Hlavní obsah
Finance

Je na nákup akcií Amazonu pozdě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Shutterstock

Býci upozorňují, že Amazon je největším poskytovatelem cloudových služeb na rychle rostoucím trhu

Článek

Vzhledem k tomu, že akcie Amazonu (AMZN) od začátku roku vzrostly o 55 %, mohou si někteří investoři myslet, že na nákup je již pozdě. Přesto býci tvrdí, že Amazon má ještě spoustu prostoru k růstu. Tak jak to tedy je? Pojďme to zjistit.

Snadné peníze už byly vydělané

Amazon se soustředí na zřejmé věci. Akcie již v roce 2023 vyletěly výše. Akcie se řadí na osmé místo ze 100 akcií, které tvoří Nasdaq 100 - předstihují další hvězdy, jako je Apple (o 47 %), Microsoft (o 41 %) a Alphabet (o 35 %).

Kolaps mohou vyvolat různé faktory:

  • Nižší výdaje spotřebitelů nebo podniků
  • Recese způsobená zvyšováním úrokových sazeb Federálním rezervním systémem
  • Celkový propad akciového trhu

Kromě toho nelze ignorovat vysoký násobek poměru ceny k zisku (P/E) společnosti Amazon. Akcie se obchodují na 310násobku zisku, což je nejvyšší hodnota od roku 2016.

Budoucnost vypadá ale jasně

Na rozdíl od medvědů se býci nesoustředí na to, kde akcie Amazonu byly, ale kam směřují. Nejsilnějším argumentem pro vlastnictví akcií je, že společnost má dobrou pozici v dlouhodobém horizontu.

Vezměme si nejžhavější téma v oblasti investování: umělou inteligenci (AI). Společnost Amazon je již dlouho v čele asistentů umělé inteligence a po celém světě vyrobila a prodala více než 500 milionů zařízení s podporou Alexy. A společnost se již spoléhá na AI a strojové učení při zpřesňování umísťování produktů, psaní jejich souhrnů a správě skladových zásob.

Býci také poukazují na poměr ceny k prodejům (P/S), který vyvrací tvrzení, že akcie jsou drahé. Je pouze 2,5, což je stále pod desetiletým průměrem 3,1.

Je Amazon nyní vhodná investice?

Amazon je skvělým příkladem toho, proč společnost investoři věří, že je třeba nechat vítěze běžet. Pokud byste například před 10 lety koupili akcie v hodnotě 10 000 dolarů, vaše investice by nyní měla hodnotu 90 790 dolarů.

A co víc, věřím, že tento technologický gigant má ještě spoustu paliva v nádrži. Jeho cloudový segment, Amazon Web Services (AWS), má stále největší podíl na lukrativním a rychle se rozvíjejícím odvětví cloudových služeb. Podle konsensuálních odhadů je současná velikost tohoto trhu vyšší než 500 miliard dolarů a někteří analytici očekávají, že do roku 2027 přesáhne 800 miliard dolarů.

A rozsáhlé impérium elektronického obchodu má více než 200 milionů členů služby Prime. Zdá se, že ziskovost tohoto segmentu roste, protože vedení zavedlo snižování nákladů, například snížilo počet zaměstnanců a zastavilo některé stavební projekty.

Amazon je i nadále velkou společností. Má silný motor růstu, který se soustředí na vedoucí postavení na expandujícím trhu cloudových služeb, a jeho kompetentní manažerský tým snižuje náklady tam, kde je to nutné. A to je kombinace, do které není nikdy pozdě investovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz