Hlavní obsah
Finance

Jeden z nejbohatších golfistů je zpět ve hře. A bylo se na co dívat! Tiger Woods a jeho majetek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Woods na turnaji Genesis Invitational v jižní Kalifornii zahrál 69 ran. Každý úder se rovnal „starému, dobrému“ hráči, kterého si všichni pamatují a rádi na něj vzpomínají.

Článek

Ve čtvrtek odpoledne se 1294. golfista světa dostavil na odpaliště. Byl tam i hráč číslo 2 Rory McIlroy. Stejně tak Justin Thomas, sedmý hráč žebříčku.

Sedmačtyřicetiletý muž vklíněný v oficiálním světovém golfovém žebříčku mezi Williama Nygarda a Marcose Montenegra však stále věřil, byť jen fantasticky, že by mohl vyhrát Genesis Invitational, turnaj, který nikdy nedokázal ovládnout.

Přes všechny své šrámy tento muž, Tiger Woods, sotva změnil svůj přístup k mentálnímu bitevnímu poli, které tak často odděluje sportovní elitu od ostatních. Jeho prosincové narozeniny otevřeně neotupily soutěživost, která zuřila tak dlouho, že pomohla definovat celý profesionální sport; jeho zmizení z golfu neuhasilo naděje na převálcování ambicí jeho soupeřů.

Chcete-li se dozvědět jako první o novinkách na trhu, zaregistrujte se k odběru našeho Ranního Burziána zde.

Co Woods nedokáže zamaskovat - vlastně se o to ani příliš nesnaží - je to, že každé soutěžní kolo je vlastně 18 jamek rehabilitačního výzkumu a vývoje. Jsou dny, kdy se experimentování daří lépe než jindy. Ve čtvrtek před druhým kolem v pátek dopoledne zahrál 69 ran, přičemž každá rána a každý krok v Riviera Country Clubu je datovým bodem ve snaze jeho týmu, aby jeho rekonstruované tělo fungovalo na vyšší než normální úrovni.

„Komunikace mezi mnou, mým personálem, mým tréninkovým týmem, je to každodenní příliv a odliv, kdy se snažíme přijít na správnou práci s páskou, správné úhly, vycpávky, které potřebujeme. To vše se mění den ode dne,“ řekl Woods po svém kole. „Podívejte se, kde jsme byli loni. Úplně se to změnilo a bude se to měnit i nadále.“

Daň byla obrovská, protože profesionální golf se obvykle neslučuje s rychlým zotavením z autonehody, která jednoho z nejlepších hráčů tohoto sportu málem připravila o nohu.

Golfem k bohatství?

Triumf, zranění, skandál, neúspěch a opět triumf vyplnily uplynulé roky. Přes to všechno si však 47letý Woods udržel prvenství jako jeden z nejlépe vydělávajících sportovců na světě, když si během své 27leté kariéry přišel na více než 1,7 miliardy dolarů z platů, sponzorských smluv a dalších příjmů - více než kdokoli jiný, koho Forbes sledoval.

Forbes nyní odhaduje jeho čisté jmění na nejméně 1 miliardu dolarů na základě jeho celoživotních příjmů, což z něj dělá jednoho z pouhých tří známých sportovců miliardářů. Dalšími jsou superhvězda NBA LeBron James, který využil své slávy a bohatství tím, že získal majetkové podíly v řadě podniků, a Michael Jordan, který se díky dobře načasované investici do týmu NBA Charlotte Hornets dostal na deseticiferné číslo po odchodu do důchodu.

Woods se dostal do tohoto luxusního prostředí, přestože údajně odmítl „ohromně vysokou“ nabídku od nové golfové tour LIV, kterou podporuje Saúdská Arábie, a jejíž výše by podle generálního ředitele LIV Grega Normana byla „devítimístná“, jak uvedl deník Washington Post.

Přesto doposud méně než 10 % Woodsových kariérních příjmů a čistého jmění pochází z golfových výher. Většina jeho jmění pochází z obrovských sponzorských smluv s více než tuctem značek, včetně Gatorade, Monster Energy, TaylorMade, Rolex a Nike, se kterou podepsal smlouvu v roce 1996 a která je stále jeho největším sponzorem.

„Trefil se do správné doby ve správném sportu, byl sportovcem s různorodým zázemím, který byl přístupný,“ říká veterán sportovního byznysu a lektor na Kolumbijské univerzitě Joe Favorito. „Značkám se líbí, když vědí, že získávají někoho, kdo je přijímán nejen tradičními, ale i příležitostnými fanoušky.“

Woods využil svého postavení a výdělků k expanzi do řady dalších podniků, mezi něž nyní patří firma zabývající se golfovým designem (TGR Design), produkční společnost pro živé akce (TGR Live) a restaurace (The Woods). Prostřednictvím společnosti TGR Ventures Woods získal podíly ve společnosti Full Swing, která se zabývá golfovým technologickým tréninkovým nástrojem, ve startupu Heard, který se zabývá softwarem pro pohostinství, a v PopStroke, luxusním minigolfu, který má čtyři pobočky na Floridě a v roce 2022 plánuje otevřít půl tuctu dalších poboček po celé zemi.

Jako jeden z nejlepších hráčů golfu vydělával spoustu peněz. Jeho „čich na obchod“ mu pomohl získat ještě více. Andrej Krúpa, Burzovnísvět.cz

„[Je] nesmírně obratný v přebírání částí podniků, ve vytváření vlastního byznysu, a to způsobem, jakým to sportovci před nimi prostě nedělali,“ říká legendární sportovní agent Leigh Steinberg, údajně inspirace pro postavu Toma Cruise ve filmu Jerry Maguire.

Steinberg by to mohl vědět. Dodnes si pamatuje, jak v roce 1975 vyjednával tehdy největší nováčkovskou smlouvu v historii amerického fotbalu - smlouvu, podle které dostal rozehrávač Atlanty Falcons Steve Bartkowski 600 000 dolarů na čtyři roky. I po zohlednění inflace je to jen asi 800 000 dolarů ročně - méně, než kolik si loni vydělaly desítky nováčků NFL.

Co se změnilo? Především hodnota živého vysílání sportovních přenosů v televizi. Ve světě streamingu už téměř žádný jiný program nedokáže spolehlivě generovat masové publikum. V roce 2011 tvořily sportovní události 51 ze 100 nejsledovanějších televizních přenosů roku. Výše televizních smluv v dolarech prudce vzrostla a s nimi i platy hráčů - nebo v případě golfu i odměny za turnaje. Jack Nicklaus si během své čtyřicetileté kariéry, kterou profesionálně zahájil v roce 1961, vydělal 5,7 milionu dolarů (v dnešních dolarech necelých 40 milionů). To je méně než třetina Woodsova 27letého výdělku očištěného o inflaci.

Woodsův vliv na televizní sledovanost golfu a výši peněženek nelze přeceňovat. Podle bývalého prezidenta CBS Neala Pilsona klesla na začátku roku 2000 sledovanost televizních přenosů o 30 až 50 %, když Woods na turnaji nesoutěžil. Tento takzvaný „Tigerův efekt“ přispěl k tomu, že se v letech 1996-2008, kdy Woods vyhrál 14 major šampionátů, téměř ztrojnásobily výhry na PGA Tour.

„Tiger byl iniciátorem,“ řekl šestinásobný major šampion Phil Mickelson v jednom rozhovoru v roce 2014. „Byl to on, kdo skutečně poháněl a řídil autobus, protože přinesl zvýšenou sledovanost, sponzory, zvýšený zájem a my všichni jsme z toho měli prospěch.“

Na svém vrcholu byl Woods nejplodnějším sportovcem v historii a mimo hřiště vydělával ročně více než 100 milionů dolarů. V žebříčku nejlépe placených sportovců časopisu Forbes se držel na prvním místě deset let po sobě, přičemž jeho cesta žebříčkem skončila v roce 2012. Ani dramatický pád po autonehodě na Den díkůvzdání v roce 2009 jeho výdělky nevykolejil. Za posledních 12 měsíců, přestože Woods během zotavování z vážné autonehody téměř neodpaloval míček, inkasoval mimo hřiště příjmy ve výši 68 milionů dolarů, což mu stačilo na 14. místo nejlépe placených sportovců světa.

Vidět Woodse bojovat se zjevnou bolestí zažehlo nový druh Tigerovy mánie, protože fanoušci a sponzoři ho nově podporují v roli odolného přeživšího, a ne neporazitelného vítěze. Woodsovo bohatství je zajištěno bez ohledu na to, zda se ještě někdy rozmáchne golfovou holí. Přesto již oznámil, že se chystá hrát na letním Open Championship v St Andrews, a nevyloučil ani svou účast na letošním US Open Championship, přestože minulý měsíc odstoupil z posledního kola PGA Championship kvůli bolestem v operovaných nohách a zádech.

„Zpočátku byl čistým vzorem; byl někým, kdo ztělesňoval americký sen,“ říká Steinberg. „V některých ohledech jeho problémy jen přispěly k jeho profilu.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Tiger Woods

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz