Hlavní obsah
Finance

LeBron se stal nejlepším střelcem NBA. Kromě toho je i úspěšný investor, který Vás může inspirovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Zdroj: Unsplash

LeBron James ve včerejším závěru třetí čtvrtiny v zápase proti Oklahoma City Thunder překonal čtrnáctimetrovým fadeaway jumperem 38 387 bodů Kareema Abdula-Jabbara a posunul se na první místo v historické tabulce střelců ligy.

Článek

Po rekordní střele, která přišla 10,9 sekundy před koncem čtvrtiny, zvedl James obě ruce do vzduchu a pohlédl k nebi. Fotografové kolem něj na hřišti rychle kroužili, zatímco z davu v Crypto.com Areně se ozývalo skandování „MVP, MVP“ a na videoboardu se přehrávaly nejzajímavější momenty Jamesovy kariéry.

Zápas byl asi na 10 minut přerušen, zatímco James objímal svou rodinu včetně manželky, matky a tří dětí a zúčastnil se krátké ceremonie s komisařem NBA Adamem Silverem a Abdulem-Jabbarem.

„Rekord, který vydržel téměř 40 let,“ řekl Silver. „Mnoho lidí si myslelo, že nebude nikdy překonán. LeBrone, jsi historickým lídrem NBA. Gratuluji.“

Abdul-Jabbar držel ve vzduchu míč a pak ho předal Jamesovi, což bylo slavnostní předání pochodně. Oba zapózovali pro fotografie se Silverem a poté mezi sebou. James si otřel slzy z očí a pak promluvil k davu.

„Chci jen říct, že děkuji věrným Lakerům. Jste jedineční,“ řekl James. „Být v přítomnosti tak velké legendy, jako je Kareem, je velmi povzbuzující. Prosím, zatleskejte kapitánovi ve stoje, prosím.“

James poté poděkoval své rodině a těm, kteří ho podporovali, včetně Silvera a zesnulého komisaře NBA Davida Sterna.

„Moc vám děkuji, že jste mi umožnili být součástí něčeho, o čem jsem vždycky snil,“ řekl James.

James nastoupil do zápasu s 38 352 body a potřeboval jich 36, aby překonal Abdula-Jabbara. Večer zakončil s 38 body při střelbě 13 z 20 (4 z 6 z 3) a spolu se 7 doskoky, 3 asistencemi a 3 zisky při prohře Lakers 133:130.

„Nemyslím si, že mě to zasáhlo… i když jsem se snažil žít v tomto okamžiku, bylo to nejasné,“ řekl James později na tiskové konferenci po zápase.

Lakers při této příležitosti akreditovali více než 200 zástupců médií, což je množství obvyklé pro zápasy pozdního kola play-off. Přítomna byla i Jamesova rodina a přátelé z Akronu v Ohiu, včetně některých spolužáků ze střední školy.

James je nezklamal: V prvním poločase nastřílel 20 bodů a naplno předvedl svůj ofenzivní talent, který i po dvou desetiletích v NBA oslnivě září, a ve třetí čtvrtině, kterou zakončil jedním ze svých patentovaných fadeawayů, protrhl rekord.

„Dal lidem to, co chtěli, v pravém LeBronově stylu,“ řekl trenér Lakers Darvin Ham.

Abdul-Jabbarův rekord platil od 5. dubna 1984. Osmatřicetiletý James se narodil o devět měsíců později.

Jaký je jeho majetek a do čeho LeBron investuje?

Podle časopisu Forbes má 38letá hvězda čisté jmění ve výši 1 miliardy dolarů. James je prvním aktivním hráčem NBA, který se dostal na seznam miliardářů. (Michael Jordan, jediný další basketbalový miliardář, se díky dobře načasované investici do basketbalového týmu Charlotte Hornets dostal na deseticifernou hodnotu až v roce 2014, více než deset let po ukončení kariéry).

„Chci maximalizovat svůj byznys. A pokud se mi to náhodou podaří, pokud se náhodou stanu miliardovým sportovcem… Hip hip hurá! Panebože, to budu nadšený.“ LeBron James

James maximalizoval své podnikání a dosáhl zisku více než 1,2 miliardy dolarů před zdaněním. Jako nejlépe placený aktivní hráč NBA si od Cleveland Cavaliers, Miami Heat a Los Angeles Lakers připsal plat přes 385 milionů dolarů. Mimo hřiště si přišel na 900 milionů dolarů z podpory a dalších obchodních aktivit.

James se narodil šestnáctileté svobodné matce v Akronu v Ohiu a než se stal nejpopulárnějším středoškolským basketbalistou všech dob, žil s různými členy rodiny, přáteli, sousedy a trenérem fotbalového týmu a během tří let se tucetkrát stěhoval. První smlouvu se společností Nike podepsal v roce 2003, když mu bylo 18 let, a slavně odmítl nabídky společností Reebok a Adidas ve prospěch společnosti, kterou považoval za lepšího dlouhodobého partnera. Dobrá volba. Po více než deseti letech úspěchů uzavřel koncem roku 2015 doživotní smlouvu s Nike, která mu ročně vynáší desítky milionů. V uplynulém roce byl díky Nike a smlouvám se značkami jako AT&T, PepsiCo a Walmart druhým nejlépe vydělávajícím sportovcem na světě.

Co je však skutečným klíčem k Jamesovu miliardovému jmění? James už dlouho uzavírá dohody tak, aby měl podíl na značkách, s nimiž spolupracuje, a místo rychlé výplaty tak získal podíl na zisku. V roce 2015 James odstoupil od smlouvy o podpoře se společností McDonald’s, jejíž hodnota se odhaduje na 15 milionů dolarů za čtyři roky, a místo toho vsadil na rychle rostoucí řetězec Blaze Pizza, kde je investorem. Podílel se také na značkách, jako je výrobce chytrých posiloven Tonal a gigant v oblasti sdílení jízd Lyft.

Zde je rozpis jmění LeBrona Jamese, které se odhaduje na 1 miliardu dolarů.

SPRING HILL COMPANY: 300 MILIONŮ DOLARŮ

Společnost SpringHill, pojmenovaná podle bytového komplexu v Akronu ve státě Ohio, kde James a jeho matka konečně našli stabilitu, spojil tři společnosti do jedné: SpringHill Entertainment, která byla založena v roce 2007 jako produkční společnost pro oceňovaný dokumentární film o Jamesových středoškolských letech More Than A Game.

V roce 2020 James a Carter vše spojili do společnosti SpringHill Company poté, co získali 100 milionů dolarů od sponzorů včetně Jamesova investičního poradce Paula Wachtera a Elisabeth Murdochové, dcery miliardáře Ruperta Murdocha ze společnosti News Corp. Loni v říjnu James prodal „významný menšinový podíl“ v hodnotě 725 milionů dolarů několika investorům, mezi nimiž byly RedBird Capital Partners, Fenway Sports Group, Nike a Epic Games. James je největším jednotlivým akcionářem společnosti, i když se předpokládá, že jeho podíl nepřesahuje 50 %.

FENWAY SPORTS GROUP: 90 MILIONŮ DOLARŮ

James veřejně snil o tom, že jednou bude vlastnit tým NBA. Je na dobré cestě. Basketbalová hvězda už mezi své majetky počítá profesionální baseballové, fotbalové a hokejové týmy.

V roce 2011 získal James menšinový podíl ve fotbalovém týmu anglické Premier League Liverpool F.C., když jeho firma zabývající se sportovním marketingem uzavřela partnerství se společností Fenway Sports Group. V loňském roce vyměnil spolu s Maverickem Carterem své podíly v Liverpoolu za spoluvlastnictví FSG.

Odhaduje se, že James vlastní přibližně 1 % skupiny, která vlastní Boston Red Sox, Fenway Park a Liverpool, dále polovinu Roush Fenway Racing a 80 % New England Sports Network. Koncem roku 2021 se FSG dohodla, že zaplatí přibližně 900 milionů dolarů za to, že do svého portfolia přidá tým NHL Pittsburgh Penguins.

NEMOVITOSTI: 80 MILIONŮ DOLARŮ

James si už léta žije jako miliardář. Vlastní nejméně tři nemovitosti v celkové hodnotě asi 80 milionů dolarů. Poblíž svého rodného města Akron ve státě Ohio si postavil sídlo za 10 milionů dolarů. V roce 2017 koupil za 23 milionů dolarů rozlehlou budovu s osmi ložnicemi v luxusní losangeleské čtvrti Brentwood. James za dům na kopci z 30. let minulého století, který už zboural, aby ho nahradil vlastním sídlem, zaplatil 36,75 milionu dolarů.

BLAZE PIZZA: 30 MILIONŮ DOLARŮ

James se o pizzu Blaze stará už léta, dokonce pracuje za pultem a vyráží do ulic rozdávat koláče, aby značku propagoval. Jeho nadšení je pochopitelné. V roce 2012 údajně zaplatil necelý milion dolarů za 10% podíl v tomto řetězci pizzerií vyráběných na zakázku, který se od té doby rozrostl na více než 300 vlastních a franšízových prodejen po celých Spojených státech a Kanadě. Forbes odhaduje, že Jamesův podíl v řetězci – plus jeho malý podíl z 18 franšízových prodejen Blaze na Floridě a v Illinois, které provozuje restauratér Larry Levy – má hodnotu asi 30 milionů dolarů.

HOTOVOST A DALŠÍ INVESTICE: VÍCE NEŽ 500 MILIONŮ DOLARŮ

Žít jako LeBron je drahé, ale i po započtení manažerů, agentů, právníků a zvyků superhvězdy v oblasti utrácení má James podle Forbesu kromě výše uvedeného čistého majetku ještě více než půl miliardy dolarů. Patří sem i výnosy z velkých skóre, jako byl prodej společnosti Beats by Dre firmě Apple v roce 2014 za 3 miliardy dolarů (James byl jejím mluvčím a vlastnil malý podíl) a akcie veřejně obchodované fitness společnosti Beachbody, která v roce 2020 za 28 milionů dolarů v akciích koupila Ladder, firmu na sportovní výživu, kterou James spoluzakládal s Arnoldem Schwarzeneggerem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz