Hlavní obsah
Finance

Lepší akcie pro vaše investiční portfolio: Apple vs. Microsoft

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz / AI Midjourney

Obrázek vytvořený pomoci AI (Midjourney)

Tyto společnosti patří k nejlepším růstovým akciím, ale jedna z nich se obchoduje za lepší hodnotu

Článek

Mnoho technologických akcií zaznamenalo v roce 2023 prudký růst, protože trhy jako umělá inteligence (AI), cloud computing a virtuální/rozšířená realita (VR/AR) přiměly investory k optimismu. Akcie společností Apple (AAPL) a Microsoft (MSFT), které patří k největším firmám v tomto sektoru, od 1. ledna vzrostly o 49 %, resp. 44 %.

Dominantní postavení společnosti Apple v oblasti spotřebitelských technologií vedlo k vytvoření jedné z nejspolehlivějších růstových akcií. Mezitím se Microsoft osvědčil jako král softwaru a jeho pozice v oblasti umělé inteligence roste. Než však obě akcie přidáte na seznam svých podílů, je dobré vytěžit ze své investice maximum tím, že pochopíte, která z nich je lepší koupí: Zjistěte, zda je lepší koupit akcie společnosti Apple, nebo Microsoftu.

Apple: Stálá poptávka po iPhonu

Od uvedení prvního iPhonu na trh uplynulo již více než 16 let, ale tržby společnosti Apple stále spolehlivě rostou a ve fiskálním roce 2022 vykázaly meziroční nárůst o 7 %. Obrovský úspěch chytrého telefonu vedl k tomu, že se stal nejvýnosnější částí podnikání společnosti a tvoří více než 50 % jejích příjmů. Obrovská popularita iPhonu umožnila společnosti Apple účtovat si za zařízení prémii, což v loňském roce posílilo podnikání navzdory hospodářskému poklesu.

Podle nedávné studie společnosti Counterpoint způsobily makroekonomické faktory v prvním čtvrtletí roku 2023 pokles dodávek chytrých telefonů o 17 %. Odliv spotřebitelů vedl u mnoha lídrů v oboru k poklesu nebo stagnaci podílu na trhu. Díky konzistentnímu prodeji iPhonů však společnost Apple posílila svou pozici v oblasti chytrých telefonů a její tržní podíl vzrostl ze 49 % na 53 %.

Podíl společnosti Samsung na trhu zůstal stejný (27 %) a podíl společnosti Motorola klesl z 10 % na 8 %. Síla chytrých telefonů společnosti Apple jí umožnila využít problémů na trhu, což dokazuje odolnost jejího podnikání.

Dominantní postavení společnosti Apple v oblasti chytrých telefonů je mocným nástrojem při propagaci jejích dalších produktů. iPhone je často označován za vstupní bránu k dalším zařízením Apple, což dokazuje jeho vedoucí postavení v mnoha kategoriích produktů. Spolu s růstem akcií o zhruba 300 % za posledních pět let jsou akcie společnosti pro investory atraktivní volbou.

Microsoft: Obrovský potenciál v oblasti AI

Zatímco Apple je lídrem na trhu se spotřební technikou, Microsoft má podobnou dominanci v oblasti softwaru. Tento technologický gigant je domovem silných značek, jako jsou Windows, Office, Azure, Xbox a LinkedIn, které mu zajišťují spolehlivý růst příjmů. Od roku 2019 vzrostly roční příjmy společnosti Microsoft meziročně o 58 % a provozní příjmy o 94 %.

Finanční úspěch společnosti jí poskytl prostředky na rozšíření do dalších odvětví, jako je umělá inteligence. V roce 2019 například Microsoft investoval 1 miliardu dolarů do vývojáře ChatGPT OpenAI. Zdá se, že toto partnerství bude pravděpodobně jedním z nejchytřejších kroků společnosti, protože umožní Microsoftu získat exkluzivní licence na některé z nejpokročilejších modelů AI tohoto start-upu.

Trh s umělou inteligencí je navíc teprve v počátcích a společnost Microsoft bude pravděpodobně i v následujících letech čelit silné konkurenci. Společnost Apple již prokázala, že její produkty jsou ve svém oboru preferovanou volbou. Díky obrovské loajalitě spotřebitelů ke značce iPhone se společnost jeví jako spolehlivější volba.

Pokud si tedy můžete koupit jen jeden, je lepší koupit Apple. Nicméně není špatné mít Microsoft v hledáčku pro budoucí investice.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz