Hlavní obsah
Finance

Je už pozdě na nákup akcií společnosti Microsoft?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Podnikový a osobní softwarový titán zatím v roce 2023 dosáhl působivých zisků, ale je to jen začátek?

Článek

Společnost Microsoft (MSFT) je v roce 2023 zatím na vzestupu, a to díky oživení technologických akcií v rámci širšího tržního růstu. Akcie tohoto specialisty na software a cloudové technologie si letos připsaly 34 %, což je více než dvojnásobek růstu indexu S&P 500, který vzrostl o 17 %. To je vítaná změna ve srovnání s loňským rokem, kdy se akcie Microsoftu propadly o více než 28 %.

Rally v roce 2023 byla podpořena zlepšujícími se finančními výsledky společnosti. Dalším faktorem byly významné investice společnosti Microsoft do generativní umělé inteligence (AI), které se zřejmě bohatě vyplatí. Tyto faktory zvýšily důvěru investorů, že protivětry, které poznamenaly většinu loňského roku, ustupují, což společnosti umožní využít nadcházející revoluce v oblasti umělé inteligence.

Co to znamená pro investory, kteří promeškali současnou rallye Microsoftu? Měli by nyní nakupovat v očekávání dalších zisků, nebo se akciím vyhnout kvůli rychlému nárůstu a přetrvávajícímu propadu na trhu osobních počítačů? Podívejme se, co naznačují důkazy.

Co způsobilo loňský propad akcií?

Krize zasáhla i ty nejodolnější společnosti a Microsoft na tom nebyl jinak. Obzvláště nepříjemný byl skutečný kolaps trhu s osobními počítači, který se loni propadl o 16 %, což je nejhorší výsledek za poslední desetiletí. Historicky asi třetina příjmů Microsoftu pochází ze segmentu osobních počítačů. Za fiskální rok 2023 (skončil 30. června) se tržby tohoto segmentu snížily o 9 %, což se podepsalo na celkových výnosech společnosti. Pro představu, tržby ze segmentu produktivity a podnikových procesů vzrostly o 9 %, zatímco tržby ze segmentu inteligentního cloudu vyskočily o 17 %.

Trh s osobními počítači se zatím nezotavil - v první polovině roku klesly dodávky o 24 %, ale možná se konečně podařilo dosáhnout dna. Podle společnosti Canalys, která se zabývá analýzou trhu, se očekává, že dodávky osobních počítačů začnou opět růst - možná již v tomto čtvrtletí - a ve čtvrtém čtvrtletí dosáhnou 6% růstu.

Jakmile se trh s osobními počítači vzpamatuje, odstraní to z finančních výsledků Microsoftu výrazný protivítr.

Co by mohlo vést k růstu akcií společnosti Microsoft?

Kromě problémů na trhu s osobními počítači existují i další faktory, které by mohly přispět k pokračujícímu růstu akcií společnosti Microsoft.

Největší potenciální příležitostí je zavedení generativních nástrojů umělé inteligence do stěžejních produktů společnosti. První na řadě je Microsoft 365 Copilot, který bude integrován s individuálními daty každého firemního zákazníka. Microsoft uvedl příklady, jak tento nový systém AI může zvýšit produktivitu:

Copilot tak dokáže vygenerovat aktuální informace z ranních schůzek, e-mailů a chatů, které pošle týmu, seznámí vás s vývojem projektu za poslední týden nebo vytvoří SWOT analýzu z interních souborů a dat z webu.

Společnost Microsoft plánuje účtovat předplatitelům v průměru 30 dolarů za uživatele měsíčně. Generální ředitel Daniel Loeb z hedgeového fondu Third Point odhaduje, že Copilot „by mohl zvýšit své příjmy až o 25 miliard dolarů nebo více jen na prodeji softwaru“. To je docela slušný balík peněz, uvážíme-li, že Microsoft ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí roku 2023 dosáhl příjmů ve výši 56 miliard dolarů.

Nezapomeňme na Azure, druhou největší službu cloudové infrastruktury na světě. Microsoft již zabudoval ChatGPT do svého vyhledávače Bing a má prostředky na spuštění plnohodnotného programu generativní umělé inteligence, který je k dispozici zákazníkům Azure - za poplatek. Právě tento týden Microsoft oznámil dostupnost služby Azure OpenAI, své nabídky AI-as-a-Service.

Jedná se o nejnovější pokus o prosazení se na lukrativním trhu s umělou inteligencí - a to je revoluce v oblasti umělé inteligence teprve na začátku.

Jak nyní přistupovat k akciím společnosti Microsoft

Microsoft se v současné době prodává za 26násobek klouzavého zisku, což je v porovnání s aktuálním poměrem ceny k zisku (P/E) 26 pro index S&P 500 příznivé. To je docela rozumná cena pro společnost, u které se očekává, že do roku 2024 zvýší své tržby a zisk na akcii dvojciferným tempem.

Jak jsem uvedl výše, Microsoft má řadu katalyzátorů, které by mohly v nadcházejících měsících a letech podpořit silný růst. Společnost Microsoft má dlouhou a úspěšnou historii, kdy se znovu objevovala, a úsvit éry umělé inteligence to pomáhá ilustrovat.

Trajektorie umělé inteligence se bude pravděpodobně vyvíjet po částech, ale Microsoft má řadu špičkových podniků, které budou tvořit základ, na němž bude postaven jeho budoucí úspěch. Prozíraví investoři se na palubu dostanou dříve, než začne skutečný růst ceny akcií.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz