Hlavní obsah
Sport

Šipkař Michael Smith je prvním mistrem světa v roce 2023 napříč všemi sporty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Šipkařský „BullyBoy“ Michael Smith na cestě za prvním titulem mistra světa v Alexandra Palace hodil ohromující devítišipkový finiš, který mu vynesl skvělé vítězství nad Michaelem van Gerwenem.

Článek

Dvaatřicetiletý hráč, dvojnásobný vicemistr včetně bolestivé porážky s Peterem Wrightem před 12 měsíci, trefil ve druhém setu dokonalé šipky a pokračoval v úžasných skórech, když vyhrál jedno z největších finále 7:4.

V jedné z nejlepších etap tohoto sportu se stal teprve druhým hráčem (po Adrianu Lewisovi), který ve finále mistrovství světa trefil devítku.

Oba hráči byli na nejlepší cestě k devíti šipkám, než Van Gerwen, který usiloval o svůj čtvrtý titul mistra světa, minul svůj hod na double 12. Smith házel jako druhý a nemýlil se, po sedmi po sobě jdoucích trojkových dvacítkách hodil trojkovou devatenáctku a pak trefil dvojkovou dvanáctku.

Tím, že na třetí pokus získal svůj premiérový titul, se zároveň stal světovou jedničkou a pomstil se Van Gerwenovi za finálovou porážku z roku 2019.

Tehdy Holanďan vyhrál finále naposledy a Smith potřeboval brilantní výkon, aby ho tentokrát dokázal porazit, protože „Bully Boy“ odvrátil čtyři po sobě jdoucí sety, aby si zajistil cestu ke slávě.

V zápase nejvyšší kvality skončil Smith s průměrem 100,87 a neuvěřitelnými 22 180, zatímco Van Gerwen vykázal průměr 99,58 a 15 maxim.

„To, jak jsem se cítil, když jsem vyhrál, už nikdy nikdo nepřekoná, ať už budu v tomto sportu v budoucnu dělat cokoli,“ řekl dojatý Smith. „Michael mě nechal hodně vydechnout a já jsem pro jednou konečně využil svou šanci.“

Kdo je nejbohatším hráčem šipek na světě?

Trojnásobný mistr světa van Gerwen je nejúspěšnějším hráčem šipek v PDC jen na základě peněžních odměn, které za svou profesionální kariéru získal. Podle portálu CelebrityNetWorth má Holanďan majetek v hodnotě 6 milionů dolarů (USD).

„Mighty“ Michael vyhrál 45 významných turnajů PDC, včetně sedmi finále Players Championship, šesti titulů Premier League a šesti titulů World Grand Prix. V roce 2023 chtěl zvednout nad hlavu svůj čtvrtý titul mistra světa, čímž by se dostal jen o jeden titul za svého krajana Raymonda van Barnevelda, kterého ve třetím kole vyřadil Gerwyn Price, na pět. K neuvěřitelnému rekordu Phila Taylora, který získal 16 titulů mistra světa, mu však zbývá ještě dlouhá cesta.

Vzestup šipek je varovným příběhem pro sport v komercionalizovaném světě

Komercionalizace dramaticky změnila světový sportovní svět způsobem, který je těžké pochopit. Zatímco v minulosti se propagace sportu soustředila na účast a vzdělávací hodnotu, které by mohl sloužit, dnes je jeho propagace poháněna diváckým zájmem a komodifikací.

Tato změna významu sportu je snad nejzřetelněji patrná v šipkách, které jsou nyní hyperkomercionalizované.

Vznik a upevnění šipek jako předního světového sportu se odehrává zejména v anglicky mluvících zemích.

Pohled na šipky by mohl poskytnout náhled na to, kam směřují ostatní sporty.

Oddělení mediálního působení a účasti ve sportu

V minulosti existovala korelace mezi mediální expozicí prostřednictvím televize a placených televizních programů a růstem počtu účastníků. Například expozice netballu a úspěch Austrálie na mistrovství světa povedl k nárůstu počtu hráčů v příštím roce a v následujících letech.

V posledních dvou desetiletích růst šipek v televizi paradoxně souvisel s poklesem počtu hráčů. Přestože se šipky v Austrálii hrají již více než 100 let, šipky se na veřejných prostranstvích vyskytují jen zřídka. Ve většině australských hospod, které jsou se sportem silně spjaty, už šipky taktéž nejsou.

Ačkoli je ve školách povinná tělesná výchova, která by měla zahrnovat „cílové sporty“ - za jeden z nich jsou šipky považovány -, organizované šipky většinou neexistují. Jediným veřejným prostorem, kde si lze hodit pár šipek, je několik stánků na trzích, kde se trefuje do balónků.

Výše odměn v turnaji zůstala již pátým rokem po sobě na celkové částce 2,5 milionu liber, přičemž podíl pro vítěze činil 500 000 liber.

Kromě toho byl sponzory turnaje, společností Selco, vytvořen speciální jackpot ve výši 100 000 liber pro případ, že hráč trefí dvě devítky, přičemž hráč obdrží 50 000 liber a zbytek se rozdělí mezi organizaci Cancer Research UK a náhodně vybraného člena veřejnosti.

Gerwyn Price to označil za „skvělou iniciativu“, zejména v době krize životních nákladů ve Velké Británii. Vítěz turnaje navíc získává Sid Waddell Trophy, pojmenovanou po bývalém komentátorovi, který zemřel v roce 2012.

Sport jako druhotná podívaná

Rozvoj šipek vyvolává otázku, co je to sport. Je to sport? Je to podívaná? Nebo je to něco jiného?

Často se tvrdí, že se šipkami je spojeno jen velmi málo sportovních výkonů. Je však jasné, že pozornost médií se zaměřuje na jiné aspekty než na dovednosti a atletiku.

Jsou tu procházky s modelkami a roztleskávačkami, očekávání dokonalého zakončení devíti šipkami, výbuchy, přehnané komentáře, diváci v tematickém oblečení a s přehlídkovými kartami s číslem 180.

Zdá se, že samotný sport je druhořadý ve srovnání se zábavou, která ho doprovází.

Sport neomezený morálkou?

A pak je tu ještě morální stránka věci. Společnost Imperial Tobacco kdysi sponzorovala mistrovství světa v šipkách. Když bylo sponzorování tabákových výrobků zakázáno, byly ostatní společnosti připraveny se do něj zapojit.

Šipky jsou také ve spojení se sázkovými i alkoholovými společnostmi. Při zběžném pohledu na sponzory jakékoli významné události zjistíme, že mezi nimi je řada sázkových kanceláří a alkoholových společností. Je zde také řada vymahačů dluhů a společností vyrábějících nezdravé potraviny.

Největší soutěží profesionálních šipkařů je „Betway“ Premier League Darts. Ve Velké Británii živě vysílá Sky Sports. Místa konání nejsou vhodná pro rodiny s dětmi. Publikum tvoří především muži, kteří příliš pijí.

Dále panuje názor, že sportovci by měli propagovat zdravý životní styl. To znamená, že věříme, že sportovci jsou mocnou silou, která formuje životy mladých lidí. Ti k nim vzhlížejí a sportovci jsou mocní.

Je diskutabilní, zda k tomu u šipek vůbec dochází, i když v tomto sportu zjevně nejsou žádní drogoví podvodníci. Profesionální šipky hrají převážně běloši s nadváhou, středního věku, kteří pijí hodně alkoholu a mají spoustu tetování. Na pódiu sice mohou pít pouze vodu, ale není jasné, zda by mnozí z nich dokázali uběhnout 100 metrů.

Stručná historie šipek …

Původním terčem ve hře byla pravděpodobně část kmene stromu, jejíž kruhový tvar a soustředné kruhy daly vzniknout standardnímu vzoru šipek, který se používá dodnes. Starší název pro šipky je "butt"; slovo pochází z francouzského slova but, které znamená „terč“ nebo „cíl“.

Standardní systém číslovaných bodů je připisován tesaři z Lancashiru Brianu Gamlinovi, který jej vymyslel v roce 1896, aby potrestal nepřesnost, i když je to sporné. Bylo použito mnoho konfigurací, které se lišily podle doby a místa.

Matematicky, po odstranění rotační symetrie umístěním „20“ na vrchol, existuje 19!, neboli 121 645 100 408 832 000 možných šipek. Mnoho různých uspořádání by hráče penalizovalo více než současné nastavení; současné nastavení však ve skutečnosti plní svou úlohu poměrně efektivně. Bylo publikováno několik matematických prací, které se zabývají „optimální“ šipkovou deskou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Šipky

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz