Hlavní obsah
Finance

Je nyní vhodné koupit akcie společnosti Tesla pro vaše investiční portfolio?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Marže společnosti Tesla se dostaly pod tlak

Článek

Pro akcionáře společnosti Tesla (TSLA) to byl fantastický rok. Přestože akcie oproti své nejvyšší ceně klesly o 41 %, v roce 2023 mají nárůst o 95 %. Tento výkon drtí 27% zisk indexu Nasdaq Composite. A je to jasný důkaz, že investoři začínají pociťovat větší optimismus ohledně směřování podniku.

Ale pro ty, kteří se drží stranou, je dnes vhodné koupit akcie Tesly? Pojďme se ponořit hlouběji, abychom pochopili, co se děje s tímto špičkovým výrobcem elektromobilů (EV).

Při pohledu na nejnovější čísla

Při pohledu na poslední finanční výsledky společnosti vynikne jedna věc, a to drastické zpomalení růstu tržeb. V prvních třech měsících roku 2023 se celkové tržby ve výši 23,3 miliardy dolarů meziročně zvýšily o 24 %. Tento přírůstek je působivý, ale je to již čtvrté čtvrtletí v řadě, kdy se tento ukazatel zpomalil.

Přesto se Tesle podařilo vyrobit 441 000 kusů (o 44 % více než před rokem) a dodat 423 000 kusů (o 36 % více).

Dalším znepokojivým trendem je, že marže jsou pod tlakem. V roce 2022 činila provozní marže společnosti Tesla 16,8 %. Během prvního čtvrtletí se smrskla na 11,4 %. Vedení společnosti uvedlo, že podnik platí více za věci, jako jsou suroviny, komodity a logistika.

Každý investor se více zamýšlí nad makroekonomickou situací a nad tím, jak může ovlivnit jeho portfolio. Pro výrobce automobilů, jako je Tesla, jsou inflační tlaky příčinou poškození kupní síly spotřebitelů.

Olej do ohně přilévají vyšší úrokové sazby, které snižují dostupnost nového vozu. „Je třeba zdůraznit, že současné makroprostředí zůstává nejisté,“ uvedl generální ředitel Elon Musk v hovoru k výsledkům za první čtvrtletí roku 2023.

Příznivé vlastnosti

I když je velmi snadné nechat se unést výsledky za jedno čtvrtletí, investoři získají lepší perspektivu, pokud se na společnost Tesla zaměří z širší perspektivy. Podle statistiky Statista má nejvyšší podíl na trhu, pokud jde o objem elektromobilů, z velké části díky obrovské výhodě prvního kroku oproti starším konkurentům v oboru.

A nedávné snížení maloobchodních cen jejích vozů s cílem zvýšit objem a zvýšit podíl na trhu se může ukázat jako moudré rozhodnutí pro dlouhodobé vyhlídky společnosti Tesla.

Navzdory nedávným potížím mohou akcionáři ocenit, že se finanční výsledky společnosti v průběhu času zlepšují. V letech 2017 až 2022 se provozní marže podniku zlepšila ze záporných 0,3 % na 16,8 %. S tím, jak se Tesla zvětšuje, jasně dokazuje, že dokáže využít své fixní náklady.

Kapitálové výdaje jsou vysoké, jak by měly být, protože společnost pokračuje v investicích do rozšiřování svých výrobních kapacit. Generuje však velké množství volného peněžního toku. A k 31. březnu měla firma 22,4 miliardy dolarů v hotovosti, peněžních ekvivalentech a investicích oproti pouhým 2,7 miliardám dolarů dluhu v rozvaze.

Kromě představení nových modelů (výroba očekávaného modelu Cybertruck by měla být zahájena ještě letos) se Tesla snaží expandovat na nové trhy. Musk se nedávno setkal s indickým premiérem Naréndrou Módím, aby s ním projednal plány na konečné zahájení výroby v nejlidnatější zemi světa.

Pokud se podíváme ještě dále do budoucna, pak by společnosti mohl přinést ještě větší růst potenciál jejích ambicí v oblasti obnovitelných zdrojů energie a pokračující snaha o autonomní vozidla.

Jak je to s oceněním?

Za posledních deset let vzrostly akcie společnosti Tesla o neuvěřitelných 3400 %, což z ní snadno učinilo jednu z nejlepších investic za tuto dobu. Dokonce i za posledních pět let vzrostly akcie téměř 11krát. Každý investor by tuto firmu rád měl ve svém portfoliu.

I když jsou akcie stále daleko od svého historického maxima, obchodují se nyní s poměrem ceny k zisku (P/E) 71. To je ve srovnání s masovými konkurenty, jako jsou Ford a General Motors, ale i s luxusními automobilkami, jako je Ferrari, velmi drahé. Současný násobek P/E společnosti Tesla je však výrazně nižší než její historický průměr.

Při pohledu na pozitivní stránky společnosti Tesla může být toto ocenění pro někoho přesvědčivé. V tuto chvíli však stále považuji akcie za nadhodnocené, takže by mohlo být dobré si je prozatím jednoduše přidat na seznam sledovaných.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz