Hlavní obsah
Finance

Odrazí se akcie společnosti Pfizer v roce 2024 ode dna?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Akcie vypadají levně, ale nesou s sebou rizika

Článek

Společnost Pfizer Inc. (PFE) se v loňském roce potýkala s hospodářským propadem a cena jejích akcií zaznamenala masivní pokles o 44 %, což ji zařadilo mezi akcie s nejhorší výkonností v indexu S&P 500 v roce 2023. Farmaceutický gigant se potýkal s výrazným poklesem příjmů souvisejících s vakcínou COVID-19, neboť poptávka po očkování vykazovala pokles, což vrhá světlo na nemožnost opřít se o očkování jako o solidní zdroj finančního růstu. Vzhledem k drastickému snížení ocenění však vyvstává otázka, zda se akcie společnosti Pfizer staly dostupnou investiční příležitostí. Mohly by akcie v blízké budoucnosti zažít oživení?

Potenciál dobré výkonnosti akcií společnosti Pfizer spočívá především v jejich ocenění. Poté, co v roce 2023 zažily mizerný rok, by mohlo dojít k tomu, že reakce trhu a investorů na potíže společnosti Pfizer byla příliš tvrdá. Koneckonců se očekával pokles tržeb v důsledku postupného poklesu obav souvisejících s pandemií. V současné době se hodnota akcií odhaduje na 13násobek předpokládaných budoucích zisků společnosti, které vycházejí z odhadů analytiků ohledně zisků společnosti Pfizer v následujícím roce. Tato prognóza nezahrnuje minulé zisky ani dodatečné zisky generované zvýšenými příjmy souvisejícími s COVID-19. Při posuzování hodnoty akcií s ohledem na očekávané budoucí zisky je zřejmé, že obchodování probíhá se značným diskontem, přičemž průměrná hodnota akcií zdravotnického sektoru se může pochlubit násobkem budoucích zisků ve výši 21.

Investoři akcie společnosti Pfizer značně diskontují. Nicméně i Wall Street vnímá určitý růstový potenciál. Konsenzuální cílová cena analytiků ve výši přibližně 40 USD ukazuje na potenciální růst akcií společnosti Pfizer o více než 35 % oproti jejich současné obchodní hodnotě. Obecně jsou cílové ceny krátkodobými prognózami, které se obvykle promítají na rok dopředu. Z toho vyplývá, že v dlouhodobém horizontu může být potenciál většího růstu akcií společnosti Pfizer na obzoru.

Nicméně v rámci akcií společnosti Pfizer pro rok 2024 stále hrozí riziko nedostatečné výkonnosti. Po zveřejnění výhledu společnosti minulý měsíc se předpokládané příjmy pro tento rok odhadují na 58,5 až 61,5 miliardy USD, což je podobná hodnota jako příjmy očekávané v roce 2023. Tato prognóza zahrnuje výhodu plynoucí z nedávné akvizice společnosti Seagen spolu se závazkem 8 miliard dolarů z příjmů souvisejících s programem COVID-19.

Existuje obava, že společnost Pfizer nadhodnocuje příjmy ze společnosti COVID-19, což by mohlo vést ke zklamání z příjmů v roce 2024. V prvních devíti měsících roku 2023 již došlo k 78% meziročnímu poklesu prodeje přípravku Comirnaty, takže je obtížné předpovědět robustnost tohoto čísla pro letošní rok. Pokud společnost Pfizer nesplní svou prognózu, mohlo by to působit jako další odrazující faktor pro důvěru investorů v akcie.

K těmto výzvám se přidává skutečnost, že společnost Pfizer se v posledních několika letech aktivně zapojila do několika akvizic, včetně nákupu společnosti Seagen. Takové akvizice s sebou přinášejí dodatečné náklady a duplicity, jejichž vyřešení vyžaduje čas, jak bylo patrné v posledním ukončeném čtvrtletí k 30. září. Společnost Pfizer vykázala čistou ztrátu ve výši 2,4 miliardy USD, která zahrnovala nepeněžní náklady ve výši 5,6 miliardy USD související s odpisy zásob a dalšími náklady na produkty Comirnaty a Paxlovid.

Ačkoli se očekává zlepšení hospodářského výsledku společnosti, tíha nákladů z akvizic by mohla v letošním roce bránit regeneraci podniku, což z akcií činí možného kandidáta na další výprodeje.

Vzhledem k těmto faktorům zůstává rychlé oživení akcií společnosti Pfizer v tomto roce nepravděpodobné kvůli překážkám v růstu a ziskovosti. I kdyby k rally došlo, bude to pro zdravotnického giganta s největší pravděpodobností jen mírný návrat.

Pokud jsou investoři ochotni nakupovat a držet akcie po delší dobu, může společnost Pfizer stále sloužit jako solidní akcie v širším měřítku, protože se snaží o obnovu svého podnikání. Bylo by však rozumné neočekávat v tomto roce žádné výrazné zisky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz