Hlavní obsah
Umění a zábava

Nejkontroverznější pár britské královské rodiny míří na Netflix. Obrací se královna Alžběta v hrobě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

V lednu 2020 se princ Harry a Meghan Markle podělili o své rozhodnutí být „finančně nezávislí“ na královské rodině a od té doby se začaly dít zajímavé věci.

Článek

„Máme v úmyslu odstoupit jako ‚starší‘ členové královské rodiny a pracovat na tom, abychom se stali finančně nezávislými, přičemž budeme nadále plně podporovat Její Veličenstvo královnu,“ stálo v jejich prohlášení z ledna 2020. „Nyní plánujeme vyvážit náš čas mezi Spojeným královstvím a Severní Amerikou a nadále ctít naše povinnosti vůči královně, Společenství a našim mecenášům.“

V březnu 2021 princ Harry uvedl, že hlavním důvodem jejich odchodu z královských funkcí byl „nedostatek podpory a pochopení“ ze strany médií i královské rodiny.

Královská rodina ho finančně odstřihla poté, co s Meghan „ustoupili“ z pozice seniorů královské rodiny

Harry uvedl, že od rodiny přestal dostávat jakoukoli finanční podporu „v prvním čtvrtletí roku 2020“, tedy ve stejné době, kdy pár vydal prohlášení, že pracuje na tom, aby se stal finančně nezávislým.

Kanceláře prince Williama a Kate Middletonové byly nadále „hrazeny ze soukromých příjmů Jeho královské Výsosti“, jak uvádí finanční zpráva krále Karla III. z roku 2021.

Harry a Meghan dostali od Charlese „značnou částku“, aby jim usnadnil přechod k finanční nezávislosti

Dle důvěryhodných zdrojů pár přestal oficiálně dostávat finanční prostředky v létě 2020.

Neexistuje žádný oficiálně uznaný údaj o tom, s jakým majetkem hospodaří princ Harry a Meghan Markle v roce 2022. Server Business Insider v roce 2020 uvedl, že manželé mají majetek v hodnotě nejméně 30 milionů dolarů, přičemž se odvolával na odhady serveru Money.com z roku 2018, které byly provedeny ještě předtím, než pár uzavřel smlouvu s Netflixem.

V únoru 2021, několik měsíců po oznámení smlouvy s Netflixem, Forbes odhadoval jejich čisté jmění na 10 milionů dolarů.

Foto: Burzovnisvet.cz

Harry a Meghan se spoléhají také na dědictví z majetku jeho matky

„Mám to, co mi máma odkázala, a bez toho bychom to nemohli zrealizovat,“ prohlásil Harry v březnu 2021. „Předvídala, že to jednou přijde, a já jsem rozhodně cítil její přítomnost během celého tohoto procesu.“

Princ Harry zdědil z pozůstalosti princezny Diany po její smrti 31. srpna 1997 odhadem 10 milionů dolarů.

Z práce kapitána britské armády si vydělal 50 000 dolarů ročně

Princ Harry sloužil v armádě 10 let, včetně služby v Afghánistánu.

Než Meghan Markle opustila herectví a vstoupila do královské rodiny, její čisté jmění se odhadovalo na 5 milionů dolarů

Herečka si údajně vydělala 50 000 dolarů za každou epizodu seriálu Suits a dohromady 360 000 dolarů za role ve filmech Remember Me a The Candidate z roku 2010.

Markle vedla také úspěšný lifestylový blog The Tig, který po zasnoubení s Harrym zrušila

Ročně si vydělala asi 80 000 dolarů ze sponzorských a podpůrných smluv.

Meghan Markle je také autorkou dětských knih

Kniha The Bench, inspirovaná básní ke Dni otců, kterou napsala pro prince Harryho, vyšla 8. června 2021.

Dětská kniha vyprávěla o vztahu mezi otcem a synem z pohledu matky. Kniha byla opatřena ilustracemi Christiana Robinsona a během týdne po vydání se stala bestsellerem New York Times.

Za tuto práci vyinkasovala až 700 000 dolarů.

Autobiografie prince Harryho „Spare“ vyjde 10. ledna 2023

Název knihy odkazuje na titul „Spare“ (náhradník), který získal jako bratr následníka britského trůnu, a na skutečnost, že se pravděpodobně nikdy nestane králem. Harryho bratr, princ William, je nejstarším synem krále Karla III. a prvním v pořadí na královský trůn. (Zajímavý článek o Karlovi III. jsme publikovali zde).

Foto: Burzovnisvet.cz

V synopsi se píše: „Byl to jeden z nejpalčivějších obrazů dvacátého století: dva mladí chlapci, dva princové, kráčejí za rakví své matky a svět je se zármutkem - a hrůzou - sleduje. Když byla Diana, princezna z Walesu, uložena k poslednímu odpočinku, miliardy lidí přemýšlely, co si princové asi myslí a co cítí - a jak se jejich životy budou odvíjet dál. Pro Harryho je to konečně tento příběh.“

„Svou syrovou, neúprosnou upřímností je Spare přelomovou publikací plnou vhledu, odhalení, sebezpytování a těžce nabyté moudrosti o věčné síle lásky nad zármutkem,“ pokračuje synopse.

Princ Harry se zavázal věnovat výtěžek z knihy na charitu a již věnoval 1,5 milionu dolarů charitativní organizaci Sentebale, která podporuje děti a mladé lidi postižené HIV a AIDS.

V září 2020 založili Markle a princ Harry vlastní produkční společnost a podepsali smlouvu s Netflixem, která má údajně hodnotu 100 milionů dolarů

„Zaměříme se na vytváření obsahu, který informuje, ale také dává naději,“ uvedl pár v prohlášení. „Jako pro novopečené rodiče je pro nás také důležité vytvářet inspirativní rodinné pořady.“

Dokumentární seriál Netflixu, který dnes uvedl na svoji platformu první 3 díly, bude sledovat manželský pár, jak se pohybuje v postkrálovském životě.

Meghan a Harry také obdrželi 30 milionů dolarů za tříletou smlouvu se společností Spotify na podcasting

Foto: Burzovnisvet.cz

V roce 2021 pár pro tuto platformu nevytvořil žádný obsah, což údajně vedlo producenty Spotify k tomu, aby se do věci vložili. Meghan Markle od té doby vydala svůj vlastní podcast pro Spotify s názvem „Archetypes“.

„Archetypes je podcast, ve kterém zkoumáme a vyvracíme nálepky, které se snaží držet ženy zpátky. Tady je boříme činy,“ stojí v popisu podcastu.

Poté, co Meghan a Harry odstoupili z rolí starších členů královské rodiny, splatili náklady na renovaci svého domu Frogmore Cottage ve Windsoru ve výši 2,4 milionu liber, tedy 2,9 milionu dolarů

Náklady na renovaci domu původně zaplatili britští daňoví poplatníci prostřednictvím suverénního grantu. Pár peníze splatil v roce 2022 poté, co podepsal smlouvu se společností Netflix.

Svůj první společný domov, usedlost v kalifornské Santa Barbaře, si pořídili v červenci 2020 za 14,65 milionu dolarů

Pár se usadil v soukromé a exkluzivní čtvrti Montecito. Podle záznamů o nemovitostech královský pár koupil svůj dům o rozloze 14 500 čtverečních stop (1347 čtverečních metrů) za 14,65 milionu dolarů. Zaplatili 5 milionů dolarů, takže jim zůstala hypotéka ve výši 10 milionů dolarů.

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu se do svého rodinného domu nastěhovali v červenci roku 2020.

Od svého příjezdu se zabydleli v klidném soukromí a doufají, že to budou respektovat jak jejich sousedé, tak oni jako rodina.

Během cesty do New Yorku v září 2021 se pár ubytoval v luxusním hotelu Carlyle, kde byla princezna Diana častým hostem

Foto: Burzovnisvet.cz

Pár večeřel ve slavném hotelovém baru Bemelmans. Královské apartmá se dvěma ložnicemi, kde princezna Diana údajně bydlela během svých cest do New Yorku, stojí podle Observeru neuvěřitelných 8 000 dolarů za noc.

Meghan a Harry si vysloužili kritiku za to, že k cestování využívají soukromá letadla

V prosinci 2022 cestovala Markle soukromým letadlem podruhé během jednoho týdne, aby se s princem Harrym zúčastnila slavnostního předávání cen v New Yorku. Předtím byla podle deníku Independent viděna, jak nastupuje do soukromého letadla v Indianapolis poté, co vystoupila na akci zaměřené na posílení postavení žen v tomto městě. Jejich používání soukromých letadel vyvolalo otázky ohledně dopadu na životní prostředí.

Když byl Harry v roce 2019 dotázán na využívání soukromých letadel svou rodinou, odpověděl: „99 % svého života trávím na cestách po světě komerční dopravou. Občas se musí vyskytnout příležitost založená na jedinečných okolnostech, abych zajistil bezpečnost své rodiny, a je to skutečně tak jednoduché.“ Dodal: „Pro mě je to o rovnováze.“

Princ Harry a Meghan Markle si také platí vlastní ochranku

Pár však v současné době bojuje o oficiální policejní ochranu během pobytu ve Spojeném království.

„Vévoda a vévodkyně ze Sussexu osobně financují soukromý bezpečnostní tým pro svou rodinu, nicméně tato ochranka nemůže kopírovat nezbytnou policejní ochranu potřebnou během pobytu ve Spojeném království,“ uvádí se v prohlášení vydaném v lednu 2022.

Zdá se, že Meghan a Harrymu se dostalo oficiální královské bezpečnostní ochrany, když cestovali do Spojeného království na pohřeb prince Philipa a později královny Alžběty II. (Bližší informace k této události naleznete zde).

Závěr

Až s odstupem času můžeme hodnotit jaké dopady budou mít výše zmíněné události, jak na královskou rodinu, tak na samotný pár (který maximálně těží z marketingu pro svoje vystoupení z královské rodiny). Přinejmenším to vzbudilo velké pozdvižení a přilákalo zraky mnoha lidí - a co se bude dít po zveřejnění nějakých pikantních informací? Na to se každý velmi těší!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz