Hlavní obsah
Finance

Mohou akcie Nio prorazit po vyrovnané první polovině roku 2023?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Oživení akcií elektromobilů v červnu by mohlo připravit půdu pro lepší výsledky ve druhém pololetí.

Článek

Poté, co investoři sledovali propad akcií společnosti Nio (NIO) o 69 % v roce 2022, doufali, že se tyto akcie elektrických vozidel (EV) letos zotaví díky rostoucí poptávce po elektrických vozidlech v Číně a produktové řadě společnosti Nio. Bohužel se tak zatím nestalo - podle údajů společnosti S&P Global Market Intelligence skončily akcie společnosti Nio v první polovině roku 2023 na nulové úrovni, i když index S&P 500 posílil o 15,9 %.

Na výkonu Nia je však něco pozoruhodného: Nebýt dramatického oživení v červnu, mohly akcie skončit první polovinu roku 2023 hluboko v červených číslech. Mnozí se domnívají, že společnost Nio nyní čeká mnohem silnější druhé pololetí.

Společnost Nio dodala ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 rekordní počet vozidel, a to 40 052 kusů, a to i přes boj Číny s koronavirem a následný dopad na výrobní sektor. V následujícím čtvrtletí však společnost Nio dodala pouze 31 041 elektromobilů a ve druhém čtvrtletí roku 2023 její dodávky dále klesly na pouhých 23 520 kusů.

Mnohem horší než objem však byly marže společnosti Nio: Hrubá marže se propadla z 13,3 % ve třetím čtvrtletí roku 2022 na 3,9 % ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 a dále na 1,5 % v prvním čtvrtletí letošního roku. Soustavný pokles objemů a marží přilákal příval snížených hodnocení analytiků a vyvolal paniku mezi investory, což způsobilo pád akcií společnosti Nio.

Mezitím konkurenční společnost Tesla (TSLA) na začátku roku 2023 několikrát snížila ceny svých elektromobilů, včetně nejlevnějšího modelu 3. Tesla sice dosáhla svého - ve druhém čtvrtletí dodala rekordní počet vozidel -, ale snížení cen ze strany lídra v oboru bylo velkou komplikací pro společnosti, jako je Nio, které se snaží prosadit jako konkurenceschopné značky elektromobilů. Několik výrobců elektromobilů bylo nuceno zapojit se do cenové války, aby si zachránili svůj podíl na trhu, ale Nio odmítlo ustoupit, což přispělo k frustraci investorů a obavám o růstovou strategii vedení.

V polovině června společnost Nio nakonec ustoupila a oznámila snížení cen v rozmezí od 6 % do 9 % u všech svých elektromobilů. To byl jeden z největších důvodů, proč akcie společnosti v červnu vystřelily o 29 % výše, zejména proto, že snížení cen se shoduje s uvedením vozů modelového roku 2023 postavených na platformě druhé generace.

Společnost Nio totiž v posledních měsících převáděla všechny své vozy na novou platformu a modernizovala své výrobní linky, což je především důvod, proč její výroba a dodávky v posledních čtvrtletích klesaly.

To také znamená, že Nio možná nikdy neměl problém s poptávkou, jak se mnozí domnívali, a že to nejhorší může být skutečně za námi. Vzhledem k tomu, že společnost nyní uvádí na trh modernizované modely v Číně i v Evropě a v nadcházejících měsících plánuje zvýšit výrobu, měly by se začít zvyšovat i její dodávky a tržby.

Lepší časy Nia už možná přišly: Vedení očekává, že v průběhu roku dosáhnou měsíční dodávky 20 000 kusů!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz