Hlavní obsah
Finance

Míří akcie společnosti Apple ke 240 dolarům?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz / AI Midjourney

Přestože akcie letos vzrostly již o 45 %, mnozí analytici zůstávají optimističtí.

Článek

Akcie technologického gigantu Apple Inc. (AAPL) zaznamenaly v hvězdném období do roku 2023 úžasný nárůst o více než 45 %. I přes tak výrazný růst předpovídá hustá kohorta analytiků další vzestup akcií společnosti s doporučením nákupu akcií na současných úrovních.

Mezi nejoptimističtější finanční analytiky společnosti Apple patří Ivan Feinseth, finanční mág ze společnosti Tigress Financial, který minulý týden vyzařoval sebedůvěru, když zvýšil cílovou cenu pro akcie technologického giganta z 225 USD na 240 USD v příštích 12 měsících. V souladu se svým býčím postojem také potvrdil svůj „silný nákupní“ rating pro technologického giganta. Tento velmi ambiciózní cíl znamená potenciální zisk přibližně 26 % ze současné obchodní ceny.

Feinsethovo optimistické hodnocení akcií společnosti Apple se opírá o prognózu, že do roku 2025 dojde k výraznému oživení tempa růstu nejvyššího příjmu společnosti. To vyvolává otázku: jak může investor zůstat optimistou navzdory tomu, že tržby společnosti ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí meziročně klopýtly o téměř 1 %?

Odpověď spočívá především v převaze společnosti Apple v jejím klíčovém podnikání v oblasti služeb s vysokou marží, kdy tržby ze služeb zaznamenaly ve 4. fiskálním čtvrtletí meziroční nárůst o 16 % na historický čtvrtletní zenit ve výši 22,4 miliardy USD. „Dosáhli jsme historicky nejvyšších tržeb v App Store, reklamě, AppleCare, iCloudu, platebních službách a videu spolu s rekordními tržbami za zářijové čtvrtletí v Apple Music,“ uvedl generální ředitel společnosti Apple Tim Cook v hovoru k výsledkům za 4. fiskální čtvrtletí.

Povzbudivé signály se objevují také v příhodném přepracování klíčové řady MacBooků Pro společnosti Apple. Feinseth je zejména optimistický ohledně nových počítačů Apple Mac, protože očekává, že v příštím roce dojde k prudkému nárůstu poptávky po osobních počítačích, což společnosti Apple poslouží jako ideální startovací pozice pro novou produktovou řadu Mac.

Finanční ředitel společnosti Apple, Luca Maestri, rovněž zdůrazňuje výrazné zlepšení v obchodě s počítači Mac během prázdninového čtvrtletí. V nedávném hovoru k výsledkům hospodaření uvedl: „Očekáváme výrazné zrychlení meziročních výsledků prodeje počítačů Mac oproti zářijovému čtvrtletí.“

Zdá se, že Feinsethovy předpovědi mají váhu. I když předpověď opětovného zrychlení klesajícího vrcholového řádku společnosti Apple může působit rozporuplně, stojí na pevných základech. Přestože vedení společnosti předpokládalo v prvním fiskálním čtvrtletí stejné tržby jako v předchozím roce, je třeba si uvědomit, že loňské první čtvrtletí mělo týden navíc. Po očištění o tento týden navíc by se tržby v současném období zvýšily odhadem o 7 %, což naznačuje výrazné zrychlení.

Dalším hnacím motorem je výkonnost segmentu iPhone společnosti Apple, který se ve fiskálním čtvrtém čtvrtletí vrátil k růstu s 3% meziročním nárůstem tržeb. Vedení společnosti Apple předpokládá, že tento růst bude pokračovat i navzdory tomu, že v 1. fiskálním čtvrtletí bude o jeden týden méně než v předchozím roce, což je pro investory dobrou předzvěstí pro fiskální rok 2024.

I když je současné ocenění společnosti Apple na úrovni 31násobku zisku považováno za vysoké, obecně se má za to, že vzhledem k postavení společnosti Apple na nejvyšší úrovni ospravedlňuje prémiový obchod. Cílová hodnota 240 USD na akcii by však mohla být za předpokladu téměř bezchybných výsledků společnosti Apple přitažená za vlasy.

Potenciální překážka spočívá v tom, že pokud se společnosti Apple do léta příštího roku nepodaří odrazit se od výrazného růstu tržeb, mohlo by to investory přimět k přehodnocení půvabu akcií. Nicméně vzhledem k současným údajům zůstávají akcie atraktivní dlouhodobou investicí.

Závěrem lze říci, že kombinace zrychlujícího se růstu horní linie, silného podnikání v oblasti služeb, zlepšujících se prodejů počítačů Mac a pokračujícího růstu prodeje iPhonů přispívá k tomu, že společnost Apple bude i nadále finančně úspěšná. Řada faktorů, od současných produktových řad až po chystané inovace, poskytuje široký základ pro růst společnosti Apple, což z ní činí atraktivní perspektivu pro investory.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz