Hlavní obsah
Finance

Kdybyste v roce 2000 investovali 1000 dolarů do společnosti Apple, kolik byste měli dnes?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz / AI Midjourney

AI Midjourney

Tento technologický gigant byl v posledních dvou desetiletích fantastickou investicí

Článek

Apple (AAPL) je bezpochyby jednou z nejlepších firem na světě. Uznává to i Warren Buffett, protože Berkshire Hathaway má v současnosti v tomto technologickém gigantu podíl v hodnotě 179 miliard dolarů. Buffett původně nakoupil akcie společnosti Apple v prvním čtvrtletí roku 2016.

Kdybyste však na začátku roku 2000 investovali 1 000 dolarů do akcií společnosti Apple, dosáhli byste monstrózního zisku 21 230 %. To znamená, že tato skromná investice by dnes (k 27. červenci) měla hodnotu neuvěřitelných 213 000 dolarů.

Podívejme se blíže na klíčové produkty a služby, které pomohly Applu dosáhnout současné tržní kapitalizace přes 3 biliony dolarů, a stát se tak nejhodnotnější společností na světě.

Historie inovací

Apple nebyl vždycky tak prosperující společností, jak ji všichni známe. Ve skutečnosti se na přelomu století potýkala s problémy, dokud se díky uvedení iPodu v roce 2001 nevrátila do popředí a nestala se silou, se kterou se na trhu spotřební elektroniky musí počítat. iPod se skvěle prodával 21 let. Společnost Apple loni ukončila výrobu tohoto hudebního přehrávače.

Historie společnosti Apple je plná hardwarových produktů, které mění pravidla hry. Právě iPhone, který někteří považují za největší inovaci v historii společnosti, ji katapultoval k dominantnímu postavení na světové scéně. Od roku 2007, kdy byl uveden na trh první iPhone, provedl Apple desítky vylepšení, přičemž o všechna byl mezi zákazníky neuvěřitelný zájem. Ve fiskálním roce 2022 představoval iPhone 52 % celkových příjmů společnosti, takže zůstává hlavním faktorem, který přispívá k úspěchu Applu.

Kromě iPadu, hodinek Watch, sluchátek AirPods a nových MacBooků inovační motor pokračuje. Apple nedávno představil náhlavní soupravu Vision Pro, která by z něj mohla udělat silného konkurenta na trhu s rozšířenou a virtuální realitou. Kolují také zvěsti, že Apple pracuje na autonomním vozidle. Pokud se tyto za vlasy přitažené nápady stanou stejně jako předchozí produkty hitem, pak by tržní kapitalizace společnosti Apple mohla být mnohem vyšší než nyní.

Společnost Apple navíc v posledních letech skvěle rozvíjí svůj segment služeb, který v loňském fiskálním roce tvořil 20 % tržeb společnosti. Tato divize nabízí například služby Pay, TV+, Music a iCloud. Vysoké opakované příjmy, které produkuje, jsou důkazem toho, že vedení společnosti hledá každým rokem další způsoby, jak zpeněžit svou obrovskou celosvětovou uživatelskou základnu.

Měli byste si teď koupit Apple?

Vzhledem k velikosti a působivým finančním výsledkům jsou investoři se společností Apple již dobře obeznámeni. Dokonce i za posledních pět let vzrostly jeho akcie o 300 % a s velkým náskokem překonaly širší index Nasdaq Composite.

Lze snadno najít argumenty, proč investovat do společnosti Apple právě teď. Za prvé, společnost má špičkovou rozvahu se 166 miliardami dolarů v hotovosti, peněžních ekvivalentech a obchodovatelných cenných papírech. Navíc Apple neustále produkuje spoustu volných peněžních toků.

Dále je tu silná značka, kterou podporují oblíbené produkty, o nichž jsem hovořil dříve. Zaměření společnosti na segment služeb pouze rozšiřuje ekosystém a zároveň udržuje uživatele věrné. Věrnost zákazníků společnosti Apple je také těžké podcenit.

Investoři by však měli mít na paměti současné ocenění. Akcie společnosti Apple se v době psaní tohoto článku obchodují s poměrem ceny k zisku (P/E) 33, což je dáno tím, že jen v roce 2023 cena akcií vzroste o 50 %. Toto ocenění je výrazně dražší než desetiletý průměrný násobek P/E společnosti Apple, který činí 20.

Navíc je třeba myslet na obrovský rozsah společnosti. Ve fiskálním roce 2022 dosáhl Apple tržeb ve výši téměř 400 miliard dolarů. Analytici z Wall Street předpovídají v příštích pěti fiskálních letech pouze 5,7% meziroční růst tržeb. I společnost s takovým rodokmenem může meziročně pohnout s ukazatelem jen o tolik. Po více než dvou desetiletích prudkého růstu by investoři měli svá očekávání do budoucna zmírnit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz