Hlavní obsah
Finance

Je příliš brzy na odepsání společnosti Alphabet?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: neznámý, Zdroj: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Neztrácejte důvěru v akcie internetového giganta Google, investice do AI má budoucnost. Zachovejme trpělivost.

Článek

Všichni, kdo o tématu alespoň něco málo ví, dnes pravděpodobně předpokládají, že mateřská společnost Googlu a YouTube, Alphabet (NASDAQ: GOOG, NASDAQ: GOOGL), prohraje se společností Microsoft (NASDAQ: MSFT) v závodě o umělou inteligenci. Předpoklady se však na finančních trzích často ukazují jako mylné. Jen možná, že akcie GOOG mohou předvést mohutný návrat a investoři budou litovat, pokud svou pozici prostě zaříznou a utečou.

I ty nejmocnější společnosti musí čelit špatným čtvrtletím a někdy i špatným rokům. To je výzva být jedničkou v oboru vyhledávačů: Google bude také čelit tvrdé konkurenci ze strany Microsoftu a dalších společností.

Nepředpokládejte však, že pád Alphabetu do nemilosti je předem daný. Pokud nepříznivé titulky přiměly některé lidi prodat své akcie Alphabet, pak je čas, aby chytří hodnotoví investoři ignorovali šiřitele strachu a zvážili opačnou pozici.

Chcete-li se dozvědět jako první o novinkách na trhu, zaregistrujte se k odběru našeho Ranního Burziána zde.

Co se děje s akciemi GOOG?

Nyní, když se akcie GOOG nacházejí hluboko pod svým vrcholem z listopadu 2021, který činil přibližně 150 USD, je to příležitost posoudit, zda zde existuje dobrá hodnota. Několik staromódních oceňovacích ukazatelů by mělo toto téma osvětlit.

Poměr ceny k zisku (P/E) společnosti Alphabet je 20,5násobný a my obvykle nastražíme uši, kdykoli se technologické tituly s megakapacitou přiblíží 20násobku. Kromě toho je poměr ceny k tržbám (P/S) společnosti Alphabet 2× lákavý. Obvykle považujeme také poměr P/S pod 5× za přijatelný a cokoli pod 2× je pravděpodobně silná hodnota.

Investoři jsou mezitím tak hyperzaměřeni na umělou inteligenci, že ignorují důležitý vývoj. Podle Financial Times společnost Google právě „prohlásila, že dosáhla průlomu v opravě chyb, které jsou vlastní dnešním kvantovým počítačům“. Není třeba se nyní pouštět do geekovských technických vysvětlení. Stačí vědět, že to představuje významný krok vpřed při budování „praktického kvantového počítače“.

Google by mohl být dlouhodobým soupeřem v oblasti generativní umělé inteligence

Jinými slovy, Alphabet je stále technologickým inovátorem. Nemusíte se nechat zmást žvaněním ne právě dvakrát rozhodných obchodníků. To, že má Microsoft v oblasti konverzační umělé inteligence náskok, neznamená, že musíte vlastnit akcie MSFT, ale ne akcie GOOG; je naprosto v pořádku mít ve svém portfoliu obě akcie.

Konkurence v oblasti generativní umělé inteligence je teprve v počátcích. Uznáváme, že akce společnosti Google zaměřená na umělou inteligenci nebyla příliš úspěšná. Přesto finanční obchodníci již své zklamání do akcií společnosti Alphabet započítali.

S největší pravděpodobností je zklamání již započítáno do akcií GOOG kvůli počátečnímu náskoku Microsoftu v oblasti generativní AI. To nemusí být nutně špatně. Nízká očekávání by ve skutečnosti mohla poskytnout předpoklad pro pozdější pozitivní překvapení.

Mezitím Alphabet potvrzuje svůj závazek snižovat náklady dalším kolem propouštění. Potenciální investoři se na tento vývoj mohou dívat s nadhledem, protože štíhlejší společnost Alphabet může být v nadcházejících čtvrtletích schopna dosáhnout lepších hospodářských výsledků.

Je tedy příliš brzy na odepsání akcií Alphabet a GOOG?

Společnost Alphabet má v roce 2023 a v dalších letech co dokazovat. Doufejme, že se společnosti podaří zlepšit své schopnosti konverzační umělé inteligence s Bardem nebo jinými platformami.

Pokud se to společnosti Alphabet podaří, mohou mít akcie GOOG našlápnuto k silnému návratu. Hledači hodnoty, kteří se nebrání riziku, proto mohou zvážit malou pozici v akciích Alphabet.

Komentář

Umělá inteligence dnes doslova udává tempo technologického vývoje – musíme si uvědomit, že celý boom je teprve na začátku. Některé trendy tady zůstanou, jiné budou vylepšeny nebo prostě jen tak ze dne na den zase zmizí. Nesoustřeďme se na jednotlivé řešení – vsaďme si spíše na dlouhodobé nositele změny. A takový popis rozhodně sedí jak na společnost Microsoft. tak rozhodně i na Google, respektive Alphabet. Co na tom, že tyto společnosti jsou v opravdu mnoha ohledech odlišné doslova jako noc a den. My jsme investoři. Nemusíme se rozhodovat pro tu a nebo tu společnost. Rádi si vsadíme na obě dvě současně. Obě totiž zcela určitě předvedou ještě opravdu velké věci – a to určitě nebude platit jen a jen v oblasti AI.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz