Hlavní obsah
Finance

Lepší akcie umělé inteligence: Adobe, nebo Nvidia?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

Obrázek je vytvořený pomocí AI (Midjourney).

Jedna z těchto nejlepších akcií AI nabízí investorům lepší celkovou hodnotu.

Článek

Umělá inteligence (AI) je převratná technologie, která změnila podobu mnoha průmyslových odvětví a je připravena způsobit revoluci v mnoha dalších. Od dopravy až po medicínu otevírá umělá inteligence nové možnosti, které byly dříve odsouvány do říše science fiction. Rozšíření umělé inteligence téměř ve všech odvětvích globální ekonomiky by mohlo představovat jedinečnou příležitost pro růstové investory.

Adobe (ADBE) a Nvidia (NVDA) jsou dvě společnosti, které stojí v čele revoluce umělé inteligence. Společnost Adobe přidává do svého softwaru pro tvorbu obsahu generativní nástroje AI, jako je Firefly, který umožňuje uživatelům vytvářet a měnit obsah na základě textových pokynů. Na druhé straně je Nvidia špičkovým výrobcem počítačových čipů, jehož produkty se používají v široké škále aplikací - včetně autonomních vozidel, virtuálních počítačů a těžby kryptoměn - a jsou ústředním prvkem mnoha technologií AI.

Která z těchto nejlepších akcií AI je nyní vhodnější ke koupi?

Případ pro společnost Adobe

Společnost Adobe s tržní kapitalizací kolem 224 miliard dolarů se stále zaměřuje na růst. Tato technologická společnost s velkou tržní kapitalizací v současné době nevyplácí svým akcionářům dividendy. Společnost Adobe však své akcionáře odměňuje jinými způsoby. Například v prvním a druhém fiskálním čtvrtletí roku 2023 odkoupila zpět 7,7 milionu akcií.

Společnost Adobe vykázala v červnu rekordní tržby za 2. čtvrtletí ve výši 4,82 miliardy dolarů, a to zejména díky svému podnikání v oblasti digitálních médií. Předpokládá se, že tento segment bude v příštích letech klíčovým faktorem očekávaného růstu příjmů společnosti. Pokud se zaměříme na konkrétní údaje, analytici odhadují, že společnost Adobe zvýší své tržby o 9,8 % v roce 2023 a o 12 % v roce 2024.

Zapojení do příběhu o rychlém růstu společnosti Adobe však není levné. S výhledovým poměrem ceny k zisku ve výši 30,6 jsou akcie tvůrce digitálního obsahu podstatně dražší než jeho technologičtí konkurenti s velkou tržní kapitalizací (průměrný výhledový poměr P/E 17).

Funkce umělé inteligence, jako je Firefly, by však měly v nadcházejících letech zajistit udržitelný růst nejvyššího obratu. Firefly by měla společnosti pomoci udržet si stávající zákazníky a přilákat nové uživatele do své sady produktů tím, že zpřístupní složité editační nástroje, jako je Photoshop, i začátečníkům. V důsledku toho si akcie společnosti Adobe pravděpodobně zaslouží své prémiové ocenění.

Případ pro společnost Nvidia

Nvidia je jednou z nejhodnotnějších společností na světě s tržní kapitalizací přes 1 bilion dolarů. Společnost odměňuje své akcionáře skromnou dividendou ve výši 0,04 % ročně a také velkorysým programem zpětného odkupu akcií.

V roce 2023 je vedení společnosti Nvidia oprávněno odkoupit zpět své vlastní akcie v hodnotě 15 miliard dolarů. Společnost má také dostatek prostoru pro zvýšení dividendy, protože za předchozích 12 měsíců vyplatila akcionářům pouze 8,33 % svého zisku. Zdá se však, že vedení společnosti má větší zájem reinvestovat své zisky do růstu.

Ačkoli je Nvidia lídrem v oblasti umělé inteligence, v prvním fiskálním čtvrtletí roku 2024 čelila určitým problémům. Během tříměsíčního období klesly tržby o 13 % oproti stejnému období před rokem. Tento dvouciferný pokles příjmů byl způsoben především nižší poptávkou po jejích herních a profesionálních vizualizačních produktech. Pozitivní zprávou je, že příjmy společnosti Nvidia v segmentech datových center a automobilového průmyslu vzrostly o 14 %, resp. 114 %.

Analytici očekávají, že se společnost Nvidia po tomto neuspokojivém prvním fiskálním čtvrtletí rychle vzpamatuje. Pro zbytek fiskálního roku 2024 se předpokládá, že společnost zvýší své roční tržby o pozoruhodných 58,2 % a ve fiskálním roce 2025 o dalších 27,4 %. Výjimečné vyhlídky společnosti Nvidia na růst odrážejí rostoucí poptávku po řešeních založených na umělé inteligenci v celé řadě odvětví.

Nevýhodou je, že cena akcií společnosti Nvidia již pravděpodobně odráží její působivý růstový potenciál. Akcie společnosti se obchodují za neuvěřitelný 55,2násobek budoucích zisků, což je mnohem více, než je průměr jejích technologických konkurentů s velkou tržní kapitalizací a společnosti Adobe.

Verdikt

V tomto přímém souboji je lepší AI společnosti Adobe. Důvodem je, že akcie společnosti Nvidia jsou na současné úrovni neuvěřitelně drahé. A i když akcie společnosti Adobe nejsou zdaleka levné, její iniciativy v oblasti umělé inteligence by mohly v příštích dvou letech podpořit další růst ceny akcií. Na druhou stranu se zdá, že Nvidia je na základě své obrovské prémie zralá na návrat zpět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz