Hlavní obsah
Finance

Kobe Bryant – Jak zesnulý basketbalista vydělal svých 600 milionů dolarů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Unsplash

Před pár dny uplynuly tři roky od tragické smrti legendy NBA Kobeho Bryanta, jeho dcery Gianny a dalších sedmi lidí při havárii vrtulníku v Los Angeles. Pojďme si tuto smutnou událost připomenout – co po sobě basketbalista zanechal?

Článek

Bryant byl několikrát vyhlášen hráčem roku celé národní ligy NBA, pětinásobným šampionem NBA a jedním z nejvlivnějších hráčů, kteří kdy vzali do ruky basketbalový míč. Byl také zdatným byznysmenem. Podívejte se, jak dominoval na hřišti i mimo něj.

Bryant si během své hráčské kariéry vydělal v Los Angeles Lakers 323 312 307 dolarů, což je šestý nejvyšší výdělek v historii NBA za LeBronem Jamesem, Chrisem Paulem, Kevinem Durantem, Russellem Westbrookem a Kevinem Garnettem.

Bryant měl velké finanční úspěchy i mimo hřiště, včetně lukrativních smluv o podpoře s významnými značkami, jako je McDonald‘s, Nike a Mercedes-Benz.

Podle časopisu Forbes činil Bryantův majetek v době jeho smrti 26. ledna 2020 přibližně 600 milionů dolarů. Bryanta přežila jeho manželka Vanessa, která je podle Foxu a ESPN vykonavatelkou Bryantova majetku, a jeho dcery Natalia, Bianka a Capri.

Jedna z Bryantových nejúspěšnějších investic přišla ještě v době, kdy hrál v NBA. Podle ESPN vložil 6 milionů dolarů do společnosti Body Armor vyrábějící sportovní nápoje výměnou za 10% podíl ve společnosti. Stal se také mluvčím značky a podílel se na náboru dalších ambasadorů značky.

Společnost Coca-Cola (KO) oznámila, že v listopadu 2021 koupí kontrolu nad společností Body Armor v hodnotě 5,6 miliardy dolarů, čímž podle deníku Wall Street Journal ocenila společnost vyrábějící sportovní nápoje na 8 miliard dolarů. Podle zprávy WSJ Bryantův majetek vydělal na transakci přibližně 400 milionů dolarů.

Další Bryantovou obchodní výhrou bylo založení poskytovatele rizikového kapitálu v hodnotě 100 milionů dolarů v roce 2013 s Jeffem Stibelem, který byl manažerem ve společnostech LegalZoom (LZ), Web.com, Inc. a Dun & Bradstreet (DNB).

Jejich firma Bryant Stibel investuje podle svých webových stránek především do „podniků se zaměřením na technologie, média a data“. Diverzifikovala investice tak, aby zahrnovaly jak společnosti v počátečních fázích růstu, tak i větší, zavedenější společnosti.

Firma byla raným investorem do mediální společnosti The Players‘ Tribune, jejíž obsah vytvářejí sportovci, spolu se společností Art of Sport, která se zabývá péčí o tělo. Bryant Stibel investuje také do větších společností, jako je Dell, Alibaba a vývojář hry Fortnite“ společnost Epic Games. V roce 2021 dělala hodnota Bryant Stibel podle CNN business majetek v hodnotě více než 2 miliardy dolarů.

Od Bryantova odchodu firma nadále oznamuje investice.

V roce 2022 uzavřela Bryantova pozůstalost novou dohodu se společností Nike o pokračování výroby vlastní řady obuvi zesnulé basketbalové hvězdy. Součástí dohody se swooshem je také bota na počest Gianny „Gigi“ Bryantové.

„S radostí oznamujeme, že naše spolupráce se společností Nike bude pokračovat,“ napsala Vanessa Bryantová na Instagramu. „Jsem hrdá na to, že boty mého manžela jsou stále nejčastěji nošenými botami hráčů na hřištích NBA a že i poptávka po nich je stále tak velká i ze strany fanoušků po celém světě.“

Dne 24. srpna 2022 porota přiznala Vanesse Bryantové 16 milionů dolarů v rámci žaloby proti Los Angeles County za to, že poslanci a hasiči sdíleli děsivé fotografie havárie vrtulníku, na níž se podílel její manžel – porotci uvedli, že fotografie narušily její soukromí a způsobily jí citové strádání.

Když byl Kobe Bryant v roce 2020 vybrán mezi členy Naismithovy pamětní basketbalové síně slávy, Vanessa Bryantová a legenda NBA Michael Jordan při zápisu oficiálně přednesli své projevy.

Z hvězdy NBA byznysmenem

Kobe Bryant uvedl, že přechod z basketbalisty na obchodního magnáta je pro něj důležitým dlouhodobým cílem, zejména vzhledem k jeho cílevědomému myšlení. Ve skutečnosti si přál, aby se na něj vzpomínalo jako na investora.

„Musíme se neustále učit,“ řekl Bryant v roce 2016. „Chci říct, že proto je naší mantrou růst hodnoty. Protože abyste mohli růst, musíte se neustále učit. Musíte se neustále posouvat, neustále se zlepšovat. To je klíčové. To je to, co podle mě dělá život zábavným.“

Kobe Bryant se prakticky po celý život zajímal o akciové trhy a aktivní i pasivní investování. Byl skvělým příkladem sportovce, který se nenechal unést svým bohatstvím a rychle nabitými penězi – už jako velmi mladý si uvědomil, že je potřeba myslet na svůj vlastní odkaz a uvažovat opravdu dlouhodobě,

Mentalita mamby

Mnozí si pamatují jeho legendární dovednosti na basketbalovém hřišti, ale stejně tak silný a trvalý vliv měla i jeho inspirativní „mentalita mamby“.

Ohlédněme se na chvíli za sportovcovou filozofií, která se soustředila na tvrdou práci při plnění vlastních snů a snahu být stále lepší.

„Přišel jsem na to během jednoho z našich turné,“ vysvětlil Bryant údajně během svého Mamba Mentality Tour 2016, jehož cílem bylo vyzvat a inspirovat nastupující generaci mladých sportovců. „Protože jsem děti podrobil tolika cvičením a klinikám a prostě jsem si řekl ‚mamba mentality‘. Vlastně jsem to řekl. Tohle ztělesňuje značku, za kterou si stojíme.“

„Když shrnu, co je mamba mentalita, znamená to, že se člověk neustále snaží být nejlepší verzí sebe sama,“ dodal Bryant, který právě to dokázal během 20 sezon v Los Angeles Lakers. „To je to, co je mentalita. Je to neustálá snaha snažit se být dnes lepší než včera.“

Bryant tuto mentalitu dále vysvětlil v rozhovoru pro Amazon Book Review v roce 2018.

„Mentalita Mamby je o soustředění se na proces a o důvěře v tvrdou práci, když na ní nejvíce záleží,“ řekl. „Je to dokonalá mantra pro soutěživého ducha. Začalo to jen jako hashtag, který mě jednoho dne napadl, a přerostlo to v něco, co sportovci – a dokonce i nesportovci – přijímají jako způsob myšlení.“

„Tvrdá práce převáží nad talentem – vždycky,“ dodal. „Mamba mentalita je o tréninku ve čtyři ráno, o tom, že děláte víc než ostatní, a pak věříte v práci, kterou jste odvedli, když přijde čas na výkon. Bez studia, přípravy a tréninku necháváte výsledek na osudu. Já na osud nedám dopustit.“

Bryant si údajně dal přezdívku „Černá mamba“, inspirovanou filmem Quentina Tarantina Kill Bill z roku 2003, v němž had mamba představuje kódové označení pro smrtícího zabijáka. Když na konec přidal slovo „mentalita“, tuto myšlenku převzali hráči po celém světě a on se stal mentorem, idolem a inspirací pro další hvězdy ligy NBA.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Kobe Bryant

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz