Hlavní obsah
Lidé a společnost

Lisa Marie Presley, jediná dcera Elvise, zemřela. Co zbylo po králi rokenrolu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Zdroj: Shutterstock

Zemřela Lisa Marie Presleyová, zpěvačka a skladatelka, dcera Elvise a Priscilly Presleyových. Bylo jí 54 let.

Článek

„S těžkým srdcem se musím podělit o zdrcující zprávu, že nás opustila moje krásná dcera Lisa Marie,“ potvrdila Priscilla ve čtvrtek večer v oficiálním prohlášení.

„Byla to ta nejvášnivější silná a milující žena, jakou jsem kdy poznala. Prosíme o soukromí, protože se snažíme vyrovnat s touto hlubokou ztrátou. Děkujeme za lásku a modlitby. V tuto chvíli nebudeme poskytovat žádné další komentáře.“

Ve čtvrtek ráno byla Presley převezen do nemocnice kvůli možné zástavě srdce. Mluvčí oddělení šerifa okresu Los Angeles potvrdila americkým novinářům, že záchranáři zasahovali v bloku 5900 Normandy drive v Calabasas, aby ošetřili padesátiletou ženu, která nedýchala. Po příjezdu záchranáři zahájili resuscitaci a poté, co zjistili, že pacientka „jeví známky života“, převezli ženu do místní nemocnice k „okamžité lékařské péči“.

Ze života dědičky krále rocku

Lisa Marie se narodila 1. února 1968 v Memphisu ve státě Tennessee, přesně devět měsíců po svatbě Elvise a Priscilly. Krátce vyrůstala v této oblasti a po rozvodu rodičů v roce 1973 se ve čtyřech letech přestěhovala s matkou do Los Angeles.

Elvis zemřel v srpnu 1977, když bylo Lise Marii devět let, čímž se stala společnou dědičkou jeho majetku spolu s dědečkem Vernonem Presleym a prababičkou Minnie Mae Hood Presleyovou. Po jejich smrti v letech 1979 a 1980 se stala jedinou dědičkou a zdědila také otcovo sídlo Graceland.

„Vždycky mě uprostřed noci vzbudil, vylezl na stůl a zpíval,“ vzpomínala Lisa Marie na dobu, kdy byla s Elvisem, v pořadu Good Morning America v roce 2009. „Pamatuju si ho jako svého tátu, ale byla to skutečně velmi fascinující osobnost.“

V říjnu 1988 se Lisa Marie provdala za chicagského hudebníka Dannyho Keougha, s nímž přivítala dvě děti: v roce 1989 dceru Riley a v roce 1992 syna Benjamina. Po pěti a půl letech manželství se manželé v květnu 1994 rozvedli.

O necelý měsíc později se provdala za zpěváka Michaela Jacksona, kterého poprvé potkala na jednom z koncertů svého zesnulého otce v Las Vegas, když jí bylo sedm let a král popu byl ještě členem skupiny Jackson Five. „Michaela velmi miluji, zasvětila jsem svůj život tomu, abych byla jeho ženou. Rozumím mu a podporuji ho,“ stálo tehdy v prohlášení Lisy Marie. „Oba se těšíme na to, až založíme rodinu.“

O dva roky později Lisa Marie a Jackson svůj vztah ukončili.

V roce 2000 se Lisa Marie zasnoubila s hudebníkem havajského původu Johnem Oszajcou, vztah však skončil, když se na narozeninové oslavě Johnnyho Ramonea v roce 2000, kdy se odcizil Patricii Arquette, seznámila s hercem Nicolasem Cagem.

O dva roky později se Lisa Marie a Cage vzali během tajného obřadu na Havaji u příležitosti 25. výročí Elvisovy smrti. Necelé čtyři měsíce po svatbě však dvojice oznámila, že se rozchází.

Počtvrté se v roce 2006 provdala za Michaela Lockwooda, s nímž Lisa Marie o dva roky později přivítala dvojčata Harper a Finley. V červnu 2016 pak Lisa Marie podala žádost o rozvod. [Rozvod byl dokončen v roce 2021] Od jejich rozchodu se oba zapletli do právní bitvy o opatrovnictví svých dětí.

I ona sama byla hudebnice – a filantropka

Jako umělkyně vydala Lisa Marie tři alba: To Whom It May Concern z roku 2003, které získalo zlatou certifikaci za více než 500 000 prodaných kusů ve Spojených státech, a dále So What z roku 2005 a Storm & Grace z roku 2012.

Lisa Marie byla také oddanou filantropkou, neboť dlouho dohlížela na Charitativní nadaci Elvise Presleyho, která pomáhá rodinám bez domova a nabízí rodinám v nouzi bydlení bez nájemného, denní péči o děti a další služby. Spolupracovala také s organizací Oprah Winfrey’s Angel Network, která poskytovala pomoc postiženým hurikánem Katrina, a také s organizací Dream Factory ve prospěch dětí s život ohrožujícími nemocemi nebo postižením.

Elvisovo dědictví

Elvis Aaron Presley se narodil roku 1935 v americkém státě Mississippi.

Svou první kytaru dostal v roce 1946 a rychle se u něj začaly projevovat značné schopnosti a talent – natolik, že brzy po maturitě v roce 1953 natočil demo nahrávku jako dárek k narozeninám pro svou matku. Oficiální debutový singl vydal v roce 1954 a během několika let se stal největší rock’n’rollovou hvězdou a velkým filmovým tahákem. Presley tragicky zemřel v roce 1977 ve věku pouhých 42 let na srdeční chorobu.

Jeho odkaz však žije dál prostřednictvím Gracelandu, který je přístupný veřejnosti pro prohlídky, a také díky reedicím hudby, licencování a významným popkulturním počinům, jako je Elvis režiséra Baze Luhrmanna, životopisný film o Presleyho životě z roku 2022. Ve skutečnosti Presley generuje ročně nemalé příjmy.

Kolik vydělal Elvis Presley za svůj život?

Elvis Presley během svého života vydělal – a utratil – poměrně dost peněz. V prosinci 1956 deník Wall Street Journal uvedl, že v předchozích měsících prodal zboží za neuvěřitelných 22 milionů dolarů, což je v dnešních penězích 236,42 milionu dolarů. V roce 1973 prodal Presley autorské poplatky za více než 1 000 písní ze svého katalogu za 5,4 milionu dolarů, což má dnes hodnotu 35,5 milionu dolarů. Deník Los Angeles Times navíc poznamenal, že za každé vydané album vydělal na tantiémách 250 000 dolarů.

Presley také neváhal štědře zahrnovat penězi svou rodinu. Priscilla se během svého šestiletého manželství s Elvisem nikdy nezabývala rozpočtem, ale věděla, že jediné, co Elvis s penězi dělal, bylo, že je utrácel. To napsaly noviny Los Angeles Times v roce 1989 a pak poznamenaly, že Presley nekupoval věci jen pro sebe. Rád také dával přátelům – a dokonce i cizím lidem – cadillaky a další věci, o kterých věděl, že si je nemohou dovolit. Presley si tuze rád kupoval luxusní auta a další hmotné věci, ale také byl závislý na drahých návykových látkách a byl smluvně zavázán odevzdávat velkou část svých hudebních výdělků svému manažerovi, plukovníku Tomu Parkerovi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Michael Jackson

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz