Hlavní obsah
Finance

José Mourinho dnes bojuje o double. Jak jsou ale na tom jeho finance?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

Obrázek generovaný AI (Midjourney)

Tento slavný portugalský trenér se již potkává se šestým soupeřem o trofej v jednom z tří evropských pohárů

Článek

Fotbalisté AS Řím a Sevilly se dnes v Budapešti seřadí proti sobě ve vášnivém boji, který rozhodne o nositeli kovového poháru pro vítěze Evropské ligy. Římané mají unikátní příležitost dosáhnout nevídaného úspěchu a navázat na své loňské vítězství v premiérové sezóně Evropské konferenční ligy. Zatímco španělský celek, Sevilla, se bude snažit potvrdit svou nepřekonatelnou pozici nejúspěšnějšího týmu v historii této soutěže. Slavnostní finálový duel započne v největším maďarském fotbalovém stánku, Puskás Aréně ve 21:00.

AS Řím postoupil do velkého finále po semifinálovém dvojzápase proti Leverkusenu díky jedinému gólu. V druhé sezóně pod vedením Josého Mourinha se opět dostal do finále a má tak možnost získat titul. Tento slavný portugalský trenér se již potkává se šestým soupeřem o trofej v jednom z tří evropských pohárů a ve finálovém duelu zatím nebyl poražen. S Portem vyhrál tehdejší Pohár UEFA a Ligu mistrů a v prestižní soutěži měl úspěch i s Interem Milán. S Manchesterem United ovládl Evropskou ligu a loni se svým současným klubem triumfoval v Evropské konferenční lize.

I hráči Sevilly jsou známí svou finálovou výkonností. Andaluský tým je stejně jako Mourinho neporažený ve finálových duelech a s pátým triumfem v soutěži by mohl zlepšit svůj vlastní rekord. Kromě toho dvakrát vyhrál také Pohár UEFA, předchůdce Evropské ligy.

Co ale Mourinho a jeho finance?

Podle portálu Sportingfree.com se majetek fotbalového trenéra Josého Mourinha odhaduje na 120 milionů dolarů. Většinu z nich vydělal jako trenér různých klubů, jako jsou FC Porto, Chelsea FC, Inter Milán, Real Madrid, Manchester United a Tottenham Hotspur. Kromě toho obdržel také vysoké odstupné poté, co byl z některých z těchto klubů propuštěn. Vlastní také luxusní sídlo v Londýně, jehož hodnota se odhaduje na přibližně 25 milionů liber.

Pokud jde o investování, není mnoho informací o tom, jak Mourinho investuje své peníze. Není známo, že by byl tváří nějaké investiční společnosti nebo že by měl nějaké obchodní zájmy mimo fotbal. Zdá se, že se soustředí na svou trenérskou kariéru a na podporu různých charitativních organizací.

V roce 2018 například přislíbil výtěžek z prodeje své londýnské rezidence nadaci pro oběti války v Sýrii.

  • V roce 2009 byl podle listu Gazetta dello Sport s ročním příjmem 11 milionů eur nejlépe placeným mužem italského fotbalu.
  • V roce 2010 získal cenu FIFA pro nejlepšího trenéra světa za rok 2010.
  • V roce 2021 se stal nejlépe placeným trenérem v historii AS Řím s ročním platem 4 miliony eur plus 3 miliony eur na výkonnostních prémiích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz