Hlavní obsah
Finance

Je Rihanna první miliardářkou, která vystoupila v přestávce Super Bowlu? Nahlédneme na její majetek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Rihanna láme další rekordy. Úspěšná zpěvačka, celebrita a podnikatelka se nikdy nezalekne nových a vyšších met. „Nemůžu uvěřit, že jsem vůbec řekla ano,“ říká Rihanna o vystoupení na Super Bowlu LVII.

Článek

Patrick Mahomes má s týmem Kansas City Chiefs, který se účastnil Super Bowlu, smlouvu na 450 milionů dolarů, ale quarterback stále není ani zdaleka tak bohatý jako Rihanna, která letos vystoupila jako hlavní hvězda poločasové show.

Rihannino čisté jmění činí podle odhadů časopisu Forbes 1,4 miliardy dolarů, což znamená, že tuto neděli bude nejbohatší osobou na hřišti - a jednou z nejbohatších osob, které kdy vystoupily v poločasové show Super Bowlu.

Čtyřiatřicetiletá Rihanna se možná nejvíce proslavila jako hudební umělkyně, ale její finance katapultoval do stratosférických výšin úspěch její kosmetické a pleťové společnosti Fenty Beauty.

Několik dalších účinkujících v poločase Super Bowlu možná někdy v životě miliardáři byli, ale ne v době, kdy se na pódiu Super Bowlu skutečně objevili. Zde je jejich seznam:

Sean „Diddy“ Combs, který vystoupil v roce 2004, byl o několik let později časopisem Forbes označen za miliardáře díky úspěchu své značky alkoholu Cîroc.

Paul McCartney vystoupil v roce 2005 a o deset let později se podle Forbesu stal miliardářem. Bývalý Beatles vydělal za pouhý rok svého sólového turné v roce 2019 přes 100 milionů dolarů a vlastní hudebně-vydavatelská autorská práva na své písně i na písně zpěváka Buddyho Hollyho.

Dr. Dre vystoupil v roce 2022 po boku dalších hiphopových umělců. Dreho hudební kariéra spolu s prodejem jeho sluchátkové společnosti Beats by Dre společnosti Apple v roce 2014 katapultovala na miliardáře, jak uvedl po uzavření transakce, ačkoli časopis Forbes občas odhadoval jeho čisté jmění na 800 milionů dolarů.

Ve výše uvedeném seznamu nejsou zahrnuty kapely, které hrály v poločasové show Super Bowlu a jejichž členové mohou mít dohromady čisté jmění přesahující 1 miliardu dolarů - například U2, Rolling Stones nebo The Who.

Nedělní vystoupení Rihanny její čisté jmění nezvýší, protože NFL účinkujícím v přestávce Super Bowlu neplatí.

Místo toho NFL díky neuvěřitelně velké sledovanosti zápasu slibuje vystupujícímu umělci zviditelnění. Hradí náklady na produkci show i veškeré cestovní výdaje spojené s vystoupením.

Letošní poločasovou show sponzoruje společnost Apple Inc., (AAPL) Apple Music. Společnost Apple údajně zaplatí 250 milionů dolarů v rámci pětiletého sponzorství.

Přestože umělci nedostávají zaplaceno za samotné vystoupení, obvykle zaznamenávají nárůst počtu lidí, kteří poslouchají jejich hudbu na streamovacích platformách, a celkový nárůst zájmu o ně.

Vystoupení Justina Timberlakea v roce 2018 vedlo k tomu, že prodej jeho hudby vzrostl ve stejný den o 534 %, digitální katalog Lady Gaga se po jejím vystoupení v roce 2017 zvýšil o 1 000 % a honorář za koncert Travise Scotta se po jeho vystoupení v roce 2019 zdvojnásobil.

„Nemůžu uvěřit, že jsem vůbec souhlasila,“ řekla Rihanna o vystoupení na Super Bowlu. „Byla to jedna z těch věcí, že i když jsem to oznámila, říkala jsem si: 'Dobře, už to nemůžu vzít zpátky. Teď už je to jako definitivní.“

Rihanna od alba „Anti“ v roce 2016 nevydala žádné album a nedávno se jí narodilo dítě s hudebním kolegou A$AP Rockym. Na čtvrteční tiskové konferenci před Super Bowlem uvedla, že si zpočátku nebyla jistá, zda souhlasí s vystoupením v letošní poločasové show. V roce 2019 nabídku na vystoupení odmítla.

„Když mi poprvé zavolali, abych to letos zopakovala, řekla jsem si: ‚Jsi si jistá? Jsem tři měsíce po porodu. Měla bych právě teď dělat taková zásadní rozhodnutí? Mohla bych toho litovat,‘“ řekla Rihanna. „Když se stanete matkou, stane se něco, co vám dá pocit, že můžete ovládnout svět a že můžete dělat cokoli. Super Bowl je jedno z největších pódií na světě. I když to bylo děsivé, protože jsem sedm let nestála na pódiu, je v té výzvě něco vzrušujícího. Je pro mě důležité, abych to letos dokázal. Je to důležité pro reprezentaci. Je to důležité pro mého syna, aby to viděl.“

Rihanna se stala nejmladší samostatně výdělečnou miliardářkou v Americe

Nejmladší samostatně výdělečná miliardářka v USA nevyrůstala ve výškové budově na Manhattanu ani v Hollywood Hills. Místo toho Rihanna své jmění nashromáždila díky vlastní hudbě a podnikatelským aktivitám.

Nedávno se 34letá zpěvačka a generální ředitelka značky Fenty Beauty dostala potřetí za sebou na výroční seznam nejbohatších žen Ameriky, který sestavuje časopis Forbes. Celkově se umístila na 21. místě a je jedinou miliardářkou mladší 40 let. Část Rihannina čistého jmění ve výši 1,4 miliardy dolarů pochází z její úspěšné hudební kariéry. Většinu však tvoří její tři maloobchodní společnosti: Fenty Beauty, Fenty Skin a Savage X Fenty.

V březnu agentura Bloomberg informovala, že společnost Savage X Fenty lingerie pracuje s poradci na IPO, které by mohlo být potenciálně oceněno na 3 miliardy dolarů. Rihanna vlastní 30 % této společnosti. Vlastní také polovinu společnosti Fenty Beauty, která v roce 2020 dosáhla tržeb ve výši 550 milionů dolarů. Druhou polovinu společnosti vlastní francouzský konglomerát luxusní módy LVMH.

Čísla jsou působivá, ale Rihanna uvedla, že se nesoustředí na ocenění a ocenění. V roce 2019 řekla časopisu The New York Times T Magazine, že vzhledem k tomu, že nikdy neplánovala vydělat jmění, dosažení finančních milníků mě „nezastaví v práci“.

Devítinásobná držitelka ceny Grammy také uvedla, že chce tyto peníze stejně rozdávat na důležité věci. „Moje peníze nejsou pro mě, vždycky je to myšlenka na to, že mohu pomoci někomu jinému,“ řekla. „Svět vás může opravdu přesvědčit, že prioritou jsou špatné věci, a díky tomu vám opravdu chybí podstata života, to, co znamená být naživu.“

V roce 2012 Rihanna založila dobročinný fond Clara Lionel Foundation (CLF). Jeho cílem je „podporovat a financovat průkopnické iniciativy v oblasti vzdělávání a odolnosti vůči klimatickým změnám“, uvádí se na jeho internetových stránkách.

Jedna z prvních iniciativ, která byla spuštěna rok po založení nadace, vynesla 60 milionů dolarů pro ženy a děti postižené HIV/AIDS díky prodeji zpěvaččiny řady rtěnek od společnosti MAC Cosmetics. A v lednu se CLF spojila s iniciativou #SmartSmall spoluzakladatele Twitteru Jacka Dorseyho a věnovala dohromady 15 milionů dolarů 18 různým skupinám zabývajícím se klimatickou spravedlností.

Tyto peníze jsou určeny organizacím „zaměřeným a vedeným ženami, mládeží, černochy, domorodci, barevnými a LGBTQIA+ komunitami“ v USA a Karibiku, uvádí se na webových stránkách CLF.

„Ve fondu [CLF] vycházíme z toho, že klimatické katastrofy, které jsou stále častější a intenzivnější, nemají stejný dopad na všechny komunity, přičemž barevné komunity a ostrovní národy čelí největšímu náporu klimatických změn,“ uvedla Rihanna v lednovém prohlášení.

Další nejmladší miliardářkou v žebříčku časopisu Forbes je 41letá Kim Kardashian, jejíž majetek činí 1,8 miliardy dolarů. Kardashianová a její sestra Kylie Jennerová – která je ve svých 24 letech s majetkem 600 milionů dolarů nejmladší nebilionářkou na seznamu – rovněž zaznamenaly úspěch v zábavním průmyslu i v maloobchodě, včetně svých kosmetických řad.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Americký fotbal

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz