Hlavní obsah
Finance

Miliardáři skupují akcie, které by mohly výrazně profitovat z probíhajícího boomu AI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Pexels, Anna Tarazevich

Dvě populární růstové akcie AI

Článek

Umělá inteligence (AI) je již několik let trendem v oblasti investic na nízké úrovni, ale nedávný pokrok posunul tuto technologii v roce 2023 na zcela novou úroveň zájmu. Generativní umělá inteligence - takzvaná proto, že dokáže generovat vlastní originální obsah - si získala pozornost tím, že ukázala rostoucí počet případů využití těchto systémů, včetně mnoha nových spotřebitelských a podnikových aplikací. Tento skok v technologii nadchl investory a vyvolal býčí vlnu na všechno, co souvisí s umělou inteligencí.

I když se odhady značně liší, současná fáze vývoje umělé inteligence má reálný potenciál být obzvláště lukrativní a dalekosáhlá. Společnost Ark Investment Management Cathie Woodové provedla analýzu čísel a odhaduje, že do roku 2030 by software AI mohl představovat příležitost pro příjmy ve výši až 14 bilionů dolarů. Tento odhad je sice z říše snů, ale pomáhá ilustrovat rozsah této příležitosti.

Někteří z nejvýznamnějších hedgeových fondů a miliardářských investorů na Wall Street se chopili příležitosti a skupují akcie společností souvisejících s umělou inteligencí s cílem těžit ze současného boomu v oblasti umělé inteligence. Podívejme se na dvě akcie, které miliardáři kupují.

1. Microsoft: integrace umělé inteligence do všeho, co dělá

Ray Dalio je na Wall Street legendou. Tento miliardář je známý především jako ředitel společnosti Bridgewater Associates, kterou založil ve svém bytě v roce 1975. Nyní je to největší hedgeový fond na světě, který spravuje zhruba 150 miliard dolarů. Dalio se nespokojil pouze s velikostí, ale neustále se řadí mezi nejlepší manažery hedgeových fondů, pokud jde o výkonnost.

Společnost Bridgewater v prvním čtvrtletí výrazně vsadila na Microsoft (MSFT), když zvýšila svůj podíl o neuvěřitelných 1 422 % a přidala více než 240 000 akcií v hodnotě přes 63 milionů USD.

Vzrušení kolem ChatGPT společnosti OpenAI bylo pravděpodobně katalyzátorem současné zlaté horečky v oblasti umělé inteligence a společnost Microsoft pomohla rozdmýchat vzrušení z této nové generace umělé inteligence tím, že koupila významný podíl ve společnosti, přičemž kumulativní investice činila zhruba 13 miliard dolarů - což je přibližně 45 % z hodnoty začínajícího podniku ve výši 29 miliard dolarů.

Společnost Microsoft od té doby rozšířila svůj vyhledávač Bing o umělou inteligenci a integrovala do něj ChatGPT-4, nejnovější verzi oblíbeného chatbota. Tato technologie byla navíc nasazena v celé řadě produktů a služeb společnosti, včetně jejího cloudu Azure.

Aby bylo jasno, není pochyb o tom, že Dalio se o Microsoft zajímá mnohem víc než jen kvůli umělé inteligenci. Rozsáhlé zázemí společnosti v oblasti podnikového softwaru, cloud computingu a osobních počítačů poskytuje řadu ziskových základních činností a příležitostí k růstu - zatímco Microsoft pracuje na využití obrovského potenciálu, který AI představuje.

Dalio není jediným velkým držitelem akcií společnosti Microsoft. Bill Gates má ve společnosti, kterou založil, stále vázanou velkou část svého osobního bohatství - prostřednictvím Nadace Billa a Melindy Gatesových drží více než 39 milionů akcií, což je v současnosti podíl v hodnotě téměř 13 miliard dolarů.

2. Nvidia: Poskytuje engine, který umožňuje AI běžet

Ken Griffin, miliardář, generální ředitel a zakladatel Citadel Advisors, je další hvězdou Wall Street. Griffin je známý především díky předpovědi krachu na burze v roce 1987 a svou legendu stále rozšiřuje. Právě v loňském roce se Citadel stal nejziskovějším hedgeovým fondem všech dob, když v roce 2022 dosáhl zisku 16 miliard dolarů.

Není tedy překvapením, že Citadel Advisors v prvním čtvrtletí navýšila svůj významný podíl ve společnosti Nvidia (NVDA) a získala více než 1 milion akcií, což představuje nárůst o více než 55 %. Tím se její celkový podíl zvýšil na více než 2,96 milionu akcií, které mají v současnosti hodnotu více než 1,1 miliardy dolarů.

Existuje pádný argument, že nebýt společnosti Nvidia, nebyl by vývoj umělé inteligence tam, kde je dnes. Tato společnost je průkopníkem v oblasti grafických procesorů, které vykreslují realistický obraz ve videohrách. Tato technologie byla přizpůsobena tak, aby zvládla jedinečné potřeby umělé inteligence vyplývající z paralelního zpracování - neboli schopnosti zpracovávat množství matematických výpočtů současně.

Grafické procesory Nvidia nejenže umožňují provozovat systémy umělé inteligence, ale jsou také dodávány se softwarem, který tento proces výrazně zefektivňuje. Proto je to procesor, který si pro trénování a spouštění modelů AI vybírají jak výzkumníci, tak firmy. Neberte mě za slovo: Podle některých odhadů ovládá Nvidia až 95 % trhu s procesory používanými pro strojové učení, jak vyplývá z údajů společnosti New Street Research.

Společnost Nvidia je atraktivní také díky svému dominantnímu postavení na trhu diskrétních grafických procesorů pro stolní počítače, kde má 85% podíl, a také díky tomu, že je předním dodavatelem polovodičů používaných v cloud computingu.

Griffin není jediný, kdo je společností Nvidia nadšen. Philippe Laffont ze společnosti Coatue Management patří k největším nabyvatelům jejích akcií s celkovým objemem téměř 5 milionů kusů v současné hodnotě 1,9 miliardy dolarů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz