Hlavní obsah
Finance

Může hodnota kryptoměny Dogecoin dosáhnout 1 dolaru?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Mnoha optimistům svitla naděje, že by Dogecoin mohl znovu získat pozornost a dokonce dosáhnout velmi žádané hranice 1 USD

Článek

Jsou to téměř tři roky, co Dogecoin (DOGE) vzal svět kryptoměn útokem. Ačkoli mánie pominula, Dogecoin stále patří mezi deset největších kryptoměn podle celkové tržní kapitalizace.

Mnoha optimistům svitla naděje, že by Dogecoin mohl znovu získat pozornost a dokonce dosáhnout velmi žádané hranice 1 USD, což znamená 14násobný nárůst. Zde se budeme zabývat třemi klíčovými důvody, proč se cesta Dogecoinu k 1 USD pravděpodobně ukáže jako nepolapitelná.

1. Neomezená nabídka

Při snaze pochopit potenciál Dogecoinu dosáhnout 1 USD je třeba vzít v úvahu jeden zásadní aspekt, a to jeho neomezenou nabídku. Na rozdíl od jiných kryptoměn, jako je Bitcoin, které mají omezenou nabídku, představuje neomezená emise Dogecoinu značnou výzvu pro udržení jeho cenové stability v dlouhodobém horizontu.

Princip nabídky a poptávky má na ocenění kryptoměn obrovský vliv. Pokud poptávka neodpovídá neustálému přílivu nových mincí, nevyhnutelným důsledkem může být postupný pokles jejich ceny. Tato překážka se týká zejména Dogecoinu, protože každý rok se do oběhu dostane téměř 5 miliard nových mincí, které doplňují stávající nabídku čítající přibližně 141 miliard.

Ačkoli k hodnotě kryptoměny přispívají i další faktory, rozhodujícím faktorem se ukázal být nedostatek způsobený omezenou nabídkou. Proto, aby Dogecoin dosáhl hodnoty 1 USD, musí překonat přirozenou dynamiku nabídky a poptávky.

2. Nedostatek užitku

Další překážkou mezi Dogecoinem a kýženou hranicí 1 dolaru je jeho nedostatečná užitečnost. Zatímco některé kryptoměny mají více případů využití, Dogecoin v tomto ohledu zaostává. Na rozdíl od svých protějšků, které se využívají v nových případech užití, jako jsou například neprodejné tokeny (NFT), decentralizované aplikace a různé další účely, je jediná funkce Dogecoinu omezena na platby.

Bohužel tato vlastnost ji nedokáže odlišit od ostatních kryptoměn. Nedostatek různorodého využití výrazně omezuje přitažlivost Dogecoinu, protože kryptoměny s inovativními případy využití mají tendenci přitahovat zvýšenou poptávku investorů. S minimem případů užití zůstane poptávka po Dogecoinu pravděpodobně utlumená a nebude schopna překonat jeho neomezenou nabídku.

3. Otázky nabídky a poptávky

Historie ceny Dogecoinu odhaluje vše, co investoři potřebují vědět o jeho mizivé užitečnosti a složité souhře dynamiky nabídky a poptávky. Nehledejte nic jiného než počáteční vzestup slávy Dogecoinu v roce 2021, kdy jeho cena dosáhla 0,74 USD a za necelých šest měsíců prudce vzrostla o téměř 16 000 %.

Tento šestiměsíční běh je jediným okamžikem v historii Dogecoinu, kdy poptávka převýšila nabídku. Důvody tohoto vzestupu však přímo souvisí s humbukem na sociálních sítích a spekulativním zápalem, nikoliv s žádoucími vlastnostmi nebo užitečností.

Od tohoto vrcholu zažil Dogecoin sestupnou spirálu, jen s několika krátkodobými vzestupy díky úsilí Elona Muska, který ho podpořil na Twitteru (nyní známém jako X). Krátce se objevil spekulativní optimismus, že rebranding Twitteru na X bude zahrnovat některé nové funkce zaměřené na Dogecoin. Nicméně i kdyby tomu tak bylo, pravděpodobnost, že to bude stačit na udržení poptávky v poměru ke stále rostoucí nabídce, se zdá být stále menší.

Krutá pravda

Výhled do budoucna se zdá být pro Dogecoin spíše nejasný a kromě sporadických Muskových snah se zdá, že se mu podaří znovu nabrat dynamiku. Vyhlídka, že by Dogecoin překonal hranici 1 USD, zůstává nepravděpodobná, protože by to vyžadovalo popření zákonů nabídky a poptávky - což je téměř nepřekonatelný úkol.

Jediná naděje této kryptoměny na dosažení takového milníku by závisela na opětovném vstupu do centra pozornosti. Investoři by proto měli raději prozkoumat známější kryptoměny, jako je Bitcoin nebo Ethereum, protože dny slávy Dogecoinu zůstávají omezeny na minulost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz