Hlavní obsah
Finance

Kde budou akcie společnosti Apple za rok?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz / AI Midjourney

Obrázek vytvořený pomocí AI (Midjourney)

Dokáže si tento technologický gigant udržet působivou dynamiku ceny akcií i v příštím roce?

Článek

Rok 2023 byl pro investory do společnosti Apple (AAPL) vděčným rokem, protože akcie zatím vzrostly o 42 %, a to díky odolnosti prodejů iPhonů, které stále odolávají propadu na širším trhu s chytrými telefony. Akcie technologického giganta se nyní po působivé rally nacházejí na 52týdenních maximech.

Investoři si nyní možná kladou otázku, zda mají akcie společnosti Apple prostor pro další růst v příštím roce. Podle konsensu 38 analytiků, kteří se zabývají společností Apple, je medián cílové ceny akcií pro příštích 12 měsíců 189 USD. To je úroveň, na které se Apple obchoduje právě teď, což naznačuje, že se možná nenabízí větší růst. Vysoká cílová cena od analytiků ve výši 220 USD za akcii však naznačuje, že by akcie společnosti Apple mohly v příštím roce poskočit o 17 %.

Má Apple na to, aby dosáhl nejvyšší cílové ceny stanovené analytiky z Wall Street? Pojďme to zjistit.

Očekává se, že růst společnosti Apple se v příštím roce zrychlí

iPhone je největším zdrojem příjmů společnosti Apple. V prvních šesti měsících fiskálního roku 2023 (skončilo 1. dubna) tvořil 55 % příjmů společnosti Apple a za posledních několik čtvrtletí vygeneroval tržby ve výši 117 miliard dolarů. Řadě iPhone 14 se v těžkých časech dařilo, díky čemuž průměrná prodejní cena (ASP) iPhonu Apple v březnu 2023 vzrostla na 988 USD z 882 USD ve stejném období loňského roku.

Stojí za zmínku, že dodávky iPhonů společnosti Apple v prvním čtvrtletí roku 2023 meziročně poklesly jen o 2 %, zatímco celkový trh s chytrými telefony se snížil o téměř 15 %. To naznačuje, že zákazníci jsou ochotni otevřít své peněženky pro iPhony, což je přesně místo, kde se pro Apple skrývá příležitost.

Společnost začala zvyšovat výrobu nové generace iPhonů, které by se měly na trhu objevit v září letošního roku. Zvěsti o dodavatelském řetězci naznačují, že se Apple snaží zajistit, aby při uvedení nových iPhonů na trh nedošlo k nedostatku dodávek. Jedna ze zpráv naznačuje, že společnost v červnu a červenci letošního roku pořídila dvojnásobný počet panelů ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, kdy se začaly vyrábět modely iPhone 14.

Na druhou stranu známý analytik společnosti Apple Dan Ives ze společnosti Wedbush Securities upozorňuje, že po nadcházejících modelech iPhonu by mohla být obrovská poptávka díky instalované základně 250 milionů iPhonů, které nebyly aktualizovány již čtyři roky. Když k tomu připočteme skutečnost, že se očekává, že Apple při uvedení nové generace chytrých telefonů na trh zvýší ceny, bude společnost pravděpodobně těžit z kombinace velkých objemů a vyšších cenových poměrů.

Kromě toho by Apple mohl získat podporu díky nedávno oznámené náhlavní soupravě pro smíšenou realitu Vision Pro. Tato náhlavní souprava s cenou od 3 499 USD se na trhu objeví počátkem příštího roku a společnost TrendForce, která se zabývá průzkumem trhu, tvrdí, že by Apple mohl dodat 200 000 kusů tohoto zařízení. To by mohlo znamenat přinejmenším dodatečné příjmy ve výši 700 milionů dolarů.

Vision Pro by také mohl podpořit podnikání společnosti Apple v oblasti služeb, protože společnost vyvíjí pro toto zařízení ekosystém aplikací, které uživatelům pomohou zařízení co nejlépe využít. Podle společnosti Apple má „Vision Pro zcela nový obchod s aplikacemi, kde mohou uživatelé objevovat aplikace a obsah od vývojářů a získat přístup ke stovkám tisíc známých aplikací pro iPhone a iPad, které skvěle fungují a automaticky pracují s novým vstupním systémem pro Vision Pro.“

To vše vysvětluje, proč se ve fiskálním roce 2024 (který začne v říjnu 2023) očekává výrazné zrychlení růstu společnosti Apple.

Analytici předpovídají, že tržby společnosti Apple v běžném fiskálním roce klesnou o 2 % na 385 miliard USD. Ve fiskálním roce 2024 (který skončí v září 2024) se však očekává, že příjmy společnosti vzrostou o 6,5 % na 410 miliard USD. Očekává se, že zisk společnosti po poklesu v současném fiskálním roce 2024 vyskočí o 10 % na 6,57 USD na akcii.

Zlepšení růstu společnosti Apple by se mohlo v příštím roce projevit v lepším vývoji ceny akcií, takže nebude překvapením, když technologický gigant dosáhne výše uvedené vysoké cílové ceny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz