Hlavní obsah

Nejvýhodnější kryptoměna, kterou si dnes můžete koupit za 1 000 dolarů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Investoři by se měli držet jednoduchých pravidel a zvážit, zda se jedná o nejvýznamnější digitální aktivum na světě

Článek

Bitcoin (BTC), přední digitální aktivum, se ukázal být zlatým dolem pro první investory, kteří přečkali jeho divokou volatilitu. Za posledních pět let zaznamenal Bitcoin monumentální nárůst o 594 %, což je mnohem vyšší zisk než u indexu Nasdaq Composite. V současné době se bitcoin obchoduje jen 10 % pod svou maximální cenou a nadále vyvolává neuvěřitelné nadšení a víru investorů. Zde jsou tři důvody, proč může Bitcoin představovat ideální investici za volných 1 000 USD:

Za prvé, pevný limit nabídky. Charakteristickým rysem Bitcoinu je jeho pevný limit nabídky, který činí 21 milionů existujících mincí. Tento limit je pevně zakotven ve zdrojovém kódu Bitcoinu a k jeho změně je zapotřebí souhlasu většiny uzlů. Tím se Bitcoin zásadně liší od fiat měn, jako je americký dolar, který podléhá kontrole Federálního rezervního systému, což vede ke stále rostoucímu oběhu dolarů, které se v průběhu času astronomicky nafukují. Bitcoin poprvé nabízí jedinečné aktivum, jehož nabídku nelze manipulovat a které si trvale udržuje hodnotu na pozadí tradičních měn, jež se v průběhu času znehodnocují, a neustále rostoucího zadlužení nejsilnějších ekonomik současnosti. V době psaní tohoto článku nesou Spojené státy na svých bedrech dluh ve výši 35 bilionů dolarů, přičemž se očekává, že toto číslo se bude dále zvyšovat.

Přitažlivost bitcoinu spočívá v jeho vzácnosti, která působí proti slabosti neustálého znehodnocování fiat měn. Jako decentralizovaná digitální peněžní síť s absolutním nedostatkem má Bitcoin potenciál, což vede k rostoucímu zájmu o investice do něj v malém měřítku.

Za druhé, mocné katalyzátory. Z původního vnímání Bitcoinu jako pouhých „internetových peněz pro technologické maniaky“ se v průběhu trajektorie Bitcoin vyvinul v legitimní mainstreamové finanční aktivum. Důkazem tohoto vývoje bylo schválení spotových burzovně obchodovaných fondů (ETF) Bitcoin americkou Komisí pro cenné papíry v lednu 2024. Toto schválení je silným signálem: Bitcoin získal pečeť schválení na nejvyšší úrovni a vyžaduje vážnou pozornost hlavních hráčů na Wall Street a ve Washingtonu.

Rostoucí popularitu bitcoinu vycítila i politika. Během konference Bitcoin 2024 se jako hlavní řečník představil bývalý prezident (a kandidát na rok 2024) Donald Trump, což naznačuje, že budoucí vítězní prezidentští kandidáti možná budou muset přijmout Bitcoin, aby zaujali voliče.

Dalším významným obratem v dubnu bylo „půlení“ Bitcoinu, které snížilo jeho novou nabídku na polovinu. K této události dochází přibližně každé čtyři roky a slouží k posílení pevného stropu nabídky Bitcoinu ve výši 21 milionů mincí. Je považována za významný katalyzátor, který osmnáct měsíců po poloviční výměně rozhýbe ceny.

A konečně, potenciál návratnosti. Podniky generují příjmy a zisky z prodeje produktů a služeb zákazníkům. Stanovení hodnoty Bitcoinu se stává jedinečnou záležitostí, protože není nastaveno stejným způsobem. Pokud se však na Bitcoin pohlíží jako na digitální verzi zlata, skýtá obrovské možnosti výnosů. Vzhledem k tomu, že celosvětový trh se zlatem se odhaduje na 16 bilionů USD, což je 12krát více než 1,3 bilionu USD u Bitcoinu, lze tvrdit, že potenciál tohoto digitálního aktiva se vzhledem k jeho lepším vlastnostem vyrovná zlatu, případně ho zastíní.

Závěrem lze říci, že i když Bitcoin od svého uvedení na trh již prudce vzrostl, stále má potenciál vynikajících výnosů pro investory, kteří mohou nakupovat a držet dalších 10 nebo 20 let. Investice ve výši pouhých 1 000 USD by dnes mohla přinést výnosy, o kterých se investorům ani nesnilo, což z Bitcoinu činí nejlepší kryptoměnu, o které je třeba uvažovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz