Hlavní obsah
Finance

Má tento nový rival Etherea skutečně 400násobný potenciál růstu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Binance.com

Sui má ambice stát se dalším Ethereem. Dokáže to však splnit?

Článek

Ethereum (ETH) zůstává jednou z nejlepších kryptoinvestic všech dob. Kdybyste do Etherea investovali už v roce 2015, kdy se vše teprve rozjíždělo, dnes byste byli v plusu 63 500 %.

Není tedy asi žádným překvapením, že příchod něčeho, co někteří označují za další Ethereum, je v kryptosvětě důvodem k oslavám. Viděli jsme to již u kryptoměn jako Solana a Avalanche - obě byly označeny za potenciální zabijáky Etherea téměř ihned po svém uvedení na trh. A stejný fenomén začínáme pozorovat i u Sui (CRYPTO: SUI), velmi vychvalovaného blockchainu Layer-1, který byl spuštěn teprve v květnu.

Co je to Sui?

Sui je superrychlý, superškálovatelný proof-of-stake Layer-1 blockchain s téměř bezvadným rodokmenem. Mnoho vývojářů v Sui pracovalo na Diem, velkém blockchainovém projektu společnosti Meta Platforms. A zakladatelé společnosti Sui již získali více než 330 milionů dolarů rizikového kapitálu od některých zvučných jmen, včetně Coinbase Ventures.

Velkým lákadlem se nyní zdá být rychlost zpracování transakcí v systému Sui. Blockchain tvrdí, že je schopen zpracovat až 300 000 transakcí za sekundu (TPS), což je mnohem více, než může nabídnout i Solana (65 000 TPS). Vývojářský tým stojící za Sui navíc tvrdí, že blockchain je optimalizován pro digitální aktiva a odvážný nový svět Web3, a to z velké části díky programovacímu jazyku, který používají.

Jak vysoko může Sui vystoupat?

Malé srovnání tržní kapitalizace vám poskytne dobrou představu o tom, jak vysoko by společnost Sui mohla vystoupat. Právě teď má tržní kapitalizaci o něco vyšší než 500 milionů dolarů. Pokud by tedy dosáhla desetinásobné návratnosti investic, tržní kapitalizace společnosti Sui by činila přibližně 5 miliard dolarů - to je území Solany a Avalanche. V současné době má Solana tržní kapitalizaci 7,7 miliardy dolarů a Avalanche 4,7 miliardy dolarů.

Ale řekněme, že Sui nakonec nahradí Ethereum jednoduše na základě jeho lepších výkonnostních vlastností. Tehdy to začne být opravdu zajímavé. Ethereum má nyní tržní kapitalizaci více než 200 miliard dolarů, takže pokud Sui někdy Ethereum dožene, bude to znamenat 400násobnou návratnost investice. Začínáte chápat, proč investoři milují koncept dalšího Etherea?

V mnoha ohledech se stejná logika již projevila u společnosti Aptos (APT), která byla představena v říjnu 2022. Aptos byl dalším významným blockchainovým projektem vyčleněným z Diem a stejně jako Sui přišel s bezvadným rodokmenem, špičkovým vývojářským talentem a podporou vysoce postaveného rizikového kapitálu. Navzdory tomu, že byl prakticky spuštěn do oka tornáda (debakl FTX v listopadu 2022), Aptos nyní meziročně vzrostl o neuvěřitelných 125 % a podle tržní kapitalizace již patří mezi 40 největších kryptoměn na světě.

Ale opravdu potřebujeme další Ethereum?

Velkou otázkou samozřejmě je, zda svět blockchainu potřebuje další Ethereum. Kdysi ano, protože Ethereum byl stále pomalý, staromódní proof-of-work blockchain. Pak ale loni přišel The Merge a v důsledku toho nejsem přesvědčen, že další Ethereum opravdu potřebujeme. Mnoho problémů s rychlostí a výkonem už bylo vyřešeno a Ethereum zvládlo The Merge bez problémů.

Aby společnost Sui dosáhla všech svých velkolepých růstových cílů, muselo by se mnoho věcí podařit. Za prvé, vývojáři by museli vnímat skutečnou potřebu opustit Ethereum a přejít na jiný blockchain pro všechny své budoucí vývojové projekty. To se podle mě nestane. Navíc by Sui musel porazit nejen Ethereum, ale také dlouhý seznam předchozích zabijáků Etherea, včetně (ale nejen) Solany, Avalanche a nyní Aptosu. To je velký požadavek.

Prozatím nemohu společnost Sui doporučit jako dlouhodobou investici. Určitě je zajímavá díky své ceně (stále se obchoduje za přibližně 1 USD) a rodokmenu. Ale prostě si nemyslím, že vyšší rychlost stačí k tomu, aby si získala vývojáře, uživatele a investory.

Nakonec lidé chtějí vidět, co je postaveno na platformě, a právě teď prostě nemůžete porazit Ethereum, které je dominantní v mnoha klíčových oblastech světa blockchainu. Ethereum je stále předním světovým blockchainem Layer-1. V důsledku toho zůstávám vůči Ethereu býčí, a to jak krátkodobě, tak dlouhodobě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz