Hlavní obsah
Finance

Na koupi Advanced Micro Devices ještě není pozdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Shutterstock

Tyto akcie mají ještě rozhodně co nabídnout…

Článek

Ti, kteří tvrdili, že akcie společnosti Advanced Micro Devices (NASDAQ:AMD) se dostaly na vrchol až „příliš rychle“, musejí své analýzy akcií AMD odvolat, protože akcie nadále rostou.

Tento poslední růst ceny akcií výrobce čipů souvisí především se zprávami týkajícími se klíčového konkurenta.

Na první pohled to může znít divně, nebo dokonce iracionálně, ale nenechte se mýlit. Reakce trhu dává smysl. Ačkoli Advanced Micro Devices teprve začíná pronikat na rychle rostoucí trh s čipy s umělou inteligencí, tato pozitivní zpráva pro jeho konkurenta je pozitivní zprávou pro jeho vlastní vyhlídky.

To však neznamená, že AMD bude dál stoupat, aniž by cestou zažilo nějaké turbulence nebo volatilitu. Okamžitě prodávat vaši pozici je ale zbytečné

Proč je překonání zisků konkurenta pro akcie AMD dobrou vizitkou?

Pokud tuto oblast trhu sledujete, dobře víte, co jsem naznačoval výše: Nvidia (NASDAQ:NVDA) zveřejnila poslední čtvrtletní výsledky hospodaření. Konsenzus byl takový, že Nvidia po výsledcích propadne (buď kvůli vybírání zisků, nebo kvůli zklamání). Zveřejnění výsledků však místo toho vyústilo v býčí reakci investorů. Společnost Nvidia nejenže vykázala velmi vysoký meziroční růst tržeb (265 %) a zisku (409 %).

Tyto výsledky výrazně překonaly očekávání prodejců. Je to přinejmenším pozitivní překvapení, a proto není divu, že tato událost vyvolala náhlý růst akcií NVDA. Těsně před dosažením výsledků se akcie NVDA obchodovaly za přibližně 675 dolarů za akcii a v době psaní tohoto článku se jejich cena blíží 800 dolarům za akcii.

Víme, co si myslíte. Pro investory do NVDA je to všechno fajn, ale proč na základě této zprávy prudce vzrostla i hodnota akcií AMD a co to vlastně znamená pro nejnovější analýzu akcií AMD? Dvě věci.

Zaprvé, tyto nejnovější výsledky ukončují veškeré úvahy o tom, že poptávka po čipech s umělou inteligencí dosáhla vrcholu. Za druhé, i když Nvidia dorovnává svůj počáteční úspěch v této oblasti, AMD má také příležitost na tomto megatrendu ve velkém vydělat.

Druhá vlna AI se možná už blíží

Na základě výše uvedené zprávy o výsledcích hospodaření se zdá, že společnost Nvidia je na nejlepší cestě zažít „druhý rok mánie AI“, neboli další rok, kdy rychlý nárůst poptávky po generativních čipech s podporou AI povede k silným fiskálním výsledkům a také k silnému růstu ceny akcií.

Je třeba přiznat, že akcie společnosti AMD měly v roce 2023 také svůj vlastní „rok AI“, i když spíše na základě spekulací o jejím potenciálu souvisejícím s AI než na základě bezprostředního dopadu tohoto trendu na hospodářský výsledek společnosti. Pro někoho to může signalizovat, že velká část potenciálního růstu základní společnosti je již dávno oceněna. Proto žádný „druhý rok AI“ pro akcie v roce 2024.

My bychom to nevylučovali. Především proto, že do analýzy akcií AMD v souvislosti s AI je třeba zahrnout více faktorů než jen prodeje klíčového produktu společnosti pro trh datových center s umělou inteligencí: řadu procesorů MI300 s umělou inteligencí. V této oblasti AMD, ačkoli se očekává, že v letošním roce vygeneruje z tohoto produktu tržby ve výši 3,5 miliardy dolarů, dohání společnost Nvidia.

Jak jsme však v minulosti už měli příležitost vidět, společnost AMD by mohla získat značný náskok v nově vznikajících oblastech oblasti čipů AI. Například s čipy kompatibilními s AI pro použití v osobních počítačích a mobilních zařízeních.

Analýza akcií AMD: Na prodej je příliš brzy, ale na nákup ještě pozdě nebude

I když to dříve mohlo vyznít, že zlehčuji potenciál tržeb MI300, mějte na paměti, že výše uvedený údaj je poslední prognózou společnosti. Jak minulý měsíc tvrdil jeden z analytiků (John Vinh ze společnosti KeyBanc), tržby z MI300 by letos mohly přesáhnout 8 miliard USD.

Pokud by se to podařilo, mohlo by to samo o sobě ospravedlnit výrazný růst společnosti AMD. Když k tomu připočteme potenciál pokroku, nebo dokonce počáteční údaje o tržbách z uvedení čipů AMD s umělou inteligencí pro spotřebitelskou část trhu, je snadné pochopit, že „druhý rok umělé inteligence“ je pro AMD na dosah.

Proto je nejnovější analýza akcií AMD poměrně optimistická. Pokud v současné době držíte pozici, považujte za předčasné z ní vystupovat. Pro ty, kteří mají zájem získat expozici vůči tomuto solidnímu uchazeči o pomyslnou korunu v oblasti AI, není na nákup ani trochu pozdě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz