Hlavní obsah
Finance

Koupí Warren Buffett v roce 2024 tuto akcii?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

Warren Buffett a jeho tým ve společnosti Berkshire Hathaway (BRK.A) (BRK.B) jsou ve svých investicích pečliví a nakupují akcie pouze po důkladném prozkoumání kritérií hodnotového investování společnosti.

Článek

Warren Buffett a jeho tým ve společnosti Berkshire Hathaway (BRK.A) (BRK.B) jsou ve svých investicích pečliví a nakupují akcie pouze po důkladném prozkoumání kritérií hodnotového investování společnosti. Přestože konkrétní informace o jejich příští investici zůstávají utajeny, hloubkové zkoumání akciového trhu může nabídnout pohled na společnosti, které odpovídají jejich investičním parametrům. Jednou z takových společností, která z prověrky vzešla, je PayPal (PYPL).

Řada aspektů společnosti PayPal z ní dělá pro Buffetta atraktivní vyhlídku: má silnou značku, která existuje již delší dobu, a je důvěryhodným systémem pro zpracování plateb po celém světě. Buffettovo portfolio zahrnuje značky, jako jsou Coca-Cola, American Express a Kraft Heinz – což jsou celosvětově uznávané značky. Společnost PayPal by se svou významnou značkou bez problémů zapadla do rozsáhlého majetku společnosti Berkshire.

Kromě toho je PayPal fintech společností v odvětví, kde má Buffett silné zastoupení. Berkshire drží akcie tří ze čtyř hlavních amerických společností vydávajících kreditní karty a brazilské fintech společnosti StoneCo. Nebylo by proto překvapením, kdyby se společnost PayPal přidala do portfolia Berkshire.

Nicméně i přesto, že splňuje několik položek Buffettových investičních kritérií, nové vedení společnosti PayPal by mohlo představovat překážku. Buffett, zkušený investor, kdysi prohodil: „Kupujte akcie podniku, který je tak dobrý, že ho může řídit i idiot, protože dříve nebo později se takový idiot najde.“ Předchozí generální ředitel společnosti PayPal, Dan Schulman, měl za sebou často chválené funkční období, přesto v letech 2021 a 2022 učinil několik pochybných rozhodnutí týkajících se akvizic spotřebitelů a obchodního směřování, která měla na společnost negativní dopad. Otěže má nyní v rukou nový generální ředitel Alex Chriss, jehož hlavním úkolem je nasměrovat společnost ke stabilizaci. Společnost PayPal, která je již ve své doméně zavedená, je společností, jejíž podnikání by mohlo být snadno řízeno, pokud se bude držet svých klíčových kompetencí. Tato otázka nového vedení by mohla být potenciálně vyřešena.

Navíc by bylo těžké přehlédnout současnou cenu akcií společnosti PayPal. Zisky firmy zažívají tempo růstu, které překonává tempo trhu, nehledě na její nedávné nevýrazné výsledky, které způsobily její pád v žebříčku ostatních růstových akcií. Hodnotoví investoři se této příležitosti zatím nechopili, ale jejich čas se rychle blíží.

Společnost PayPal, která byla obhajována jako příběh růstu tržeb, zaznamenala ve třetím čtvrtletí 8% nárůst tržeb, což je méně než 10% tržní základna. Předpokládá se, že tento slabý růst přetrvá i ve 4. čtvrtletí, přičemž se očekává růst mezi 6 a 7 %. Navzdory tomu se však nyní příběh společnosti PayPal orientuje na růst výnosů.

Jednorázové peněžní zvýhodnění nafouklo meziroční výsledky za 3. čtvrtletí a zastřelo tak pokles zisku ve 3. čtvrtletí. Nicméně s očekávaným nárůstem zisku ve 4. čtvrtletí na 1,20 USD z 0,81 USD v předchozím roce a s předpokládaným 12% tempem růstu zisku v roce 2024, což je tempo, které překonává trh, se dynamika mění. Tato prognóza překonání trhu by se za normálních okolností setkala s prémiovým obchodováním s akciemi. Společnost PayPal se však naopak obchoduje se značným tržním diskontem, a to zejména ve srovnání s poměrem klouzavé ceny k zisku (P/E) indexu S&P 500 ve výši 26 a forwardovým P/E ve výši 19.

Pokud by akcie společnosti PayPal dosáhly odhadu forwardového P/E, společnost by se mohla těšit na potenciální 50% růst. Neustálé zvyšování zisků na trhu by mohlo společnost PayPal posunout do pozice dlouhodobé investice, která by překonávala trh.

Tato atraktivní nabídka by mohla Buffetta a Berkshire oslovit. Nicméně i kdyby tuto příležitost odmítli, vnitřní vlastnosti společnosti PayPal podobné Buffettovým nabízejí potenciálním investorům atraktivní příležitost, kterou by si možná nechtěli nechat ujít. Tento průzkum potenciálních investic odhaluje podniky, které v sobě spojují dokonalou kombinaci parametrů hodnotového investování a působivých růstových vyhlídek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz