Hlavní obsah
Finance

Je ARK Innovation ETF stále vhodnou investicí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

ETF zaměřené na inovace může být ideální volbou pro růstové investory, kteří si cení odborného vedení

Článek

ARK Innovation ETF (ARKK) je populární burzovně obchodovaný fond (ETF), který vede inovační guru Cathie Woodová. Investuje do společností, které narušují svá odvětví inovativními technologiemi, jako jsou Tesla, Roku a Shopify. Od svého založení fond dosáhl působivých výnosů přes 121 %, ačkoli jeho výkonnost v tomto období zaostávala za srovnávacím indexem S&P 500.

V roce 2023 vzrostl ARK Innovation ETF za prvních 8 měsíců roku o ohromujících 58 %. V srpnu však fond ztratil dynamiku a od začátku měsíce klesl o téměř 17 %. Investoři tento měsíc zanevřeli na čistě růstové akcie v reakci na možnost hospodářské recese, přetrvávající vysokou úroveň jádrové inflace a vysoké úrokové sazby.

Je ARK Innovation ETF stále nejlepší volbou pro investory, kteří chtějí vsadit na budoucnost technologií? Pojďme to zjistit hlouběji.

Výhody a nevýhody vlastnictví fondu ARK Innovation ETF

Existují dva jasné důvody, proč byste měli tento ETF zaměřený na inovace koupit a držet. Zaprvé, ARK Innovation ETF nabízí investorům expozici vůči velmi rychle rostoucím oblastem ekonomiky. Fond investuje do společností, které jsou lídry v oblastech, jako je genomika, fintech, robotika, umělá inteligence a čistá energie. Tato odvětví mají potenciál proměnit svět a generovat obrovské výnosy pro investory, kteří jsou ochotni podstoupit určité riziko a volatilitu.

Zadruhé, Cathie Woodová je špičková odbornice na výběr akcií. ETF ARK Innovation je aktivně spravováno Woodovou a jejím týmem analytiků, kteří prokazatelně umí identifikovat vítěze a investovat do nich. Woodová a její tým provádějí důkladnou hloubkovou kontrolu společností v portfoliu a denně upravují své pozice, aby využili tržních příležitostí a trendů. Ačkoli pasivní fondy mají z hlediska výkonnosti obecně lepší výsledky než aktivně řízené fondy, ARK Innovation ETF má v čele osvědčené vítěze.

Proč je ARK Innovation ETF fondem, kterému je dobré se vyhnout? Kromě toho, že na všechny růstově orientované fondy nyní doléhají problémy, si ARK Innovation ETF účtuje poměrně vysoký nákladový poměr ve výši 0,75 %, který může časem snížit výnosy. Existuje několik dalších ETF zaměřených na inovace, které nabízejí podobnou expozici vůči mnoha stejným společnostem s nižšími náklady. Například iShares Robotics and Artificial Intelligence Multisector ETF funguje v podstatě na stejném investičním principu jako ARK Innovation ETF, ale má mnohem nižší nákladový poměr 0,47 %.

Verdikt

Pro investory, kteří hledají expozici vůči rozvíjejícím se růstovým trendům a jsou ochotni svěřit správu majetku fondu odborníkovi, jako je Woodová, je ARK Innovation ETF dobrou volbou. Některé investory však může odradit vysoký nákladový poměr fondu. Existují i jiné inovační ETF, které si účtují nižší poplatky a v posledních několika letech si vedly dokonce lépe než ARK Innovation ETF. Například fond iShares Robotics and Artificial Intelligence Multisector ETF za posledních 5 let výrazně překonal výkonnost fondu ARK Innovation ETF.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz