Hlavní obsah
Věda

Meziplanetární raketa SpaceX zažehla motory. Přichází další Muskův miliardový trumf!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Unsplash

SpaceX se právě pokusila zažehnout všech 33 motorů při zkušebním zážehu obrovského raketového modulu Super Heavy. Tato zkouška představuje první „statickou zkoušku“ společnosti, která by měla být nejvýkonnější nosnou raketou, jaká kdy byla postavena.

Článek

Urychlovač Super Heavy spustil své motory na méně než 10 sekund, když byl ještě připoután k odpalovací rampě. Výbuch zvedl mohutný oblak kouře a prachu a ptáci se rozptýlili kolem místa startu.

Zažehlo se však pouze 31 motorů, potvrdil ve čtvrtek na Twitteru generální ředitel SpaceX Elon Musk.

„Tým vypnul 1 motor těsně před startem & 1 se sám zastavil, takže celkově se odpálilo 31 motorů,“ napsal. „Ale stále dost motorů na dosažení oběžné dráhy!“

Zkouška motorů znamenala další významný krok vpřed ve vývoji systému Starship – sestávajícího z nosné rakety Super Heavy a kosmické lodi -, který je určen k dopravě lidí a velkého množství nákladu do hlubokého vesmíru, včetně misí na Měsíc a Mars.

Společnost SpaceX provedla zkušební zážeh bez kosmické lodi Starship namontované na vrcholu nosné rakety.

Vývoj lodi Starship byl jedinou náplní činnosti společnosti SpaceX v zařízení zvaném Starbase u města Brownsville v Texasu, kde proběhl čtvrteční test.

Gwynne Shotwellová, prezidentka a provozní ředitelka společnosti, během středeční konference ve Washingtonu označila následně test za „velký den pro SpaceX“.

Shotwellová také poznamenala, že statický zážeh je posledním pozemním testem, který můžeme provést předtím, než budou motory finálně zažehnuty a oficiálně se přistoupí k prvnímu letovému testu. Tento test, který by mohl vyslat kosmickou loď Starship poprvé na oběžnou dráhu, by se podle ní mohl uskutečnit „zhruba během příštího měsíce“.

Společnost sama – a nakonec i široká veřejnost – čeká na orbitální letový test už déle než rok, protože Musk v jednu chvíli na svém Twitteru naznačil, že k němu dojde už v červenci 2021. Musk je dobře známý tím, že u svých projektů navrhuje termíny, které se nakonec neuskuteční, ačkoli překračování termínů je v leteckém průmyslu obecně známým problémem.

Je třeba poznamenat, že SpaceX stále čeká na licenci od Federálního úřadu pro letectví, aby mohla pokročit v orbitálním letovém testu.

FAA nicméně rozhodne o udělení licence až poté, co se přesvědčí, že SpaceX splňuje všechny licenční, bezpečnostní a další regulační požadavky.

V roce 2022 FAA také poskytla společnosti SpaceX seznam 75 opatření, která musí provést pro schválení z hlediska ochrany životního prostředí. Testovací program Starship – a plány společnosti na starty z jejích zařízení v jižním Texasu, která jsou obklopena přírodními rezervacemi – vyvolaly ostrý odpor ochránců přírody i místních obyvatel, kteří nyní přicházejí o přístup na nedalekou veřejnou pláž.

Shotwellová ve svém vystoupení přiznala tendenci sdílet nedodržené termíny startů, když hovořila o cíli společnosti SpaceX dotáhnout první misi Starship na Mars.

„Jsme sice dost mizerní v odhadování časového rámce … Jisté je, že v tomto desetiletí budeme přistávat s lidmi na Měsíci. Určitě. Pokud ne za několik let. A pak Mars? Snad ještě v tomto desetiletí? Možná začátkem příštího desetiletí? 2030? Zkusme to. 2030.“

Kosmická loď Starship společnosti SpaceX bude také plnit významnou roli v měsíčním programu NASA Artemis. Vesmírná agentura si v roce 2021 vybrala společnost SpaceX, aby poskytla vozidlo Starship, které bude sloužit jako lunární modul pro první misi s posádkou na Měsíc od dob legendárního programu Apollo.

Cesta na oběžnou dráhu – do nekonečna a ještě dál

Vývoj hvězdné lodi v zařízeních společnosti SpaceX v jižním Texasu začal před lety krátkými tzv. skokovými testy prvních prototypů kosmických lodí. Tyto testy začaly krátkými lety, při nichž se rakety zvedaly jen několik metrů nad zem. Následně vše pokračovalo lety ve velkých výškách, které většinou skončily dramatickými explozemi, když se je společnost pokusila vysadit ve vzpřímené poloze.

Jeden test sub-orbitálního letu v květnu 2021 však skončil úspěchem.

Od té doby společnost SpaceX pracuje také na přípravě svého vesmírného modulu Super Heavy k letu. Jedná se o mohutný válec o výšce 230 stop (69 metrů) s 33 motory typu Raptor, který má při startu větší tah než jakákoli raketa, která kdy byla vyrobena. Očekává se, že raketový urychlovač bude složen s lodí Starship nahoře, aby ji vynesl na oběžnou dráhu.

Až do čtvrtka provedla společnost SpaceX řadu statických zážehů, při nichž využívala stále větší počet motorů. Při předchozím statickém požáru 14 motorů v listopadu 2022 došlo k určitému poškození pozemní rampy společnosti.

Bezprostředně po čtvrtečním testu ale nebylo jasné, jak si pozemní systémy vedly.

Shotwellová již dříve uvedla, že doufá, že společnost provede více než 100 zkušebních orbitálních letů Starshipu před tím, než na jeho palubu umístí lidi, což bude muset společnost provést už jen proto, aby pomohla NASA uskutečnit přistání na Měsíci s misí Artemis III, která je plánována na rok 2025.

Systém Starship je úplně jiný než cokoli, co SpaceX provozoval předtím. Společnost uskutečnila se svými raketami Falcon asi 200 letů, včetně cest, které mimo jiné vyslaly na oběžnou dráhu vojenské satelity a posádky astronautů. Starship je však mnohem výkonnější a je navržen pro specifický účel, kterým je vydat se hlouběji do sluneční soustavy, například na Měsíc a Mars.

Elon Musk a dobývání vesmíru

Burzovní analytik David Škvára věří, že SpaceX je právě tím projektem, který Elona Muska může znovu vrátit do pomyslného centra dění. Elon byl sice během posledních měsíců sesazen z trůnu nejbohatšího člověka planety, docela dobře mu ale věříme, že peníze jsou v tomto případě až druhořadé. Tedy přinejmenším. Dobýt a kolonizovat vesmír je Muskovým velkým celoživotním snem. Tesla, Twitter, PayPal a další bezpočet projektů – to je byznys. SpaceX je ale Muskovou láskou. A pokud vše půjde podle plánu, věříme, že se Elon klidně znovu může stát tím největším boháčem na naší planetě. SpaceX je společností, které nemůžete upřít přinejmenším jednu věc – opravdu nepodniká v odvětví, ve kterém bude jednoduché fungovat. Dobývání vesmíru bylo až donedávna doménou vládních asociací a agentur ve velmocích, jako jsou USA, Rusko nebo Čína. V posledních letech sice komerční lety do vesmíru představují stále populárnější fenomén, nesmíme ale zapomenout, že jsme stále ještě jen na úplném začátku toho všeho.

Ale znáte to: Velký krok pro Elona Muska – a ještě větší krok pro lidstvo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz