Hlavní obsah
Finance

Mohlo by Ethereum do konce roku 2024 dosáhnout nového historického maxima?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ethereum má pro rok 2024 připraveny dva solidní katalyzátory, ale budou oba fungovat podle plánu?

Článek

Nyní, když Bitcoin (BTC) dosáhl nového historického maxima, mohlo by být Ethereum (ETH) další na řadě?

V současné době se Ethereum obchoduje za cenu těsně pod 4 000 USD, tedy na dostřel od svého historického maxima 4 891,70 USD. Vzhledem k tomu, že Ethereum již za letošní rok vzrostlo o zhruba 70 %, nezdálo by se, že by bylo zapotřebí mnoho, aby Ethereum do konce roku 2024 vzrostlo o dalších 25 %.

A skutečně, v letošním roce existují dva potenciálně významné katalyzátory. Pokud má Ethereum vystoupat na historické maximum 5 000 USD, je pravděpodobné, že bude zapotřebí obou. Pojďme se na ně podívat blíže.

Nový technologický upgrade

Prvním významným katalyzátorem je zcela nový technologický upgrade (Dencun). Jedná se o největší změnu blockchainu Etherea od The Merge, která proběhla před téměř 18 měsíci. Analytici se tedy pochopitelně začínají těšit, co by tento nový upgrade mohl znamenat pro vyhlídky na růst Etherea.

Upgrade Dencun má dva hlavní cíle: zlepšit škálovatelnost blockchainu Ethereum (který stále trpí přetížením a pomalou propustností) a snížit náklady na transakce v rámci ekosystému Ethereum. Pokud se Dencunu podaří splnit obojí, pomůže to upevnit roli Etherea jako nejvýznamnější platformy pro chytré smlouvy na světě. A co víc, Dencun připravuje půdu pro další vylepšení Etherea, která všechna pečlivě vytyčil spoluzakladatel Etherea Vitalik Buterin v nejnovějším ročním plánu blockchainu.

Zatím to vypadá dobře, že? Máte technický upgrade slibující zásadní zvýšení výkonu a máte také plán budoucího růstu. Ale ne tak rychle. Řada blockchainových analytiků se k upgradu Dencun staví odmítavě.

Podle nich není Dencun dlouhodobým řešením, protože se příliš spoléhá na třetí strany (tzv. řešení škálování na 2. vrstvě), aby všechna výkonnostní vylepšení fungovala. V nejhorším případě by spoléhání na tato řešení škálování na vrstvě 2 mohlo vést k nejrůznějším problémům s interoperabilitou, roztříštěností v rámci ekosystému Ethereum a ztrátě soudržnosti mezi vývojáři Etherea.

Spotové ETF pro Ethereum

Druhým velkým katalyzátorem je potenciální spuštění nových spotových ethereových burzovně obchodovaných fondů (ETF) již v květnu. Vzhledem k veškerému nadšení a vzrušení kolem spotových ETF na Bitcoin je snadné pochopit, proč by nový spotový investiční produkt ETF mohl Ethereum poslat prudce vzhůru.

Stejně jako v případě Bitcoinu by se nákup Etherea stal pro každého investora pozoruhodně snadným. Pokud by se tito investoři rozhodli alokovat do Etherea byť jen 1 % svého portfolia, mohlo by to poslat tuto kryptoměnu prudce vzhůru.

Jediným problémem z mého pohledu je, že analytici zřejmě značně přeceňují, jak snadný tento proces bude. Z jejich pohledu se Komise pro cenné papíry (SEC) již zakousla do myšlenky spotových ETF pro kryptoměny, a tak budou od této chvíle pravidelně přicházet nová schválení.

Neberou však v potaz, že proces spotového ETF pro bitcoin trval roky, a to až po splnění velmi specifických milníků. Dokonce až do konečného schválení v lednu existovaly vážné pochybnosti o tom, zda je SEC nakonec schválí.

A totéž nyní začínáme pozorovat u spotových ETF na Ethereum. Pravděpodobnost, že ke schválení ze strany SEC dojde v květnu, byla podle předního analytika agentury Bloomberg nedávno snížena ze 70 % na 30 %.

Je to proto, že SEC od podání žádostí o spotové ETF na Ethereum zachovává něco, co lze označit za rádiové ticho. Nedošlo k žádnému oslovení investičních firem, které se je snaží uvést na trh, a nic nenasvědčuje tomu, že by regulátoři byli nyní připraveni podepsat se pod další kryptoměny mimo Bitcoin.

Je sklenice napůl plná, nebo napůl prázdná?

Pokud jste optimisté a vidíte sklenici jako z poloviny plnou, nový technologický upgrade Etherea v roce 2024 si zaslouží stejný typ uznání jako The Merge v roce 2022. Pravděpodobně si také myslíte, že čerstvá várka spotových ETF Ethereum je na cestě ještě před začátkem léta.

Pokud jste však skeptici a vidíte sklenici jako poloprázdnou, nový upgrade Dencun je přinejlepším dočasnou nápravou problémů, které Ethereum trápí už roky: vysoké transakční poplatky a nižší rychlost zpracování transakcí ve srovnání s mnoha jinými blockchainy. Kromě toho si pravděpodobně také myslíte, že SEC si dá se schválením spotových ETF Ethereum na čas, podobně, jako to udělala se schválením ETF Bitcoin.

V tuto chvíli se obávám, že optimistický scénář se již zapeklitě promítl do ceny Etherea. Jak jinak si vysvětlit skutečnost, že Ethereum letos vzrostlo stejně jako Bitcoin?

Pokud tedy některý z těchto dvou katalyzátorů nepřinese očekávané výsledky, mohli bychom být svědky poklesu ceny Etherea. Z tohoto důvodu nyní u Etherea zastávám vyčkávací přístup.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz