Hlavní obsah
Finance

PayPal je skvělý. Tady je ale důvod, proč byste ho neměli kupovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Investoři musí věnovat pozornost celému odvětví.

Článek

Společnost PayPal (PYPL) nedávno oznámila své finanční výsledky za druhé čtvrtletí roku 2023. Tržby dosáhly 7,3 miliardy USD (meziroční nárůst o 7 %) a upravený zředěný zisk na akcii činil 1,16 USD (nárůst o 24 %). Tyto údaje překonaly odhady Wall Street.

Kromě těchto klíčových čísel, která ukazují, že společnost PayPal stále expanduje, existují i další důvody, proč je PayPal dobrou společností. To však ještě neznamená, že by investoři měli spěchat s nákupem akcií.

Zde je důvod.

PayPal je skvělá firma, ale…

V posledním čtvrtletí společnost PayPal zpracovala celkový objem plateb (TPV) ve výši 377 miliard dolarů, což představuje meziroční nárůst o 11 %. To svědčí o rostoucí aktivitě v celé síti. Kromě toho měla firma k 30. červnu na platformě 431 milionů aktivních účtů, což je další známka působivého rozsahu společnosti PayPal.

PayPal je zdaleka nejrozšířenější digitální peněženkou, protože ji zákazníci mohou používat k placení u 79 % z 1 500 největších obchodníků v Severní Americe a Evropě. Apple Pay je na druhém místě s 28 %. Tento obrovský náskok je možný jen díky tomu, že společnost stojí v čele digitálních plateb již více než dvě desetiletí. PayPal se stal důvěryhodným jménem v oblasti online transakcí.

Jako oboustranná platební platforma těží PayPal ze síťových efektů. Spotřebitelé se rozhodnou mít účet PayPal, protože je široce akceptován. A na druhé straně se obchodníci chtějí zapojit do sítě PayPal kvůli obrovské globální spotřebitelské základně. Pro někoho by bylo téměř nemožné vybudovat něco takového od nuly.

Dalším důvodem, proč je PayPal solidním podnikem, je jeho atraktivní finanční situace. Poté, co společnost v roce 2022 vyprodukovala 5,1 miliardy dolarů volného peněžního toku (FCF), plánuje letos vygenerovat 5 miliard dolarů. Tato hotovost je využívána k neustálému snižování počtu akcií v oběhu. A k 30. červnu měla společnost PayPal ve své rozvaze čistou hotovost ve výši 3,9 miliardy dolarů.

Konkurence je tvrdá

Akciím společnosti PayPal se v roce 2023 příliš nedařilo a v současné době jsou 79 % pod svým historickým maximem z roku 2021. Když to přiblížíme, od oddělení od eBay v roce 2015 je PayPal podprůměrnou investicí, která vynáší jen 74 % (k 7. srpnu). To bledne ve srovnání se 177% ziskem indexu Nasdaq Composite za tuto dobu. Akcie se nyní obchodují s levným forwardovým poměrem ceny a zisku 12,9.

Existuje však jeden zřejmý důvod, proč se akciím zcela vyhnout: silná konkurence. Protože PayPal slouží jak jednotlivcům, tak obchodníkům, čelí tvrdé konkurenci ze strany zdánlivě nekonečného množství společností.

Na straně spotřebitelů musí PayPal obecně, a konkrétně Venmo, konkurovat aplikaci Block Cash App. Cash App je silný soupeř, který má nyní 54 milionů aktivních uživatelů měsíčně. PayPal se také utkává se službami nabízenými tradičními bankami, jako jsou JPMorgan Chase a Bank of America. A protože PayPal nabízí makléřské služby, konkuruje také společnostem jako Robinhood Markets a Charles Schwab.

Nesmíme zapomenout ani na Apple a Alphabet, které vlastní dva nejrozšířenější mobilní operační systémy na světě, na nichž fungují i digitální peněženky. Apple Pay a Google Pay rychle stoupají jako oblíbené pokladní nástroje pro zákazníky.

Na straně obchodníků to není jednodušší. Nabídka společnosti PayPal pro obchodníky, známá jako Braintree, rychle roste, pokud jde o TPV. Musí však čelit společnostem Adyen, Shopify a Stripe.

Lze oprávněně argumentovat, že si PayPal nezaslouží své současné nízké ocenění. Ale vzhledem k tomu, že konkurence v oblasti plateb je tak tvrdá a řada firem se snaží získat část transakcí, není jasné, jak se situace vyvine. Proto by mohlo být dobré si dvakrát rozmyslet, než si nyní koupíte akcie společnosti PayPal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz