Hlavní obsah
Finance

Lepší akcie umělé inteligence: Apple vs. Amazon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Apple.com

V těchto společnostech se nacházejí rychle se rozvíjející podniky s umělou inteligencí, které by mohly překonat konkurenci.

Článek

Pokud se zajímáte o akciový trh, je pravděpodobné, že jste slyšeli o současném rozmachu umělé inteligence (AI). Mnoho společností působících v tomto rychle rostoucím odvětví zažívá v letošním roce monstrózní rally, protože se předpokládá, že trh s umělou inteligencí bude do roku 2030 růst složeným ročním tempem 37 %. V důsledku toho není špatný nápad přidat na seznam svých akcií akcie AI. A vzhledem k tomu, že na trh vstupuje tolik společností, je z čeho vybírat.

Apple (AAPL) a Amazon (AMZN), jakožto dvě největší technologické společnosti, představují dvě atraktivní možnosti s rostoucím potenciálem v oblasti umělé inteligence. Tyto společnosti postupně rozšiřují své pozice v tomto odvětví a mohly by z jeho rozvoje výrazně profitovat. Pojďme tedy posoudit, zda je lepší akcií AI společnost Apple nebo Amazon.

Apple: Mohl by brzy konkurovat ChatGPT

Společnost Apple se v letošním roce do značné míry vyhnula rozruchu kolem umělé inteligence. Nedávná zpráva agentury Bloomberg však odhalila, že společnost v tichosti vyvíjí konkurenta pro ChatGPT od OpenAI, který využívá vlastní framework pro vytváření jazykových modelů. Inženýři mu údajně přezdívají Apple GPT a společnost pracuje na různých nástrojích AI, které by nakonec mohla uvolnit pro spotřebitele.

Technologický gigant letos postupně rozšiřuje svou nabídku umělé inteligence a zaměřuje se na vylepšení softwaru ve své produktové řadě. Na červnové celosvětové vývojářské konferenci Apple oznámil vylepšení automatické opravy v iPhonu, která využívá jazykový model umělé inteligence k učení stylu psaní textových zpráv uživatele. Sluchátka Air Pod Pros budou mezitím nabízet funkci s umělou inteligencí, která automaticky vypne potlačení hluku, když jejich uživatelé začnou konverzovat.

Apple má vedoucí podíl na trhu s chytrými telefony, tablety, sluchátky a chytrými hodinkami. Jeho výrazná dominance v oblasti technologií by mohla v budoucnu přilákat miliony uživatelů ke službám umělé inteligence, což z jeho akcií činí zajímavý způsob, jak podpořit rychle rostoucí odvětví.

Amazon: Rozšiřuje se v oblasti softwaru a hardwaru s umělou inteligencí

Společnost Amazon začala rok zdánlivě v nevýhodě, protože její největší konkurent, společnost Microsoft, získala v oblasti cloudových služeb AI náskok jako největší investor OpenAI. Nicméně maloobchodní gigant strávil posledních šest měsíců tím, že na trhu udělal významné pokroky.

V červnu přidala společnost Amazon do své cloudové platformy Amazon Web Services (AWS) dva nové nástroje pro umělou inteligenci. Prvním z nich je Bedrock, který klientům umožňuje využívat jazykové modely k vytváření vlastních chatbotů a služeb pro generování obrázků. Druhým je CodeWhisperer, generátor kódu, který zefektivňuje vývoj softwaru.

Amazon se navíc stal jednou z mála cloudových společností, která expanduje do hardwarové části umělé inteligence vývojem vlastních čipů. Společnost provozující elektronický obchod se brzy utká s takovými firmami, jako je Nvidia, a uvede na trh dva čipy Inferentia a Trainium, které podle generálního ředitele Andyho Jassyho budou mít „mnohem lepší poměr ceny a výkonu, než najdete kdekoli jinde“.

Amazon jako vlastník největší světové cloudové platformy AWS by mohl získat výhodu proti konkurentům, jako jsou Microsoft a Alphabet. Rozšiřování pozic v oblasti softwaru i hardwaru umělé inteligence mezitím jen zvyšuje jeho potenciál, protože jeho dominance by se mohla rozšířit do více oblastí odvětví.

Je lepší Apple, nebo Amazon s umělou inteligencí?

Společnosti Apple a Amazon rozvíjejí své pozice v různých oblastech umělé inteligence, přičemž jedna z nich se zaměřuje na modernizaci své produktové řady a druhá na získávání klientů pro cloudové služby. Obě společnosti však postupně rozvíjejí své nabídky generativní umělé inteligence, což by je mohlo přivést do přímé konkurence.

Lepší volba tedy spočívá v tom, který sklad je spolehlivější. Amazon pravděpodobně čeká těžký boj s prudkými konkurenty na trhu s cloudovými službami a čipy, protože se musí utkat s technologickými giganty, jako jsou Microsoft a Nvidia. Spotřebitelé však již prokázali, že dávají přednost výrobkům společnosti Apple před konkurenčními zařízeními. V důsledku toho by Apple mohl mít snazší cestu, jak dostat své služby umělé inteligence do rukou veřejnosti, než většina společností.

Akcie společnosti Apple navíc za posledních pět let vzrostly o 301 %, zatímco akcie Amazonu o 43 %. Tento výrazný rozdíl dále upevňuje pozici společnosti Apple jako spolehlivější volby a lepší akcie v oblasti umělé inteligence.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz