Hlavní obsah
Finance

Meta svým posledním krokem přilévá olej do ohně ve sporu s Elonem Muskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lifewire.com

Mark Zuckerberg se připravuje na dlouhý boj se společností dříve známou jako Twitter

Článek

Po červencovém spuštění aplikační verze platformy Threads se společnost Meta Platforms (META) nyní chystá uvést prohlížečovou verzi této služby sociálních médií. Podle zprávy deníku The Wall Street Journal by nová verze služby mohla být připravena k debutu již příští týden.

Samozřejmě není jediným hráčem na poli mikroblogů. Threads se primárně staví do pozice konkurenta platformy X Elona Muska, která byla před nedávnou změnou názvu známá jako Twitter.

Měli by investoři nakupovat akcie společnosti Meta, která se chystá na další velkou akci pro platformu Threads?

Příprava na další kolo souboje Zuckerberg vs. Musk

Mezi generálním ředitelem společnosti Meta Markem Zuckerbergem a generálním ředitelem společností Tesla a X Elonem Muskem se v určitém okamžiku rozhořela podmanivá rivalita, která se projevuje i na sociálních sítích a předběžnou dohodou o zápase ve smíšených bojových uměních. Těžko říct, nakolik je teatrální spor mezi oběma technologickými veličinami skutečně vážný. Ale když pomineme memy, je soupeření mezi Threads a X vážnou záležitostí.

Necelý rok poté, co Musk za 44 miliard dolarů dokončil koupi společnosti dříve známé jako Twitter, uvedla Meta na trh vlastní mikroblogovací sociální platformu. Aplikace Threads byla spuštěna 5. července a rychle vzbudila rozruch.

Během prvního týdne na trhu se aplikaci podařilo zaznamenat více než 100 milionů registrací. O necelý měsíc později se však objevily zprávy, podle kterých platforma ztratila zhruba 80 % denně aktivních uživatelů (DAU).

Společnost Meta Platforms se nyní chystá vdechnout nedávno spuštěné platformě nový život a pomoci jí upevnit pozici trvalého konkurenta platformy X. Vydání webové verze Threads nejenže pravděpodobně zvýší počet uživatelů a celkovou angažovanost na platformě, ale mělo by také zvýšit atraktivitu platformy pro inzerenty a značky.

Je Threads důvodem, proč vsadit na akcie společnosti Meta?

Threads se podařilo rychle získat značnou uživatelskou základnu a Meta má jistě prostředky na to, aby platformu udržela a podpořila její další růst a rozšiřování. Je možné, že se tato platforma sociálních médií ukáže jako trvalý konkurent Muskovy služby X. Na druhou stranu to zdaleka není jisté.

Přestože služba Threads vyletěla po starte raketovým tempem, její následný výkon nebyl tak inspirující.

Za současného stavu pravděpodobně nedává příliš velký smysl, aby se vlákna stala ústředním bodem býčí investice do společnosti Meta. Je možné, že se tato platforma stane významným tahounem výkonnosti společnosti, ale výhled na tuto oblast zůstává spekulativní.

Threads je projekt, který by mohl přinést velké zisky, ale Zuckerbergova společnost nepotřebuje narušit Muskovu mikroblogovací platformu, aby přinesla vítězství akcionářům.

Meta Platforms se v současné době obchoduje za zhruba 21násobek očekávaného letošního zisku. Pokud se podíváme o něco dále do budoucna, je tento gigant v oblasti sociálních médií oceněn na přibližně 17,5násobek očekávaných zisků v příštím roce. Akcie nejsou zdaleka tak levné jako na začátku letošního roku, ale jejich současné ocenění nevypadá v kontextu oživení výkonnosti podniku nepřiměřeně.

Společnost Meta ve druhém čtvrtletí opět zaznamenala dvouciferný růst tržeb a v tomto období zvýšila tržby meziročně o 11 %. Výrazně se zlepšila i ziskovost, když čistý zisk meziročně vzrostl zhruba o 16 % a dosáhl přibližně 7,8 miliardy USD. Mezitím celkový počet uživatelů DAU společnosti v rámci služeb Facebook, Instagram, WhatsApp a dalších služeb vzrostl ve čtvrtletí končícím v červnu meziročně o 7 % a dosáhl 3,07 miliardy.

Meta se nadále jeví jako výhodná investice z dlouhodobého hlediska. Vzhledem k velkým ziskům akcií a plánům na opětovné zvýšení výdajů však investoři možná budou chtít zvolit spíše přístup průměrování nákladů na akcie než jednorázový nákup.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz