Hlavní obsah
Finance

Které společnosti zvítězí v závodě o umělou inteligenci?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Zatímco umělá inteligence je teprve na začátku, společnosti Palantir a Meta se již oddělují od ostatních.

Článek

Jedním z mých oblíbených technologických analytiků je Dan Ives ze společnosti Wedbush Securities. Asi před měsícem označil rozmach umělé inteligence (AI) za „moment roku 1995“ pro technologický sektor. Pro ty z vás, kteří tento odkaz nechápou, mluví o širokém rozšíření internetu a o tom, jak to následně ovlivnilo svět. Už nějakou dobu mám podezření, že AI rychle mutuje v nový oblíbený buzzword Wall Street (a la „metaverse“ nebo "blockchain").

Přestože jsou aplikace umělé inteligence teprve v počátcích, zdá se, že zejména dvě společnosti mají velký náskok. Jak Palantir Technologies (PLTR), tak Meta Platforms (META) předvedly určitý pokrok v oblasti AI. A je to vzrušující. Ještě lepší je, že navzdory dosavadnímu štědrému výnosu každé z akcií v roce 2023 nevěřím, že by humbuk kolem AI byl oceněn.

Pojďme se podívat, co jednotlivé společnosti chystají, a zhodnotit, zda je nyní vhodná doba pro nákup těchto akcií.

1. Palantir Technologies

Společnost Palantir zveřejnila výsledky za čtvrtletí končící 30. června a téměř vše bylo pozitivní. Společnost vykázala již třetí čtvrtletí po sobě ziskovost podle obecně uznávaných účetních zásad (GAAP) a zvýšila výhled pro třetí čtvrtletí i celý rok 2023. Kromě toho společnost oznámila program zpětného odkupu akcií v hodnotě až 1 miliardy USD.

To vše je sice hezké, ale nejvíce mě zaujal komentář managementu k AIP. Ve svém dopise akcionářům generální ředitel společnosti Palantir Alex Karp investorům sdělil, že AIP je již nasazen ve více než 100 organizacích a že společnost jedná s dalšími více než 300 podniky.

Zvláště zajímavé mi připadá, že někteří z velkých technologických partnerů společnosti Palantir, jako například Microsoft, který rovněž agresivně investuje do umělé inteligence, neposkytli investorům nutně nejjistější pokyny nebo výhled. Přesto společnost Palantir, která má mnohem menší rozvahu než Microsoft a také bojuje se stejně pochmurným ekonomickým prostředím jako její konkurence, zvýšením výhledu signalizovala, jak populární je její sada produktů AI.

Investoři společnosti Meta se po většinu roku 2023 soustředili na „rok efektivity“ společnosti. Ačkoli výsledovka za 2. čtvrtletí ilustrovala, že většiny snah o snížení nákladů bylo dosaženo, dlouhodobější obrázek stále potřeboval vyjasnit.

Během hovoru vedení podrobně představilo plán produktů společnosti a dalo jasně najevo, že umělá inteligence bude pohánět většinu úsilí společnosti Meta v metaverzu i mimo něj. Konkrétně se investoři dozvěděli o obsahu společnosti Meta poháněném umělou inteligencí a o tom, jak toto úsilí vedlo k tomu, že na platformě strávili více času, a tím se zvýšila monetizace na Facebooku a Instagramu.

Stejně jako její konkurent Snap, který je zaměřený na reklamu, i Meta investuje do toho, aby inzerentům ukázala návratnost investic. Je zajímavé, že zatímco společnost Snap během svého hovoru k výsledkům zdůrazňovala úsilí v oblasti umělé inteligence, její krátkodobý až střednědobý výhled hovořil o snižujícím se růstu. Naproti tomu společnost Meta při přehledu svých iniciativ v oblasti umělé inteligence prozradila, že téměř všichni inzerenti využívají alespoň jeden produkt s umělou inteligencí, a signalizovala optimistický výhled nejvyššího příjmu pro 3. čtvrtletí, což by mohlo být ukazatelem vynikajícího technologického pokroku společnosti.

Mohou tyto akcie reálně růst?

Závody ve zbrojení v oblasti umělé inteligence budou pravděpodobně událostí na několik let. Ale s ohledem na to si myslím, že v příštích několika letech bude jasnější, kdo se stává lídrem této skupiny. Z tohoto důvodu by Palantir mohl být skvělou akcií, do které lze časem investovat s průměrnými náklady v dolarech, zatímco společnost bude rozvíjet svou vizi AI.

Vzhledem k výnosům společnosti Meta od počátku roku si akcie pravděpodobně potřebují vydechnout. V době přípravy tohoto článku se Meta obchoduje s poměrem P/S zhruba 7. Pro srovnání, platformy Alphabet, Amazon a Snap, které se zaměřují na reklamu, se obchodují s poměrem P/S 5,7, 2,7 a 3,8.

I když je Meta lákavá, v současné době se obchoduje s prémií oproti srovnatelným společnostem. Domnívám se však, že letošní prudký nárůst ceny společnosti Meta je z velké části způsoben realizací snižování nákladů a návratem k rostoucím ziskům. Ačkoli akcie mohou být v současné době mírně překoupené, dlouhodobá teze zůstává nedotčena. Akcie společnosti Meta by mohly být opravdu přesvědčivým nákupem při zpětných nákupech v průběhu druhé poloviny roku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz