Hlavní obsah
Finance

Oddělení cloudové divize Alibaby by mohlo být geniálním počinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

Obrázek generovaný AI (Midjourney)

Investoři by mohli z rozhodnutí Alibaby o oddělení společnosti bohatě profitovat.

Článek

Čínský technologický konglomerát Alibaba (BABA) všechny překvapil, když oznámil své rozhodnutí oddělit svou divizi cloudových počítačů.

Většina investorů to nečekala, protože cloudový byznys byl v rámci Alibaby vysoce ceněným segmentem a investoři očekávali, že mateřská společnost bude mít tento byznys v dohledné budoucnosti pod kontrolou.

A přestože se názory investorů na toto rozhodnutí různí, myslím si, že jde o skvělý krok, který může v dlouhodobém horizontu přinést významnou hodnotu pro cloudovou firmu i akcionáře.

Návrat k soustředěnosti a podnikavosti

Cloud computing společnosti Alibaba je stoupající hvězdou, protože se těší přízni rostoucího odvětví cloud computingu v Číně.

Po mnoha letech dechberoucího růstu však cloudový byznys ve fiskálním roce 2023 (skončil 31. března) vykázal slabý 4% růst. A co hůř, v posledním čtvrtletí fiskálního roku 2023 tržby meziročně klesly o 2 %.

Ačkoli ke špatným výsledkům přispělo mnoho důvodů, významným faktorem mohl být nedostatek pozornosti a zaměření vedení. Kolosální impérium společnosti Alibaba, které zahrnuje několik odvětví, je příliš velké na to, aby s ním jakýkoli manažerský tým dokázal udržet krok, natož aby dosahoval prvotřídních výsledků.

Restrukturalizační plán společnosti Alibaba, který spočívá v rozdělení jejího impéria na šest nezávislých obchodních jednotek, je proto lékem, který nutně potřebovala, aby se dostala zpět do formy. A oddělením svého podnikání v oblasti cloud computingu podniká technologická společnost další krok k tomu, aby svému dítěti poskytla potřebnou nezávislost, která mu umožní vytyčit si vlastní cestu.

Jako samostatná společnost se cloudová firma může více zaměřit na uspokojování svých zákazníků, rychlejší reakci na konkurenční tlaky, lepší motivaci svých zaměstnanců a rychlejší rozhodování. V konečném důsledku by se tak mohl vrátit podnikatelský duch, který se pravděpodobně ztratil v rozsáhlé konglomerátní struktuře společnosti z minulosti.

Vzhledem k tomu, že cloud computing se stává stále důležitějším odvětvím v souvislosti s nárůstem trendů, jako je umělá inteligence, autonomní řízení a internet věcí (IoT), bude společnost Alicloud potřebovat veškerou pozornost svého manažerského týmu, aby mohla realizovat a dosahovat výsledků - a tento spin-off je pravděpodobně odpovědí.

Otevírání nových cest k růstu

Společnost Alicloud je sice nesporným lídrem na čínském trhu cloud computingu (s 37% podílem na trhu), ale jako samostatná společnost si může vést lépe.

Jednou z výzev je, že pro cloud computingovou společnost Alibaba bude obtížné mít klienty, kteří jsou konkurenty její sesterské společnosti. Například společnosti Pinduoduo a JD.com pravděpodobně nikdy nebudou chtít využívat služby cloud computingu společnosti Alibaba vzhledem ke svému konkurenčnímu vztahu s elektronickým obchodem společnosti Alibaba. Je pravděpodobnější, že se tyto společnosti přikloní ke konkurentům společnosti Alicloud, jako je například Tencent Cloud.

Další možnou překážkou je, že mnoho čínských vládních subjektů nemusí být ochotno využívat služby společnosti Alicloud - přestože by tato společnost mohla být nejlepším poskytovatelem služeb nebo mít nejnižší ceny - kvůli obavám z problémů, jako je bezpečnost dat a kybernetická bezpečnostní rizika.

Společnost Alicloud může mnohé z těchto problémů řešit a získat podíl na trhu tím, že bude fungovat jako samostatný subjekt. Může řešit obavy o bezpečnost dat, soukromí a suverenitu pomocí vhodných zásad a po odstranění střetu zájmů obsluhovat nové zákazníky. Má také větší flexibilitu při vytváření partnerství a spolupráce, což vede k lepším inovacím, lepší nabídce služeb a rozšíření nových trhů.

Nepřekvapí mě, pokud Alicloud při nástupu na tuto novou cestu rychle obnoví svou historickou trajektorii růstu!

Zabití dvou much jednou ranou

Společnost Alibaba zažila několik náročných let, kdy čelila stále většímu konkurenčnímu tlaku zvenčí a slabé ekonomice.

Oddělení poskytne cloudovému podniku nezávislost při realizaci jeho strategií a příležitost získat nové zákazníky. A přestože není zaručeno, že se všechny výše uvedené výhody projeví, líbí se mi, že v čele nově vzniklého subjektu bude stát předseda představenstva a generální ředitel společnosti Alibaba Daniel Zhang.

Pro cloudový byznys to bude nová kapitola. Jako akcionář se na ni těším.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz