Hlavní obsah
Sport

LeBron James včera předvedl nejlepší výkon sezóny. Jak se tento hráč stal 1. miliardářem v NBA?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Zdroj: Getty Images

LeBron James předvedl včera úžasnou show a přispěl 48 body, 9 asistencemi a 8 doskoky k vítězství LA Lakers nad Houston Rockets 140:132. Pojďme se společně podívat na tohoto fenomenálního hráče a jeho úspěchy jak v basketbalu, tak i mimo palubovku.

Článek

Čisté jmění LeBrona Jamese je výsledkem toho, že jeho kariérní ambice přesahují pouhý titul G.O.A.T. basketbalové NBA. Stejně jako ikonický hráč, k němuž je nejčastěji přirovnáván, Michael Jordan, i král James usiluje o upevnění svého odkazu v oblasti zábavy a podnikání – a od svých dovedností na hřišti až po chytrost v zasedací místnosti – James a Jordan využili svou sílu k tomu, aby se stali plnohodnotnými značkami.

MJ a LBJ - jsou si podobní ještě v něčem jiném? James se snaží pozvednout ty, kteří přijdou po něm, tím, že se věnuje společnosti. V roce 2004 James založil nadaci LeBron James Family Foundation, která se zaměřuje na poskytování vzdělání a příležitostí mládeži v jeho rodném městě Akron v Ohiu. O třináct let později nadace otevřela svou vlajkovou loď I Promise School pro ohrožené žáky základních škol a James se spojil s Akronskou univerzitou, aby poskytl čtyřletá vysokoškolská stipendia až 2 300 studentům.

James říká, že ho peníze nemotivují, ale na peněžní toky si dává pozor už od dětství.

„Když mi někdo z rodiny dal dolar, řekl mi: ‚Synovče, utratíš z něj jen 35 centů a zbylých 65 si necháš,‘“ vzpomínal v rozhovoru z roku 2018. „Takže mám pořád v hlavě, že musím šetřit.“ Dodal, že v mládí obdivoval pěkná auta a domy, ale o svých kariérních cílech poznamenal: „Věděl jsem, že peníze mi umožní se k těmto věcem dostat, ale nikdy jsem nedovolil, aby peníze stály v cestě mému odhodlání dostat se na vrchol.“

Přesto má nyní spoustu peněz a skvělý přístup k nim. Pojďme společně zjistit, jaké je čisté jmění LeBrona Jamese a jakým způsobem vydělává peníze. Z toho se Vám pořádně zatočí hlava!

Čisté jmění LeBrona Jamese

Říkejte mu prostě LeBillion! Čisté jmění LeBrona Jamese odhadl portál CelebrityNetWorth.com na 500 milionů dolarů a ještě v únoru 2021 CBS Sports předpověděl, že pokud bude jeho vítězná série v basketbalu i podnikání pokračovat, bude na nejlepší cestě stát se miliardářem ještě před rokem 2022. Ukázalo se, že měli pravdu! V červenci 2021 bylo oznámeno, že James se stal prvním aktivním hráčem v historii NBA, který před ukončením profesionální kariéry překonal hranici 1 miliardy dolarů. Tato částka se skládá z přibližně 300 milionů dolarů vydělaných na jeho smlouvách v NBA, plus neuvěřitelných 700 milionů dolarů z vedlejších příjmů, jako jsou licence, mediální podniky, podpora, merchandising a další.

V roce 2022 časopis Forbes uvedl, že James díky svým obchodním investicím a práci mimo hřiště překonal hranici 1 miliardy dolarů. Jeho čisté jmění se nyní odhaduje na 1,2 miliardy dolarů a stále roste.

Kolik si ročně vydělá v NBA?

Podle webu CelebrityNetWorth.com pobírá v NBA roční plat 100 milionů dolarů, přičemž jeho celkové příjmy z basketbalu byly odhadnuty na 387,38 milionu dolarů! Když to rozdělíme na 18 sezón, kdy hraje profesionální basketbal, vyjde nám, že jeho roční výdělek se pohybuje kolem 21,5 milionu dolarů ročně.

Kolik si vydělal ve svém nováčkovském roce?
Jamesova první smlouva s jeho domovským týmem Cleveland Cavaliers započala v roce 2003, kdy byl první volbou na draftu NBA přímo ze střední školy. Za čtyři roky vyinkasoval 18,8 milionu dolarů. Před sezónou 2007-2008 James prodloužil smlouvu o tři roky v hodnotě 60 milionů dolarů.

Kolik si LeBron vydělal hraním za Miami Heat?

V roce 2011 se vydal na novou misi za honbou získaní titulu v NBA. V televizním speciálu The Decision oznámil, že opouští Cleveland Cavaliers a „bere svůj talent na South Beach“, aby hrál za Miami Heat.

James dostal za šest let u Heat 110 milionů dolarů, což bylo méně, než byla jeho tehdejší tržní hodnota, ale nevadilo mu to: jeho prioritou v té době byla prestiž, ne výplata. V roce 2012 získal s Heat svůj první titul mistra NBA, když ve finále porazili tým Oklahoma City Thunder a v roce 2013 získal svůj druhý titul vítězstvím nad San Antonio Spurs.

Kolik si vydělal, když se vrátil do Clevelandu Cavaliers?

V červnu 2014 se James stal volným hráčem a pro Sports Illustrated uvedl, že se vrací do svého rodného města, aby hrál za Cleveland Cavaliers, a to s výhradou: možnost podepsat pouze jednoletý kontrakt, což mu umožňovalo mít velkou vyjednávací sílu a vyjednat si vyšší roční plat:

2014-2015: 20,644 milionu dolarů
2015-2016: 22,970 milionu dolarů
2016-2017: 30,963 milionu dolarů
2017-2018: 33,285 milionu dolarů

Jamesovy platy v letech 2016-2017 a 2017-2018 z něj poprvé v kariéře udělaly nejlépe placeného hráče NBA, ale rozhodně ne naposledy.

Kolik vydělává momentálně u Lakers?

James podepsal s Los Angeles Lakers smlouvu od sezony 2018-2019. Ačkoli jeho plat nebyl zveřejněn, podle zpráv si za první rok v týmu vydělal skvělých 35,654 milionu dolarů. Za sezonu 2019-2020 si do kapsy připsal odhadem 37,436 milionu dolarů a za sezonu 2020-2021 si James odnesl 39,219 milionu dolarů. V sezóně 2021-2022 se Jamesova hodnota vyšplhá ještě výš, s platem okolo 41,180 milionu dolarů.

Sponzorské smlouvy LeBrona Jamese

Mimo hřiště se James ukázal jako poměrně prozíravý obchodník, a to díky svým investicím s obrovskými výnosy a také díky sponzorským smlouvám s největšími světovými značkami. V roce 2010 se James upsal společnosti McDonald’s, dále spolupracoval se společnostmi Intel, Samsung, State Farm, Kia, Coca-Cola a Pepsi. Kromě toho je spolu s Arnoldem Schwarzeneggerem spoluzakladatelem společnosti OpenFit, která vyrábí doplňky stravy. James si tak jen díky podpoře od sponzorů vydělá odhadem 55 milionů dolarů ročně.

Zajímavá smlouva se společností Nike

Když James dokončil střední školu a byl draftován do týmu Cleveland Cavaliers, společnosti Nike, Adidas a Reebok se téměř okamžitě pustily do licitace o smlouvu o sponzorství. James podepsal smlouvu se společností Nike za údajných 90 milionů dolarů, což byla bezprecedentní dohoda. Pro představu, Jordanova první smlouva se společností Nike měla hodnotu 2,5 milionu dolarů, první smlouva Shaquilla O’Neala 3 miliony dolarů a první smlouva Tigera Woodse 40 milionů dolarů.

Reebok údajně nabídl Jamesovi předem více peněz než Nike, ale LBJ cítil, že Nike je dlouhodobě vhodnější. Měl pravdu: později podepsal s Nike doživotní smlouvu, jejíž hodnota údajně dosahuje až 1 miliardy dolarů. James prohlásil, že nejchytřejším krokem v jeho kariéře bylo podepsání smlouvy s Nike.

Blaze Pizza

James, jeho obchodní partner Maverick Carter a podnikatel Paul Wachter investovali v roce 2012 do losangeleského řetězce Blaze Pizza necelý milion dolarů. V roce 2017 měla tato investice hodnotu neuvěřitelných 25 milionů dolarů. James se také stal mluvčím této značky a odmítl nabídku společnosti McDonald’s na prodloužení smlouvy ve výši 15 milionů dolarů.

Beats by Dre

James podpořil značku Beats by Dre a získal malý podíl ve značce sluchátek Dr. Dre při jejím prvním uvedení na trh. Podle ESPN, když Apple značku koupil za 3 miliardy dolarů, James si z prodeje přišel na skvělých 30 milionů dolarů v hotovosti a akciích.

Fenway Sports Group

V roce 2011 James koupil menšinový podíl ve společnosti Fenway Sports Group, která vlastní fotbalový klub Liverpool a také tým Boston Red Sox. Díky tomu také získal smlouvy o podpoře od jejich partnerských značek, včetně značek Dunkin‘ a Audemars Piguet.

Jaké jsou produkční úspěchy LeBrona Jamese ve filmu a televizi?

Když zrovna nehraje basketbal nebo nevystupuje v reklamách, tak se snaží prorazit na filmovém plátně a produkuje. James má na kontě neuvěřitelných 54 producentských titulů, včetně několika významných projektů své společnosti SpringHill Entertainment.

Jamesův první výkonný producentský kredit byl za animovaný webový seriál The LeBrons z roku 2011, po němž následovala videohra NBA 2K14.

V jakých filmech hrál?

James je charismatický i na plátně. Kromě moderování Obchodu je také hercem, často (ale ne vždy!) hraje sám sebe jak v kasovních trhácích, tak v televizních pořadech. Patří mezi ně např:

Trainwreck

Smallfoot

Space Jam: A New Legacy

Survivor’s Remorse

Teen Titans Go!

SpongeBob SquarePants

Entourage

The Simpsons

The LeBrons

Jamesův debut na velkém plátně byl ve filmu Trainwreck po boku Amy Schumerové a přiznal, že měl obavy postavit se před kameru, která nebyla na basketbalovém hřišti.
„Jen jsem se snažil zůstat připravený. Byl jsem hodně nervózní – až do chvíle, kdy mi řekli: ‚Akce! Jsem nadšený, že jsem se stal součástí Trainwreck, protože mi to dává jiný formát,“ řekl pro The Hollywood Reporter. „Někteří lidé jsou zvyklí vídat mě na basketbalovém hřišti, takže vidět, čeho jsem schopen na velkém plátně, a být součástí něčeho s Billem Haderem a Amy Schumerovou a Juddem [Apatowem], který to celé produkuje a režíruje, je docela cool.“

Kolik si vydělal za Space Jam?

Další způsob, jak je James podobný Jordanovi? Díky hlavní roli ve filmu Space Jam se stal součástí filmové série SpaceJam: A New Legacy, což z něj dělá plnohodnotnou filmovou hvězdu. Film měl premiéru 15. července 2021. Jeho plat za film není znám, ale jeho hybridní uvedení (kvůli pandemii COVID-19 debutoval současně na HBO Max a v kinech) vydělalo 158,9 milionu dolarů při rozpočtu 150 milionů dolarů.

Jaké jsou nemovitostní podíly LeBrona Jamese?

James vydělává spoustu peněz, takže se nebojí za své domy bohatě utrácet.

V roce 2021 James uvedl na svůj seznam sídlo v exkluzivní losangeleské čtvrti Brentwood za 20,5 milionu dolarů. V roce 2020 koupil za 36,75 milionu dolarů sídlo v Beverly Hills, které se pyšní 2,5 akry, dvěma domy pro hosty, domem u bazénu, promítací místností, bazénem, tenisovým kurtem, dvěma ložnicemi a sedmi krby.

James vlastní také dům v Ohiu poblíž Akronu, kde vyrůstal. Jeho nemovitost v Ohiu je dům o rozloze 30 000 čtverečních stop na sedmi akrech. Sídlo má celkem 19 místností, včetně šesti ložnic a osmi koupelen, dále domácí kino, holičství, bowlingovou dráhu, nahrávací studio, akvárium a dvoupatrovou šatnu.

Kdo je bohatší, Jordan nebo LeBron?

V tento moment je Jordan bohatší než James. Jordanovo čisté jmění se odhaduje na 1,6 miliardy dolarů, z nichž většinu vydělal po odchodu z NBA. Jordan si během 15 sezón v NBA vydělal pouhých 93 milionů dolarů a většinu peněz mu vynesla jeho řada tenisek. V roce 2020 činilo Jordanovo čisté jmění ve skutečnosti 2,1 miliardy dolarů, ale od té doby se záhadně snížilo o 500 milionů dolarů, což je podle některých spekulací způsobeno celkovými ztrátami NBA v pandemii COVID-19.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Michael Jordan

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz