Hlavní obsah
Finance

Lepší AI akcie pro vaše investiční portfolio: Nvidia vs. Intel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Odhady zisku na akcii ukazují, že jedna z těchto společností by mohla v příštích dvou letech dosáhnout výrazně vyššího růstu

Článek

Akcie umělé inteligence se na Wall Street postaraly o pořádný rozruch a v roce 2023 přispěly k výraznému růstu indexu Nasdaq Composite, který zaznamenal 43% nárůst. V důsledku toho se podle údajů společnosti Grand View Research zdá, že trh s umělou inteligencí je na rychlé cestě k expanzi. Předpokládá se, že do roku 2030 poroste složenou roční mírou růstu (CAGR) o 37 % a do konce tohoto desetiletí by měl překonat hodnotu 1 bilionu USD. V podstatě by to mohlo znamenat, že akcie, a to i ty, které v loňském roce dosáhly rekordních hodnot, mohou mít novým investorům stále co nabídnout.

Mezi dvě atraktivní možnosti akcií s umělou inteligencí, které upoutaly pozornost mnoha lidí, patří společnosti Nvidia a Intel. Oba technologičtí giganti jsou známí vývojem důležitého hardwaru potřebného pro trénování a provoz modelů umělé inteligence. V rámci odvětví umělé inteligence se však nacházejí ve zcela odlišných fázích – Nvidia kraluje a Intel se teprve rozkoukává. Nabízí se tak otázka, zda je výhodnější investovat do zavedené akcie AI, nebo do akcie s potenciálním prostorem pro růst. Ponoříme se proto do srovnání společností Nvidia a Intel, abychom letos v lednu určili, která akcie AI je lepší.

Společnost Nvidia zaznamenala v roce 2023 neuvěřitelný obchodní vzestup a byla svědkem toho, že její akcie od ledna vzrostly o více než 245 %. Dlouhodobě vynikající výsledky a dominantní postavení společnosti v oblasti grafických procesorů (GPU) jí umožnily získat výhodu v oblasti AI. Čipy Nvidia se staly oblíbenými mezi vývojáři po celém světě.

Konkurenti jako Advanced Micro Devices a Intel mají sice také podíly v sektoru grafických procesorů, ale v první řadě se zabývali tím, aby si nárokovali svůj podíl na trhu s centrálními procesorovými jednotkami (CPU). Tato konkurence ponechala společnosti Nvidia volnou cestu k upevnění vedoucího postavení v sektoru GPU, což ji dokonale připravilo na nástup umělé inteligence.

Společnost Nvidia vykázala ve třetím čtvrtletí fiskálního roku 2024 meziroční nárůst tržeb o 206 % v celkové výši přes 18 miliard dolarů. Kromě toho se její provozní výnosy vyšplhaly na 10 miliard dolarů, což představuje nárůst o 1 600 %. Tento výrazný růst byl způsoben 279% nárůstem příjmů z datových center, což naznačuje eskalaci prodeje grafických procesorů pro umělou inteligenci.

Do budoucna bude Nvidia čelit stále větší konkurenci, protože AMD a Intel začnou distribuovat své vlastní GPU. Obrovský náskok společnosti Nvidia se však může ukázat jako příliš vysoká překážka, než aby ji bylo možné překonat. Vzhledem k tomu, že trh s umělou inteligencí se rozšiřuje tempem 37 %, může mít společnost Nvidia stále značný prostor k tomu, aby si udržela svou dominanci a zároveň přivítala nové hráče na tomto poli.

Na druhé straně mince, cesta společnosti Intel v posledních letech nebyla tak hladká. Jeho příjmy, provozní výnosy a volný peněžní tok od roku 2020 spirálovitě klesají. Společnost Intel se těšila dlouhá léta téměř bezkonkurenční dominanci v oblasti procesorů, ale začala se uspokojovat, což vedlo k technologické stagnaci. To spolu s rostoucí konkurencí způsobilo, že jeho podíl na trhu s procesory klesl z 82 % v prvním čtvrtletí roku 2017 na 61 % ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023.

Navzdory problémům, s nimiž se Intel potýká, se zdá, že se opět našel a vyšlapává novou cestu k růstu. V loňském roce se poprvé ponořil do trhu desktopových grafických procesorů a v prosinci také oznámil řadu nových čipů s umělou inteligencí. Chystaný hardware je navržen se záměrem postavit se hardwaru společnosti Nvidia a mohl by společnosti Intel v nadcházejícím roce výrazně zvýšit příjmy.

Zdá se, že finanční situace společnosti Intel se také dobře zotavuje. Navzdory 8% poklesu tržeb ve 3. čtvrtletí 2023 se provozní zisk meziročně zvýšil o 43 %. Její sektory datových center a umělé inteligence rovněž dosáhly provozního zisku ve výši 71 milionů USD poté, co ve stejném čtvrtletí předchozího roku zaznamenaly ztrátu ve výši 139 milionů USD. Zdá se tedy, že vyhlídky umělé inteligence posilují slibný dlouhodobý výhled společnosti Intel.

Při porovnání společností Nvidia a Intel jako investic pro rychle rostoucí trh s umělou inteligencí představují obě přesvědčivé argumenty. Podle odhadů zisku na akcii by však společnost Nvidia mohla být pro příští dva fiskální roky a možná i později lepší investicí.

Předpovědi naznačují, že zisk společnosti Nvidia by mohl v příštích dvou fiskálních letech dosáhnout 24 dolarů na akcii, zatímco zisk společnosti Intel by mohl dosáhnout téměř 3 dolarů na akcii. Po vynásobení těchto čísel příslušnými poměry budoucí ceny a zisku (Nvidia 42 a Intel 25) by cena akcií Nvidie mohla dosáhnout 1 008 USD a Intelu 68 USD. Pokud se tyto prognózy naplní, akcie Nvidie by během dvou let zaznamenaly 96% nárůst oproti současnému stavu, zatímco akcie Intelu by vzrostly o 42 %.

Vzhledem k pevnějšímu postavení společnosti Nvidia v odvětví umělé inteligence a jejímu předpokládanému růstu se jeví jako zjevný vítěz mezi oběma společnostmi. Její předpokládaný růst je ohromně vysoký, což z ní v současnosti činí lepší akcie AI a zdánlivě spolehlivou investici.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz