Hlavní obsah
Lidé a společnost

Legenda NFL Tom Brady ukončil kariéru. Čisté jmění 250 milionů dolarů i špatné kryptoinvestice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

Od doby, kdy v roce 2002 vyhrál svůj první Super Bowl, chtěli fanoušci NFL vědět, jaké je čisté jmění Toma Bradyho a jak se změnilo po jeho odchodu do důchodu.

Článek

Brady – jediný syn čtyř dětí ze San Matea v Kalifornii – hrál v letech 1995-1999 univerzitní fotbal na Michiganské univerzitě. Po ukončení studia byl Brady draftován týmem New England Patriots, v jehož dresu hrál jako hvězdný quarterback 20 sezón od roku 2000 do začátku roku 2020. V březnu 2020, den před vypršením smlouvy s Patriots, Brady oznámil, že s bostonským týmem neprodlouží smlouvu. Místo toho Brady podepsal smlouvu s týmem Tampa Bay Buccaneers.

Během své více než dvacetileté fotbalové kariéry Brady šestkrát vyhrál Super Bowl a zúčastnil se devíti zápasů. Je držitelem rekordu v počtu vítězství v Super Bowlu ve více než stoleté historii NFL. Je také držitelem rekordu hráče, který se zúčastnil nejvíce Super Bowlů. Není pochyb o tom, že hvězdný quarterback je v NFL pojmem, ale jaké je čisté jmění Toma Bradyho a jak velkou část z něj tvoří jeho mnohamilionové platy a výdělky s Patriots a Buccaneers?

Kolik si Tom Brady vydělal v týmu New England Patriots?

Tom Brady byl v letech 2000 až 2020 quarterbackem týmu New England Patriots. NFL Network v roce 2019 uvedla, že Brady podepsal s Patriots smlouvu na 70 milionů dolarů na dva roky. Podle smlouvy měl Brady v roce 2020 vydělat 30 milionů dolarů a v roce 2021 32 milionů dolarů. Zdroj webu také sdělil, že Brady dostal navýšen plat za rok 2019 z 15 na 23 milionů dolarů, z čehož pochází dalších 8 milionů dolarů.

Není jasné, kolik si Brady u Patriots nakonec vydělal, protože tým opustil rok po podpisu nové smlouvy v březnu 2020. NFL Insider nicméně poznamenal, že ve smlouvě bylo uvedeno, že Brady a Patriots jsou „přístupní“ úpravě smlouvy a jeho platu, pokud to bude nutné. Podle Business Insider by Brady za celou svou více než dvacetiletou fotbalovou kariéru vydělal 287,6 milionu dolarů, pokud by v roce 2020 znovu podepsal smlouvu s Patriots, což je o 35 milionů dolarů více, než si za svou fotbalovou kariéru vydělal současný rekordman Eli Manning.

Přesto byl Bradyho poslední plat u Patriots mnohem vyšší, než kolik si vydělal na začátku své kariéry v NFL. Portál Business Insider uvedl, že Brady podepsal v roce 2002 smlouvu na 28 milionů dolarů a hrál s Patriots čtyři roky. Když v roce 2005 přišel čas na prodloužení smlouvy, Brady, který měl na kontě tři vítězství v Super Bowlu, dostal masivně přidáno.

Kolik si Tom Brady vydělal v týmu Tampa Bay Buccaneers?

Po dvaceti letech strávených u Patriots Brady v březnu 2020 oznámil, že podepsal smlouvu s Tampa Bay Buccaneers. Podle Pro Football Network tehdy Brady podepsal s Buccaneers dvouletou smlouvu na 50 milionů dolarů. Web také uvádí, že Brady obdrží dalších 9 milionů dolarů jako odměnu, ačkoli žádný podpisový bonus nebyl. Pokud jde o to, jak se Bradyho smlouva rozkládá, Pro Football Network uvádí, že Brady si za každou sezónu vydělá 15 milionů dolarů platu a 10 milionů dolarů bonusů za zařazení na soupisku. Podle webu se Bradyho plat započítává do 14,1 procenta platového stropu Buccaneers, který se pro rok 2021 odhaduje na více než 30 milionů dolarů.

Brady oznámil svůj první odchod do fotbalového důchodu v příspěvku na Instagramu 1. února 2022. „V uplynulém týdnu jsem hodně přemýšlel a kladl si těžké otázky. A jsem hrdý na to, čeho jsme dosáhli. Moji spoluhráči, trenéři, kolegové a fanoušci si mě zaslouží na 100 %, ale právě teď bude nejlepší, když přenechám hřiště další generaci oddaných a odhodlaných sportovců,“ napsal k fotografii, na níž hraje v dresu Buccaneers. „Je pro mě těžké to napsat, ale tady to je: Už se nebudu věnovat takovému soutěžnímu nasazení. Miloval jsem svou kariéru v NFL a nyní je čas zaměřit svůj čas a energii na jiné věci, které vyžadují mou pozornost.“

Poděkoval také svým spoluhráčům, trenérům a blízkým za podporu. „Moje hráčská kariéra byla tak vzrušující jízdou, která daleko přesahovala mé představy a byla plná vzestupů i pádů. … Na tyto vzpomínky budu vzpomínat a vážit si jich a často je znovu navštěvovat. Cítím se jako nejšťastnější člověk na světě,“ napsal. Pokračoval: „Budoucnost je vzrušující… [Nevím] přesně, jak budou vypadat mé dny,“ a bude to „brát den po dni“, ale chce „obohatit životy ostatních lidí“.

O měsíc později, v březnu 2022, Brady na svých sociálních sítích oznámil, že neukončil kariéru a vrátí se do týmu Buccaneers. „Poslední dva měsíce jsem si uvědomil, že mé místo je stále na hřišti, a ne na tribuně,“ napsal tehdy Brady. „Ten čas ještě přijde. Ale není to teď. Miluji své spoluhráče a miluji svou rodinu, která mě podporuje. Díky nim je to všechno možné. Vracím se na svou 23. sezonu do Tampy.“ O sedm měsíců později, v říjnu 2022, Brady a Bündchenová oznámili rozvod.

V lednu 2023 Brady oznámil, že podruhé odchází do fotbalového důchodu, a potvrdil, že sport opouští „nadobro“. „Odcházím do důchodu. Navždy. Vím, že ten proces byl minule dost velký problém, takže když jsem se dnes ráno probudil, řekl jsem si, že prostě zmáčknu rekord a dám vám to vědět jako první,“ řekl. „Nebude to na dlouhé lokte, superemotivní esej o odchodu do důchodu máte jenom jednu a tu svou jsem vyčerpal už loni, takže. Já… opravdu vám moc děkuju… moc. Každému z vás, za to, že jste mě podporovali, mé rodině, mým přátelům, spoluhráčům, mým konkurentům. Mohl bych pokračovat donekonečna. Je jich příliš mnoho. Děkuji vám, že jste mi umožnili žít můj absolutní sen. Nic bych neměnil. Mám vás všechny rád.“

Kolik činila smlouva Toma Bradyho s Fox Sports?

V červenci 2022 přinesl časopis Variety zprávu, že Brady podepsal s Fox Sports desetiletou smlouvu na 375 milionů dolarů, podle níž bude po odchodu z profesionálního fotbalu působit jako hlavní analytik ve vysílání. „Oslovili mě po sezóně. A se společností Fox mám hodně společného,“ řekl tehdy Brady pro Variety. „Mluvil jsem s jejich vedením a opravdu jsem musel zhodnotit, jestli se k tomu chci zavázat. Mám velmi jedinečný pohled na fotbal a na to, jak by se měl hrát a jak vypadají dobré a jak špatné hry. Mám pocit, že mohu mít na hru stále velký vliv. Mohl bych zůstat ve hře a dělat to, co mě baví, mluvit o tomto neuvěřitelném sportu.“

Jaké je čisté jmění Toma Bradyho?

Otázka, kterou chtějí fanoušci NFL znát: Jaké je čisté jmění Toma Bradyho? Podle Celebrity Net Worth má Tom Brady čisté jmění 250 milionů dolarů, přičemž každý rok vydělá 30 milionů dolarů. Většina Bradyho čistého jmění samozřejmě pochází z jeho platů v NFL, ale hodně peněz má také z vedlejších podniků mimo NFL. V roce 2013 Brady založil vlastní lifestylovou značku TB12. Brady má také vlastní produkční společnost 199 Productions, kterou založil v roce 2020. Tato společnost má za úkol vyvíjet dokumentární filmy, hrané filmy a televizní pořady. Brady také v průběhu let dělal kampaně pro několik značek, včetně Wheaties, UGG, Movado, Smart Water a Tag Heuer, což jen zvyšuje jeho obrovské čisté jmění. V roce 2020 Brady také vydal svou první knihu The TB12 Method: Jak dělat to, co vás baví, lépe, která se stala bestsellerem New York Times.

Krach kryptoburzy FTX

Miliardář a majitel New England Patriots Robert Kraft a hvězdný quarterback NFL Tom Brady patří k těm, kteří sdílejí bolest z náhlého krachu společnosti FTX Group.

Brady, který byl dříve významným podporovatelem FTX, vlastnil více než 1,1 milionu kmenových akcií FTX Trading, jak vyplývá z dokumentů konkurzního soudu. Jeho bývalá manželka, supermodelka Gisele Bündchenová, má ve stejném subjektu více než 680 000 akcií.

Mezitím KPC Venture Capital LLC, subjekt spojený se skupinou Kraft Group, vlastní podle soudních dokumentů více než 110 000 prioritních akcií série B ve společnosti FTX Trading, která je vlastníkem hlavní krypto burzy. Firma rovněž vlastní 479 000 kmenových akcií třídy A a 43 545 prioritních akcií série A ve společnosti West Realm Shires, což je jednotka, která vlastní americkou burzu společnosti.

Hodnotu těchto investic nebylo možné okamžitě zjistit, ale předpokládá se, že jsou prakticky bezcenné. Akcionáři zkrachovalých společností zřídkakdy získají zpět své peníze, protože americké zákony vyžadují, aby byli věřitelé spláceni v pořadí podle priority, a akcionáři jsou až na posledním místě, pod těmi, kteří mají přímé nároky na aktiva společnosti, zákazníky a dodavatele.

„Nakonec nebudeme schopni získat zpět všechny ztráty,“ řekl minulý měsíc John J. Ray III, který se zabývá restrukturalizací FTX.

Podle dokumentu patří Brady do skupiny elitních společností z Wall Street a Silicon Valley, kterým zůstaly akcie FTX, včetně společností Tiger Global Management, Ontario Teachers‘ Pension Plan a Sequoia Capital.

Mezi další akcionáře patří trusty a subjekty napojené na miliardáře Paula Tudora Jonese, rodinnou kancelář Dana Ocha a Dana Loeba ze společnosti Third Point. Uveden je také trust spojený s technologickým titánem Peterem Thielem.

Přibližně touto dobou v loňském roce získala společnost FTX Trading 400 milionů dolarů, což ji ocenilo na 32 miliard dolarů a ze zakladatele Sama Bankmana-Frieda učinilo jednoho z nejbohatších lidí na světě. Nyní ho v říjnu čeká soud.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
National Football League (NFL)

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz