“ prací v méně významných promotérských organizacích a v ringu, než se propracují na vyšší pozice. Na stálých soupiskách většiny promotérských organizací se vytvořilo zákulisní pořadí, v němž veteráni zprostředkovávají konflikty a mentorují mladší wrestlery. Po mnoho desetiletí (a v menší míře i dnes) se od zápasníků očekávalo, že budou udržovat iluze o legitimitě wrestlingu, i když nebudou vystupovat, a v podstatě se budou chovat jako herci, kdykoli budou na veřejnosti. Někteří veteráni hovoří o „nemoci“ mezi zápasníky, nevysvětlitelném nutkání zůstat aktivní ve světě wrestlingu navzdory ničivým účinkům, které může mít tato práce na život a zdraví.

Fanoušci profesionálního wrestlingu mají svou vlastní subkulturu, srovnatelnou s fanoušky science fiction, videoher nebo komiksů. Ti, kteří se zajímají o zákulisní dění, budoucí zápletky a důvody rozhodnutí společnosti, čtou bulletiny psané novináři, kteří mají vnitřní vazby na wrestlingový průmysl. Tyto „plátky“ nebo „špinavé listy“ se rozšířily na internet, kde mohou být jejich informace dávkovány na základě aktuálních informací. Některé se rozšířily do rozhlasových pořadů.

Kolik peněz si obvykle vydělá profesionální zápasník za rok?

Profesionální wrestleři jsou sportovci a sportovkyně, kteří jsou placeni za zápasení, ať už pro Světovou wrestlingovou federaci, regionální nebo místní wrestlingové asociace nebo pro instruktážní či zábavná videa. Profesionální wrestleři, kteří vystupují v televizi, nacvičují své pohyby a mluvící role na trénincích a pak baví davy akrobatickými pohyby a hopsáním. Cestují také do velkých metropolí, aby bavili návštěvníky po celé zemi. Profesionální wrestleři vydělávají v průměru necelých 52 000 dolarů ročně.

Příjmy

Wrestling může být sportem i zábavnou formou zábavy. Profesionálové, jako je například Dwayne Johnson, místo skutečného jména wrestlera vystupují pod ringovým jménem „The Rock“. Tito elitní profesionální sportovci mají obrovskou základnu fanoušků a ročně vydělávají miliony dolarů. Například server Sports Grail neboli TSG uvádí, že superhvězda Brock Lesnar si v roce 2021 vydělal 12 milionů dolarů, následován Johnem Cenou a Romanem Reignsem, kteří si vydělali 8,5 milionu, respektive 5 milionů dolarů.

Zatímco špičkoví profesionální wrestleři vydělávají miliony za wrestling a filmová vystoupení, většina wrestlerů vydělává podstatně méně. Průměrný roční příjem profesionálního wrestlera v roce 2021 činil 51 537 dolarů, uvádí pracovní portál Simply Hired. Platy uváděné samotnými zápasníky se obecně pohybovaly někde mezi 23 237 a 114 301 dolary ročně.

5 nejlépe placených zápasníků WWE v roce 2022

Podle mnoha nedávných statistik je v roce 2022 mnoho vysoce placených wrestlerů WWE. Je to dáno vysokým počtem sportovců ve hře.

5. Braun Strowman

Braun Strowman je v médiích známý jako „Monstrum mezi muži“. Fanoušci WWE z celého světa ho momentálně znají lépe než kohokoli jiného. Ve skutečnosti je Adam Scherr, který se narodil 6. září 1983, u ringu známý spíše jako Braun Strowman. V roce 2022 si vydělal 4 miliony dolarů, což z něj dělá jednoho z nejlépe placených wrestlerů WWE všech dob.

4. Randy Orton

Jako nejmladší mistr světa WWE v historii, jedna z nejznámějších superhvězd a jeden z nejlépe placených wrestlerů v roce 2022, Randy Orton. Podle odhadů Orton vydělával kolem 4,5 milionu dolarů. Orton se narodil na začátku 80. let minulého století ve městě Knoxville ve státě Tennessee, které je domovem profesionálního wrestlingu a filmové tvorby. Svůj profesionální wrestlingový debut absolvoval v roce 2000. Od té doby se stal jednou z nejznámějších a nejznámějších hvězd WWE.

Jako profesionální wrestler získal několik mistrovských titulů, mimo jiné titul mistra světa, mistra světa WWE v těžké váze a mistra Spojených států amerických.

3. Roman Reigns

Ti, kdo sledují WWE, by měli znát jméno Romana Reignse, který je zápasníkem. V současné době je nejbohatší superhvězdou WWE na celém světě. Narodil se 25. května 1985 v Pensacole na Floridě. Je to profesionální wrestler, herec a bývalý fotbalista, který se nyní věnuje profesionálnímu wrestlingu.

Reigns má za sebou zatím pozoruhodnou wrestlingovou kariéru. Světový šampion WWE (čtyřikrát), šampion WWE (třikrát), šampion WWE Tag Team (třikrát), šampion Royal Rumble 2015 a Superstar roku 2014. Roman Reigns vydělává zhruba 5 milionů dolarů ročně.

2. John Cena

Podle dětí na celém světě je John Cena nejpopulárnějším a nejoblíbenějším wrestlerem WWE všech dob. Ačkoli je John Cena nejvíce známý díky svému působení v WWE, je také úspěšným hercem a televizním moderátorem. Narodil se 23. dubna 1977 ve Spojených státech.

Profesionální zápasnickou kariéru John Cena zahájil v roce 1999. Od té doby se neohlíží zpět. Za posledních 13 let se stal šampionem WWE, světovým šampionem v těžké váze a americkým šampionem WWE. Byl také mistrem světa WWE (5krát).

Dá se říci, že Cena je nejúspěšnějším zápasníkem WWE všech dob. V letošním roce je jedním z nejlépe placených wrestlerů WWE, ročně si vydělá zhruba 8,5 milionu dolarů.

1. Brock Lesnar

Nejlépe placeným wrestlingovým umělcem v roce 2022 bude Brock Lesnar s 12 miliony dolarů ročně při výšce 191 cm a váze 130 kg. V současnosti je nejsilnějším a nejslavnějším zápasníkem WWE. Tato částka je vysoko nad průměrným platem superhvězd WWE.

Lesnar je profesionální wrestler a mistr smíšených bojových umění narozený v Torontu v kanadském Ontariu. Byl také profesionálním hráčem amerického fotbalu a amatérským zápasníkem. Narodil se 12. července 1977 a má americké občanství.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz