Hlavní obsah

Kam se dostane SoundHound AI za tři roky?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Burzovnisvet.cz

Obrázek vytvořený AI - Midjourney

Tato společnost zabývající se umělou inteligencí dělá chytré kroky

Článek

Hodnota akcií společnosti SoundHound AI (SOUN) se za poslední rok více než zdvojnásobila, což vyvolalo nárůst zájmu investorů o rychle rostoucí společnosti v odvětví umělé inteligence. Pokračující zaměření společnosti na vývoj špičkových nástrojů hlasových asistentů pro velké podniky spolu s nedávnými akvizicemi přispělo k růstu tržeb společnosti SoundHound, což přispělo k názoru, že by si tento růstový trend mohla udržet.

Společnost SoundHound, která má dvě desetiletí zkušeností v oblasti softwaru pro rozpoznávání hlasu, vytrvale přitahuje velké společnosti, které hledají nejlepší hlasové technologie s umělou inteligencí. Subjekty jako Chipotle Mexican Grill, Qualcomm a automobilové značky Stellantis využívají platformu SoundHound pro rozpoznávání řeči v restauracích a hlasové asistenty ve vozidlech.

Společnost SoundHound však není jediným koněm v závodě o umělou inteligenci. Řada společností se pokouší vydělat na humbuk kolem umělé inteligence, nicméně SoundHound úspěšně využívá svou platformu ke generování značného přílivu příjmů. Ve druhém fiskálním čtvrtletí (skončilo 8. srpna) došlo k 54% nárůstu tržeb na 13,5 milionu dolarů. Vedení firmy navíc předpokládá, že za celý rok se tržby zvýší o 74 % a dosáhnou více než 80 milionů dolarů.

Technologie rozpoznávání hlasu a uvědomování si konverzační řeči společnosti SoundHound přitáhla významnou pozornost giganta v oblasti umělé inteligence, společnosti Nvidia. Ačkoli se investice společnosti Nvidia do SoundHound ve výši 3,7 milionu dolarů zdá být ve srovnání s celkovou velikostí společnosti Nvidia relativně malá, skutečnost, že využívá technologii SoundHound pro svůj systém asistence řidičům vozidel Nvidia Drive, podtrhuje renomé této platformy.

V rámci dalších nedávných událostí společnost SoundHound získala za 80 milionů dolarů společnost Amelia, čímž rozšířila svou působnost v oblasti hlasových platforem s umělou inteligencí. To firmě umožní dále postupovat v oblasti konverzačních služeb AI přizpůsobených pro odvětví, jako je zdravotnictví, pojišťovnictví, finanční služby a maloobchod. Tato akvizice je považována za strategickou sázku na potenciální narušení, které by konverzační AI mohla přinést do provozu zákaznických služeb.

Jako u každé investice by však potenciální akcionáři měli zůstat obezřetní ohledně několika aspektů týkajících se společnosti SoundHound. Společnost zatím nezačala dosahovat zisku. Čistá ztráta podle všeobecně uznávaných účetních zásad (GAAP) ve druhém čtvrtletí dosáhla 37,3 milionu dolarů a překonala tak ztrátu 27,3 milionu dolarů za stejné období předchozího roku. Ačkoli rychle rostoucí společnosti jsou zpočátku často ztrátové, investoři by rádi viděli, kdyby společnost své ztráty snížila. Analytici trhu odhadují, že by se tato stabilizace mohla brzy upevnit, neboť prognóza ztráty na akcii se zužuje z 0,35 USD v roce 2024 na ztrátu 0,21 USD v roce 2025.

Za zmínku stojí, že 114% zisky společnosti SoundHound za poslední rok způsobily prudký nárůst ocenění společnosti, což vedlo k nárůstu poměru ceny k tržbám na současných 24.

Při pohledu do budoucna za tři roky se zdá, že společnost SoundHound bezpečně drží růstovou trajektorii. Očekávané zvýšení výdajů na trhu generativní umělé inteligence by mohlo společnosti dále prospět. Vedení společnosti SoundHound předpokládá, že by si firma mohla ukrojit kousek z odhadovaného trhu podnikových výdajů na umělou inteligenci v hodnotě 175 až 250 miliard dolarů, který se předpokládá do roku 2027.

Strategické kroky společnosti SoundHound, pro které je typický odkup společnosti Amelia, jsou zaměřeny na získání většího podílu na trhu. Vedení společnosti odhaduje, že do konce roku 2025 dosáhne celkových příjmů ve výši 150 milionů dolarů, z čehož 45 milionů dolarů má pocházet pouze od společnosti Amelia.

Stabilní zákaznická základna, silný růst příjmů a strategické akvizice, které uvádějí prodeje do pohybu, by mohly společnosti SoundHound potenciálně umožnit v nadcházejícím tříletém období trvale překonávat očekávání trhu. Investoři však musí počítat s kolísáním ceny akcií a pozorně sledovat, zda se ztráty společnosti v příštím roce skutečně sníží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz