Hlavní obsah
Finance

Je po dobrých výsledcích za 1. čtvrtletí čas na nákup akcií PayPal?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Zdá se, že se rýsuje obrat na trhu s fintechovými službami.

Článek

Investoři do akcií PayPal (PYPL) to v posledních pěti letech neměli lehké a akcie se za tu dobu propadly o více než 40 % (včetně zhruba 80% poklesu z maximálních hodnot). Objevují se však náznaky, že se chystá obrat.

Ve své zprávě o výsledcích za první čtvrtletí vykázala tato platební společnost dobré výsledky v několika důležitých ukazatelích. Ještě důležitější je, že se nadále připravuje na budoucí úspěch tím, že reinvestuje zpět do podnikání, aby pomohla růstu.

Čísla společnosti PayPal ukazují spokojené uživatele

Výsledky společnosti PayPal za první čtvrtletí byly velmi solidní - tržby vzrostly o 9 % (resp. o 10 %, pokud vyloučíme vlivy cizích měn) na 7,7 miliardy USD. Upravený zisk na akcii (EPS) vzrostl o 27 % na 1,08 USD. Pokud byste se řídili pokyny společnosti, možná byste očekávali jiné číslo, ale společnost nyní zahrnuje i dopady odměňování na základě akcií. Změna je sice nenápadná, ale já ji chválím. Mnoho společností při vykazování upraveného zisku na akcii tento nepeněžní náklad vynechává, ale kompenzace akcií je skutečný náklad, který zvyšuje celkový počet akcií a ředí akcionáře, takže PayPal je vlastně transparentnější, pokud jde o jeho ziskovost.

Společnost PayPal vykázala ve čtvrtletí silný celkový objem plateb (TPV) ve výši 14 %. Vedl k tomu 26% nárůst neznačkových objemů, který je poháněn její nabídkou BrainTree. TPV u značkových pokladen PayPal mezitím vzrostl o solidních 7 % a u služby Venmo o 8 %.

Zatímco počet aktivních účtů PayPal - uživatelů, kteří v posledních 12 měsících provedli alespoň jednu transakci - ve čtvrtletí klesl o 1 % na 427 milionů, počet měsíčně aktivních účtů vzrostl o 2 % na 220 milionů. Počet transakcí na účet se mezitím zvýšil o 13 % a celkový počet transakcí vzrostl o 11 %. To ukazuje, že hlavní zákazníci společnosti využívají její služby častěji.

Rok 2024 je stále přechodným obdobím

Při hovoru k výsledkům společnosti PayPal označil generální ředitel Alex Chriss rok 2024 za přechodný rok, který pomůže společnosti připravit se na budoucí úspěch. A přestože její výsledky za 1. čtvrtletí byly lepší, než se očekávalo, vedení plánuje přijmout rozhodnutí, která budou pro společnost přínosná z dlouhodobého hlediska.

U velkých podnikových zákazníků se PayPal zaměřuje na zlepšení růstu svého podnikání v oblasti značkových pokladen prostřednictvím technologických modernizací, které zlepší zákaznickou zkušenost. Velkou roli v tom hraje produkt Fastlane, který uživatelům umožňuje odhlášení jedním klepnutím, aniž by si museli u každého obchodníka zřizovat účet nebo poskytovat údaje o kreditní kartě. Společnost PayPal uvedla, že první testeři tohoto produktu zaznamenávají téměř 80% míru konverze transakcí, což vytváří nízko dvojciferný nárůst konverze hostů u pokladen. Očekává se, že služba Fastlane bude v USA plně zavedena od druhé poloviny letošního roku.

Společnost PayPal také hodlá začít stanovovat ceny podle hodnoty, zejména pokud jde o služby s přidanou hodnotou. Uvedla, že začala jednat se svými největšími zákazníky o zaměření na obchodní výsledky. Upozornila také na příklad svých služeb s přidanou hodnotou se společností DraftKings, která nedávno začala využívat její řešení pro správu podvodů.

V případě malých a středních podniků se společnost PayPal snaží převést zákazníky na svou novou platformu PayPal Complete Payments Platform (PCPP), která zahrnuje její nejnovější značkové integrace pokladen, jako je například Fastlane. Společnost tuto službu zavádí do dalších zemí. Zatím pozoruje, že zákazníci na platformě PCPP využívají více jejích produktů, a od zákazníků využívajících tuto platformu získává dvojnásobný průměrný příjem na účet ve srovnání se starší platformou.

Na straně podnikání zaměřené na spotřebitele společnost PayPal přepracovala svou aplikaci s vylepšeními, včetně programu odměn. Začala také testovat marketingový program zaměřený na odměny v rámci životního cyklu. Společnost PayPal také začíná aktivním zákazníkům doporučovat, aby si přidali debetní kartu, což zvyšuje využívání jejího produktu.

Levné akcie jsou lákadlem

Akcie společnosti PayPal se obchodují za méně než 14násobek očekávaného zisku za příštích 12 měsíců při současném růstu tržeb o přibližně 10 %, takže dnešní ocenění je poměrně atraktivní.

Společnost zároveň vykazuje solidní známky obratu ve svém podnikání a má řadu iniciativ, které mají růst ještě více nastartovat. Zejména Fastlane vypadá, že by mohl změnit pravidla hry, až bude zaveden později v tomto roce. Společnost PayPal také plánuje, že v letošním roce vygeneruje volný peněžní tok ve výši přibližně 5 miliard dolarů, který hodlá použít na zpětný odkup stejného množství akcií. To je vzhledem k levnému ocenění akcií dobré využití kapitálu.

Vzhledem k ocenění, vyhlídkám na růst a programu zpětného odkupu se zdá, že je nyní skvělý čas na nákup akcií společnosti PayPal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz