Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ken Block: jezdec rallye a hvězda YouTube zemřel při nehodě na sněžném skútru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Getty Images

Profesionální jezdec rallye Ken Block, který se později stal internetovou senzací díky svým odvážným kouskům za volantem, zemřel ve věku 55 let po nehodě na sněžném skútru, uvedl jeho tým Hoonigan Racing.

Článek

Block si našel publikum i mimo rallye díky videím s ambiciózními kousky, která zveřejňoval na internetu.

„S hlubokou lítostí můžeme potvrdit, že Ken Block dnes zemřel při nehodě na sněžném skútru,“ uvedl tým Hoonigan v prohlášení, které v pondělí zveřejnil na Instagramu.

„Ken byl vizionář, průkopník a ikona. A hlavně otcem a manželem. Bude nám neuvěřitelně chybět.“

K nehodě došlo v okrese Wasatch v Utahu. Místní úřad šerifa uvedl, že Block jel na strmém svahu, když se sněžný skútr převrátil a dopadl na něj.

„Vzhledem k následkům zranění, která utrpěl při nehodě, byl na místě prohlášen za mrtvého,“ uvedli v prohlášení a dodali, že jel ve skupině, ale v době nehody byl sám.

Block zahájil svou kariéru v rallye v roce 2005 a byl vyhlášen nováčkem roku v mistrovství Rallye America. Rovněž startoval na mistrovství světa v rallye a získal několik medailí v rallycrossu na X Games.

Američan také spoluzaložil společnost DC Shoes vyrábějící sportovní oblečení a produkoval sérii videí Gymkhana, v níž se objevoval při jízdě na nebezpečných tratích a překážkových dráhách. Série nasbírala na YouTube miliony zhlédnutí.

Britským fanouškům byl známý díky účinkování v několika epizodách pořadu Top Gear.

V prvním z nich si zahrál po boku Jamese Maye jako „kapitán Slow“, s nímž spolupracoval ve svém Subaru při rychlostní zkoušce rallye v okolí letiště Inyokern v Kalifornii.

Ve druhém díle byl Jeremym Clarksonem vyzván, aby projel testovací trať s tříkolkou Reliant Robin – v první zatáčce ji však převrátil a vyvázl bez zranění.

May vzdal hold bloku na Twitteru a sdílel odkaz na video z jejich letištní rallye.

„RIP Ken Block, s díky za několik zábavných dní venku,“ napsal.

V roce 2016 se objevil v jedné z epizod restartované série Top Gearu, kde jezdil po Londýně s moderátorem a bývalou hvězdou seriálu Přátelé Mattem LeBlancem. Toto vystoupení skončilo kontroverzí, když vyšlo najevo, že Block a LeBlanc prováděli doughnuty, wheelspiny a burnouty a zanechávali černé šmouhy od pneumatik na Whitehallu a v jeho okolí v blízkosti památníků včetně Cenotaphu.

BBC se později omluvila a záběry, na nichž byl vidět i Cenotaph, nebyly nikdy odvysílány.

Svět motoristického sportu také truchlí za Blocka, v čele s mistrem světa F1 z roku 2009 Jensonem Buttonem.

„Takový talent, který toho pro náš sport tolik udělal. Byl to skutečný vizionář s vlastním jedinečným stylem a nakažlivým úsměvem,“ řekl Jenson Button.

„Náš sport dnes ztratil jednoho z nejlepších, ale hlavně skvělého člověka.“

Úspěšná kariéra Kena Blocka vedla k majetku v hodnotě 100 milionů dolarů

Čisté jmění Kena Blocka se odhaduje na 100 milionů dolarů. Tohoto finančního úspěchu dosáhl díky své úspěšné kariéře rallye jezdce a spoluzaložení populární značky obuvi DC Shoes.

Kromě příjmů ze závodů a ze své značky obuvi Block vydělal také díky různým sponzorským smlouvám a sponzorství. Lukrativním zdrojem příjmů jsou také jeho videa z Gymkhany, která na YouTube a dalších sociálních sítích zaznamenala miliony zhlédnutí.

Vzhledem k jeho vášni pro automobily a řidičskému talentu není divu, že Ken Block dokázal ve své kariéře dosáhnout tak vysokého finančního úspěchu.

Ken Block se narodil 21. listopadu 1967 v Long Beach v Kalifornii. Vyrůstal v nedalekém městě Huntington Beach a již v mládí si zamiloval auta a závodění. Jako teenager se Block začal zajímat o skateboarding a začal se účastnit místních skateboardových soutěží.

Nakonec se stal spoluzakladatelem populární značky obuvi DC Shoes, která se původně zabývala výrobou skateboardových bot, ale od té doby se rozšířila na širokou škálu výrobků. Společnost založil v roce 1994 se svým obchodním partnerem Damonem Wayem.

Společnost DC Shoes se zaměřuje především na navrhování a výrobu obuvi nejvyšší kvality, specializuje se na boty na skateboard, boty na snowboard, obuv Active Terrain, dámskou a dětskou obuv pro volný čas a doplňkové oblečení.

V polovině 90. let zaznamenala společnost DC Shoes prudký růst a zůstala jednou z nejvýznamnějších skateboardových značek. Podařilo se jí úspěšně získat celonárodní distribuci v nákupních centrech a zároveň si udržet věrnost tvrdých skateboardistů tím, že exkluzivní návrhy nabízela pouze prostřednictvím skate shopů.

V roce 1989, ve svých 22 letech, začal Ken Block, snowboardista, vytvářet řadu sítotiskových triček, která se stala značkou Eightball. Své dovednosti v oblasti počítačového designu zdokonaloval na Palomar Community College v kalifornském San Marcosu, kde se o několik let později v hodinách algebry seznámil se svým spolužákem Damonem Wayem, který se věnoval skateboardingu. Way mu pomohl najít obchody, kde by se oblečení Eightball prodávalo. Wayův bratr Danny Way se stal jedním z prvních profesionálních skateboardistů, kteří tuto řadu podpořili.

Blockovi rodiče mu půjčili 10 000 dolarů na rozšíření značky Eightball, což odstartovalo příběh DC Shoes a jeho sportovců, což umožnilo přestěhovat se do pronajatého skladu o rozloze 750 metrů čtverečních. Way a Block uzavřeli smlouvu s dalším spolužákem Aaronem Lovejoyem na sítotisk triček.

Jedinečné designy Eightball se okamžitě staly oblíbenými ve skateových obchodech. Obrátili se na otce svého přítele Claye Blehma s žádostí o radu ohledně financování jejich prudkého růstu. Blehm byl tehdy nezaměstnaný účetní, který během své kariéry rozjel několik podniků. Patřilo mezi ně centrum péče o děti a obchod s vánočními stromky. Když se společnost rozrostla, byl Blehm jmenován finančním ředitelem. Block byl prezidentem a generálním ředitelem společnosti.

Úspěch společnosti Eightball vedl v roce 1992 k vytvoření značky džínů Droors („drawers“). V lednu 1993 se společnost Eightball/Droors přestěhovala do objektu o rozloze 3 300 čtverečních metrů v Kalifornii. Dne 3. října 1993 byl podnik zaregistrován jako Circus Distribution, Inc. Příjmy za rok činily více než 1,5 milionu dolarů. Značka Eightball byla vyřazena (alespoň ve Spojených státech) poté, co se v roce 1993 o vlastnictví názvu přihlásil někdo jiný.

Společnost DC Shoes zahájila výrobu v roce 1994.

V roce 1994 Way uvedl na trh řadu obuvi DC Shoes, pojmenovanou podle jedné verze příběhu podle prvních iniciál Dannyho Waye a dalšího profesionála Colina McKaye (podle jiné verze to znamená „Droors Clothing Shoes“). Společnost uzavřela smlouvu s firmou Vans, poté s Etnies na výrobu prvních dodávek bot, než se rozhodla pro korejského výrobce, společnost Samil Tong Sang.

DC Shoes byla jednou z prvních společností vyrábějících skateboardové boty, která začala ve velké míře využívat profesionální podporu. V roce 1996 se tým skateboardistů DC rozrostl na osm profesionálů, kteří v roce 1997 vyrazili na světové turné. Do konce roku byly sestaveny motokrosové a surfařské týmy.

Společnost DC získala obrovský ohlas na svých propagačních akcích, jejichž cílem bylo předvést talent svých profesionálů. Jednou z nejvýznamnějších akcí byl skok Dannyho Waye z vrtulníku z výšky deseti metrů na rampu ozdobenou logy DC Shoes. Rozvoj extrémních sportovních akcí, jako jsou X Games, dále zvýšil publicitu společnosti DC.

Kromě úspěšné kariéry v obuvnickém průmyslu se Block vždy vášnivě věnoval závodění, kterému se věnoval jako koníčku a nakonec i jako profesionální kariéře. Závodil v různých závodních disciplínách, včetně rallye, rallycrossu a driftování, a ve všech dosáhl velkých úspěchů.

Kromě svých závodních úspěchů byl také úspěšným podnikatelem a má velkou sbírku vzácných a exotických vozů.

Po Blockovi zůstala manželka Lucy a tři děti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Ken Block

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz